Auto dla ojca ~16k

08 Lip 2017, 15:19

Auto obejrzane, zaliczka wpłacona. Całe zmierzone czujnikiem, lakier pomiędzy 150-200 mikronów na całości, wnęka od tylnych drzwi w jednym małym miejscu ponad 1000 mikronów więc tam szpachla. Wszystkie podzespoły sprawne. Jedyna do czego się można przyczepić to jakieś ślady oleju na skrzyni biegów, ale występują one na obudowie skrzyni od góry, także wydaje mi się że nie jest to wyciek ze skrzyni biegów, ogólnie słaby dostęp bo wszystko zasłania obudowa filtra powietrza.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Lip 2017, 07:05

Podpinaliście pod interfejs tą cytrynkę? Wygląda na to, że auto faktycznie bezwypadkowe - ta wnęka może została zarysowana przy wsiadaniu/wysiadaniu (miałem to porysowane w każdym moim aucie, dzieci nieszczególnie przejmują się stanem lakieru). Wyciek to pierdoła, nawet jeśli źródłem jest skrzynia tu uszczelniacze kosztują grosze - a pewnie i tak wymieniałbyś olej po zakupie. Wygląda na to, że znalazłeś auto, gratuluję :ok: Ja też jestem już bardzo blisko, ale na razie nie chcę zapeszać.
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Corolla E12, Audi 80, Camry IV
Silnik: 110KM, 90KM, 131KM

09 Lip 2017, 10:51

Sprzedający dał nam auto i mogliśmy nim sami jechać się przejechać ale z racji nie znajomości miasta i godzin popołudniowych w sobotę nie było gdzie podjechać na interfejs. Wyciek jest w dziwnym miejscu, silnik wygląda na suchy, skrzynia biegów od spodu również sucha, po jeździe próbnej zauważyłem ten wyciek na obudowie skrzyni od góry. Kładłem się i pod auto i z góry z latarką ale miejsca wycieku nie znalazłem kompletnie. Dodam że to co leci jest bardzo jasne i trochę jakby za mało gęste na olej, mimo tego że jest tam 5W30. Czy możliwe że to coś ze wspomagania ? Wspomaganie chodzi troszkę ciężej niż w mojej Megance.
mateusz9986
Zaawansowany

09 Lip 2017, 11:27

Wspomaganie w C4 masz elektryczno-hydrauliczne, wiec całkiem możliwe, tym bardziej, że płyn jest jasny, jakby przezroczysty (taki żółtawy). Były jakieś dźwięki przy skręcie? Sprawdzałeś poziom płynu do wspomagania w zbiorniczku? Przejrzałeś każdy pstryczek, przełączniczek?
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

09 Lip 2017, 13:07

Przełączniki wszystkie sprawdziłem, wszystko działa. Dźwięków żadnych nie było. Gdzie tego zbiorniczka szukać bo nigdzie go nie znalazłem ?
mateusz9986
Zaawansowany

09 Lip 2017, 13:37

Mogłeś go nie zauważyć, bo znajduje się pod zbiornikiem wyrównawczym cieczy chłodzącej ;) Nie zapominaj, że to francuskie auto - żeby dostać się do zbiornika trzeba zdemontować plastikową osłonę po lewej stronie, na korku masz bagnecik.
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nieoznakowane radiowozy BMW 330i xDrive
    Polska dołączyła do grona krajów, w których samochody marki BMW wspierają funkcjonariuszy Policji w realizowaniu ich wymagających obowiązków. Pierwsza pula 40 samochodów BMW 330i xDrive wyjechała ...

09 Lip 2017, 13:54

Jaki może być orientacyjny koszt usunięcia takiego wycieku ? Płynu można dolać gdyby było mało ?
mateusz9986
Zaawansowany

09 Lip 2017, 15:04

To trochę wróżenie z fusów, bo nie znamy miejsca wycieku i czy faktycznie chodzi o płyn do wspomagania (może to być np. wyciek spod czujnika temperatury - często zbiera się właśnie w obudowie skrzyni biegów, koszt naprawy niecałe 300 zł). Można uzupełniać ubytki, ale wyłącznie tym samym, który jest zalany (najlepiej zlać stary i zalać nowy).
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

09 Lip 2017, 16:58

Samochodem muszę zrobić 100km żeby wrócić, więc ewentualnie jeżeli płynu będzie mało, będę musiał coś dolać.
mateusz9986
Zaawansowany

11 Lip 2017, 21:59

Samochód kupiony.... i po 5km zapaliła się kontrolka service, zatrzymałem się zgasiłem auto, odpaliłem i wszystko ok, więc jadę dalej za kolejne 5 km powtórka z rozrywki, tutaj zapaliła mi się również kontrolka w głowie że może wracać do komisu no ale stwierdziłem że auto postało i może dlatego wariuje. Po przejechaniu kolejnych 10 km choinka na desce tj. kontrolka abs, esp, poduszka, service i ciężej zaczęła chodzić kierownica i dużo wolniej wycieraczki, po przejechaniu 500 metrów kontrolka stop, brak wspomagania. Okazało się że pękł pasek wieloklinowy. Na szczęście 2 km dalej znalazłem ogarniętego mechanika, udało się dojechać, auto zostało 70 km od domu i facet ma do jutra wszystko ogarnąć łącznie z wymianą rozrządu, oleju itp.
mateusz9986
Zaawansowany

12 Lip 2017, 08:30

Ehh, francuskie auta....
Mam nadzieję, że po tych zabiegach Cytrynka nie będzie już sprawiać problemów, gratuluję zakupu :ok:
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

12 Lip 2017, 09:21

Nie francuskie auta tylko kolejna perełka z Niemiec, okazja roku i tak się kończy ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

12 Lip 2017, 11:10

Galaktico - ale o jakiej "okazji" Ty piszesz? Mateusz obadał auto miernikiem (auto bezwypadkowe), odbył jazdę próbną (nic się nie działo), wszystko posprawdzał (według jego relacji każdy pstryczek działał), cena i tak wysoka jak na C4 - gdzie tu ta Twoja "perełka"?
Francuskie auta już tak mają, że nie ostrzegają o zbliżającej się awarii - ona po prostu następuje i już. Są auta, które z odpowiednim wyprzedzeniem informują o zbliżającej się wymianie i są Francuzy, które po prostu nagle zaczynają świecić kontrolkami. Taka ich uroda i z tym trzeba żyć.
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

12 Lip 2017, 11:20

Nie obwiniałbym tutaj ani francuskiego pochodzenia, ani tego że auto z Niemiec. Pech chciał że pękł pasek klinowy który pewnie siedział tam od nowości. Kontrolki sygnalizowały service jednak jechałem dalej i wtedy trachło wszystko.
mateusz9986
Zaawansowany

12 Lip 2017, 11:24

A ja bym nie płakał, trzeba zrobić starter i dopiero wtedy jak coś się zepsuje psioczyć. Tak naprawdę po zakupie auta do momentu sprawdzenia trzeba się różnych ciekawostek spodziewać.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe