Auto dla studenta - 4/5 drzwiowy

19 Paź 2010, 08:54

Bdb auto i silniki JTD.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Paź 2010, 15:37

Stilo są w dość dobrej cenie teraz. Opinia krąży, że najbardziej udane auto fiata.

JTD bardzo dobre silniki, a palic bedzie normalnie, jak diesel :mrgreen:
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

19 Paź 2010, 15:50

No Stilo cieszy się dobrą opinią.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Paź 2010, 16:19

Ewentualnie trzeba uważać na elektrykę, bo są dosyć tym napakowane.
MichałG

19 Paź 2010, 16:35

Tzn? Czego tam jest więcej z elektryki niż w innych autach tej klasy?
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

19 Paź 2010, 20:10

Jakiś czas temu stilo był w kręgu moich zainteresowań, śledząc fora internetowe spotkałem się z ogromną ilością użytkowników, którzy mieli problemy elektryką.

Jeden z doświadczonych użytkowników pisał, że stilo miał problemy z elektryką do 2004 bądź 2005 roku, występowały jakieś wady, po 2005 problemy zlikwidowano.

Jak znajdę tylko to forum to od razu napiszę dokładnie jakie to problemy.
MichałG

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Peugeot 508
    Peugeot pokazał swoje najnowsze dziecko - 508. Po bezpłciowym poprzedniku w końcu mamy dawkę zadziorności. Nie wiem jak Wam ale mi bardzo podoba się kokpit mimo, że nie jestem fanem dotykowych ekranów oraz piękny tył. ...

19 Paź 2010, 21:36

To czekam z niecierpliwością, bo póki co to z Twojej opinii wynika, że były "jakieś" wady ;)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

20 Paź 2010, 11:06

Wady

Fiat Stilo wyprodukowany w latach 2001-2003 zmagał się z układem kierowniczym (który z powodu awaryjnych łożysk był naprawiany w ramach wielkiej akcji wzywającej do właścicieli Fiatów do odwiedzenia serwisów), dlatego należy uważać na samochody kupowane w autokomisach i zwracać uwagę na zbyt zużyte przednie opony. Czasami szwankuje elektronika, która daje się we znaki samochodom wyposażonym w pilota sterującego centralnym zamkiem, który uniemożliwia wejście do środka pojazdu albo uruchomienie silnika z powodu strajkującego immobilizera.

Do klasycznych usterek należą ubytki oleju, ale co zaskakujące również stan przewodów paliwa, przedniej osi i układu wydechowego. Nie ma większych problemów z hamulcami, ale z kolei w ASO moglibyśmy być zaskoczeni problemami z funkcjonowaniem regulacją przednich reflektorów.

Najczęściej spotykane usterki:

- problemy z elektroniką pokładową
- nadmierna korozja układu wydechowego
- zużycie łożysk osi przedniej, problemy z geometrią układu zawieszenia
- nieszczelności silnika i przewodów paliwowych
- niefunkcjonalna regulacja reflektorów
MichałG

20 Paź 2010, 12:10

Czyli to gadanie o "problemach" z elektroniką ogranicza się do problemów z pilotem centralnego zamka ;) Tak myślałem ;)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

20 Paź 2010, 12:31

Problemy z elektryką ma każda marka, zależy tylko na jak mocno zaniedbane auto trafi dany klient, a te prawdziwe problemy to znikomy ułamek całości produkcji. ;)
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

20 Paź 2010, 14:58

A co sadzicie o nizej podanych autach:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
wiku5
Nowicjusz

Miejscowość: BTW

20 Paź 2010, 16:42

a co powiesz na volvo s40 v40? za ta kwota bedziesz mial pelny wypas , silniki sa bez common raila wiec raczej bezproblemowe 1.9 D . Ojciec takie ma i 0 problemow juz przez 6 lat , a ma juz prawie 300 000.
pozdro
artopoo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Helmstedt DE

20 Paź 2010, 19:25

nie bo moja siostra ma v40 i ma co chwile z nim problemy. Takze z volvo sobie podziekuje:)
wiku5
Nowicjusz

Miejscowość: BTW

20 Paź 2010, 19:59

z wlasnego doswiadczenia polecilbym ci mazde.... ale nie wiem jak z awaryjnoscia tych nowszych modeli..... 323f lub 626 z koncowki produkcji da sie wyrwac w fajnej cenie i wiem na 100% ze sa bezawaryjne no i dynamiczne , ale to ty musisz wiedziec czy ci takie auto odpowiada...
pozdro
artopoo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Helmstedt DE

21 Paź 2010, 16:13

Z mazdą muszę przyznać racje :) brat posiada 323f coś koło 2000 roku, 1.8 z sekwencją i śmiga prawie za darmo, nic mu się nie psuje, ale kupił naprawdę zadbaną od dobrego znajomego.
MichałG