OrionFS napisał(a):Dziś pojawił się też Lanos SX: za 3900: [link do oferty na Olx wygasł] ... h3ejf.html
Wydaje się przyzwoity. Żaden silnik w Lanosie nie jest bezkolizyjny, więc nie wiem skąd on wziął to że 1.6 jest bezkolizyjny.
OrionFS napisał(a):Jeszcze mam pytanie. Jak bardzo droższy jest silnik 1.6 16V w porównaniu z 1.5 i 1.4, przy kupnie ubezpieczenia jak i eksploatacji?
Przez prawie 2 lata miałem Lanosa z 1.5 8v 86KM, od niedawna mam Nubirę 1.6 16v 106 KM (to jest ten sam silnik co w tym Lanosie).
Jeśli chodzi o ceny części do Lanosa 1.5 8v, to wypiszę ci parę rzeczy. Od razu mówię że wkładałem części z górnej półki.
Kompletny rozrząd (Pasek Contitech, pompa wody i napinacz HEPU) 300zł + robocizna 150zł
Świece zapłonowe DENSO 43,60zł
Przewody zapłonowe JANMOR PROLINE 54zł
Olej Valvoline MaxLife 10W-40 4l + filtr załóżmy 80zł
Jeśli chodzi o zawieszenie to wymieniałem tylko 2 sprężyny, to płaciłem po 80zł za sztukę + robocizna
Hamulce wymieniłem przednie tarcze + klocki, kupiłem Koreańskie za 130zł komplet, wymieniłem samemu
Komplet ATE okolice 250zł.
To chyba tyle.
W Nubirze z 1.6 naprawy będą droższe. Bo jednak są dwa wałki rozrządu, zamiast jednego i 16 zaworów zamiast 8.
W 1.6 lubiały padać UPG i koszt zrobienia to ~800zł. U mnie jest sucho, więc mam nadzieję że nie będę musiał robić
1.6 pali więcej, ale w samochodzie z gazem nie patrzyłbym na spalanie. Mi Lanos 1.5 8v jak jeździłem delikatnie do 110/120km/h na trasie to palił koło 8l gazu. Jak jeździłem po 140/160km/h palił około 10l gazu, to i tak jest mało przy tych cenach gazu
Nie licz na to że 1.6 będzie ci palił mniej niż 10l gazu
Nawet w Nubirze Sedan 1.6 106KM robi robotę. Katalogowo 11s do 100km/h i prędkość maksymalna 185km/h. Zdrowe 1.6 w Lanosie musi dopiero fajnie jechać. Ja w Nubirze mimo że to 16v to 2500obr/min i już mogę wyprzedzać bez redukcji
1.5 8v 86KM w Lanosie jechał znacznie gorzej
Jeśli chodzi o OC to wejdź na
Rankomat.pl i sobie oblicz. Ale czy to będzie 1.4 czy 1.5 czy 1.6 to nie będzie różnicy, bo od 1.4 do 1.6 jest ten sam przedział cenowy.
GorącyMarian zakup okazyjnej Leganzy to proszenie się o kłopoty
Zobacz ile kosztują np. tarcze kotownicze, już nie wspomnę o dziadowskim silniku 2.0, w którym panewki sypią się szybciej niż progi w Matizie, a porządne zrobienie tego silnika przekracza wartość auta
Pomyśl zanim coś napiszesz