Auto dla studenta - Civic 3d VI generacji

05 Maj 2011, 22:29

Witam,
Poszukuje samochodu niedużego, dość taniego w eksploatacji z racji tego że będe go wykorzystywał na dojazdy na uczelnie gdzie planowany przebieg to ok. 80km dziennie chodź nie zawsze. W grę wchodzi także nieduże spalanie, w przyszłości może LPG :roll:
Moim typem jest od niedawna Civic 3d VI generacj, ale z racji że ciężko go teraz kupić szukam jakiejś alternatywy.
Ogólnie jestem w stanie wydać w przybliżeniu 10000 chodź 12000 też sie znajdzie, to kwota jaką planuje wydać na sam samochód.
Czy jest sens pakowac się w jakieś maszyny ze stajni VW ( golf 4, audi a3, ibiza) czy japońce ( nissan Almera, mazda 323F) Z tym że o dislu narazie nie myślę bo to dopiero pierwsze auto...
Czekam na jakieś sugestie :lol:
Andrzej
speeeeedy
Nowicjusz

Miejscowość: babice

05 Maj 2011, 22:39

Sam to przerabiam obecnie.
Dam Ci listę którą ja przerabiałem - szukaj i czytaj w necie ile się da ;]

Mitsubishi Colt (tez ciezko dorwac)
Peugeot 206
Honda Civic
Seat Ibiza (II po FL)
Fiat Bravo
Fiat Brava
Opel Astra II
Toyota Corolla
Honda Civic
Fiat Punto II
Mazda 323F (niestety ma dosyć sporo spalanie jak na swoją moc, w 88KM pali tyle samo co inne przy 100KM+)
Opel Corsa
Ford Focus

Wszystkie są nieduże (pomiędzy 3,8 a 4,3 metra) i palą <8l (ofc zależy od silnika).
Niektóre da radę kupić spokojnie za 8k inne za 12k.
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

05 Maj 2011, 22:59

Ja bym brał Punto II. Spali mało części tanie i łatwo dostępne, do 10 koła to można znaleźć ładny egzemplarz dobrze wyposażony (klima itp.).
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

06 Maj 2011, 07:44

Mazda 323F BA.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
lub jak wyżej Punto II.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Maj 2011, 12:22

Cron napisał(a):Mazda 323F (niestety ma dosyć sporo spalanie jak na swoją moc, w 88KM pali tyle samo co inne przy 100KM+)

to jest prawda pali tyle co 1.8 a 30 koni mniej :razz: auto dobrze się prowadzi i w miare bezawaryjne... druga opcja to civic 1.5vtec-e małe spalanie,troszke słaba blacha ale coś za coś... Ciężko kupić w dobrym stanie ale warto szukać i trzeba pamietać że tymi autami jezdza młodzi ludzie więc niema co spodziewać się"igły" ale myśle,że warto kupić
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

06 Maj 2011, 14:12

Clio będzie dobre.

za 10k to wyrwiesz Astrę 1,6 75KM. Najmniej problemów z gazem. Buda ocynkowana, tanie części
Wsiadasz, lejesz i jedziesz (niekoniecznie w tej kolejności)

Punto może drażnić drobnymi popierdółkami. Fiat w końcu znikąd swojej "marki" sobie nie wyrobił, ale za to silnik 1,2 i mniejsze opłaty w ubezpieczalni.
Joter
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia kombi
    Gama Nowej Skody Octavii została poszerzona o wersję kombi. Dopłata do wersji liftback wynosi 4000 zł, niezależnie od wersji wyposażenia i silnika. W tej cenie Klient otrzymuje wyjątkowo obszerne i funkcjonalne nadwozie oraz ...

06 Maj 2011, 14:29

dołączę się do wątku, ponieważ sam chce kupić auto i dysponuję podobnym budżetem. Co powiecie na temat tego konkretnego ogłoszenia?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dominiqs
Początkujący

Miejscowość: Trzebnica

06 Maj 2011, 15:16

Mazda 323F w benzynie.
Ostatnio edytowany przez Wincam, 06 Maj 2011, 22:15, edytowano w sumie 1 raz
Wincam
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

06 Maj 2011, 17:40

dominiqs to Punto wygląda ok,wydaje mi sie że auto od handlarza.Przebieg mało wiarygodny.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Maj 2011, 22:00

Auto dla studenta? Tylko Matiz z LPG! <żarcik>

Jako, że jestem posiadaczem Ibizy II polecam Ci Ibizę II FL [link do oferty na Allegro wygasł] jeździłem i powiem szczerze, że jednak Seat to nie Fiat. Polecam poszukać, przejechać się i wybrać to co dla Ciebie najlepsze.
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

06 Maj 2011, 22:05

A co w tym złego?Matiz z lpg dla studenta będzie jak znalazł.
Ja od siebie polece Opla Astre II Coupe,jeśli będziesz chciał go potem gazować to poszukaj jakieś 8zaworówki która dobrze znosi lpg.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - przykładowy link.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003