Auto dla studenta do 15 tys zł.

28 Wrz 2011, 20:50

Witam.
Moja historia motoryzacyjna rozpoczęła się od hondy civic 5gen 1.3 16v - wspaniały silnik, osiągi do masy i krótkiej skrzyni biegów wystarczające - spalanie do 7.5l w mieście, lecz wielo-wahacz przy dłuższej eksploatacji robi się drogi.
Drugi mój pojazd to daewoo lanos, od nowości w rodzinie, czarne blachy, po zmianie zawieszenia na gazowo-olejowe i krótsze twardsze sprężyny okazał się świetnym następcą hondy. Spalanie do 12 l gazu w mieście, troszkę za mało mocy co do masy. O problemach z zawieszeniem zapomniałem na cały okres eksploatacji ( mc pherson oraz belka skrętna).
Oba auta zostały skasowane nie z mojej winy. Jako że dwa razy uniknąłem przeznaczenia (raz po uderzeniu przez auto zmieniające pas wylądowałem na torowisku tramwajowym, drugi raz miałem prostopadłe uderzenie ok 20 cm przed kabiną pasażerską z strony kierowcy) poszukuję czegoś bezpiecznego, masywnego z dość mocną twardą konstrukcją.
Co do osiągów, potrzebuje czegoś czym nie będzie trzeba się obawiać przy wyprzedzaniu, ale co przy normalnej, spokojno-dynamicznej jeździe okaże się w miarę ekonomiczne - <12l gazu w trybie mieszanym jest dla mnie dobrym wynikiem.
Moje pomysły to w kolejności od najlepszego (wg. mnie):
Seat Toledo II 2.3 V5 150km bądź i ponoć to lepszy pomysł 2.3 v5 20v 170km .
Seat Leon 1.8t - ale obawiam się o przyjęcie LPG i stan silnika przy kupnie.
Audi A3
Golf IV

Wszystko to tak naprawdę jedna podłoga i różnią się wyposażeniem, karoserią... Roczniki na jakie było by mnie stać to <2001r. Może macie propozycje jakiegoś innego auta. Praktycznego, nie za dużego, nie za małego. Samochodu który jest w miarę prestiżowy (prócz studiowania pracuję w biurze projektowym i lanosem był wstyd przyjeżdżać na spotkania biznesowe... ).
Pozdrawiam, liczę na (głównie) negatywne opinie na temat wymienionych przeze mnie pojazdów oraz na propozycję innych samochodów.
vati
Nowicjusz

Miejscowość: Krk Nh!

28 Wrz 2011, 21:00

Że tak powiem polecę ci to co najlepiej znam

[link do oferty na Allegro wygasł]

masywny,fajne prowadzenie,moc 170 km,
Te silniki nie są zbytnio awaryjne.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

28 Wrz 2011, 21:01

Golf i a3 trochę oklepane już.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003

28 Wrz 2011, 21:39

toledo z silnikiem 2.3 v5 ogolnie te silniki nie nadaja sie do gazowania wiec odradzam
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

29 Wrz 2011, 09:47

Na jakiej podstawie twierdzisz iż 2.3 v5 nie jest do zagazowania ? Znam kilku zadowolonych użytkowników z tym silnikiem w LPG.. Co do Mondeo, fajny, ale powiem tak. Kolega ma z tym silnikiem i samej benzyny pali mu ok 14 w cyklu mieszanym- nie stać mnie na takie spalanie
vati
Nowicjusz

29 Wrz 2011, 22:49

Może jak tak myślisz o czymś mocniejszym to mocny i oszczedny diesel . Golf IV i bora mają silnik 1.9TDI 150KM. Powinno ci spokojnie wystarczyć a przy tym mniej płacisz.
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1991

30 Wrz 2011, 00:01

Witam ponownie, zgadza się za diesla mniej zapłacę albo bardzo porównywalnie co do LPG doliczając wyższe koszta eksplatacji. Tyle że. 1.9tdi 150km tak samo jak jego słabsza wersja 130 km ma koło dwumasowe do sprzęgła i pompowtryskiwacze. Cokolwiek z tych rzeczy się zużyje to wyjdzie mi na to samo co jazda na samym pb. Ew, mogę kupić 1.9 tdi 110km, i po kodzie silnika znaleźć silnik na pompie paliwowej. (1.9 110km nie ma dwumasa ;) ).
vati
Nowicjusz

30 Wrz 2011, 10:32

Za te pieniądze kupisz ładne volvo v40 2.0turbo 165km, auto już jako tako jedzię, silnik ten współpracuje z gazem, ale oczywiście nie wolno oszczedząć na serwisowaniu i na instalacji, auto dość bezpieczne a dobry egzemplarz będzie bezawaryjny
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
kosior898
Początkujący

Miejscowość: Leżajsk

30 Wrz 2011, 10:40

Volvo.. hm, nie pomyślałbym że taki silnik można znaleźć w tym aucie ;) Powiedz mi - bo rozumiem że jeździsz identycznym. Ile zapłaciłeś za inst. gazową, ile Ci pali, co to masz za instalkę. Drogie są części do volvo - porównując do vw? No i jak z turbosprężarką w volvo - wytrzymała jest? Droga regeneracja?
vati
Nowicjusz

30 Wrz 2011, 11:16

Ja jeżdzę wersja t4 na wysokociśnieniowej turbinie o mocy 200km, to troszkę inna bajka, wersja 2.0t to wersja bardziej nadająca się na gaz, ceny częśći oprucz silnika podobne jak do vw, silnik bardzo wytrzymały pod warunkiem prawidłowej eksploatacji, ale jak zacznie się sypać to wyzuje cię z butów, za instalke musisz liczyć 3000zł
kosior898
Początkujący

Miejscowość: Leżajsk

04 Paź 2011, 21:01

Panowie i Panie, a co powiecie na temat Hondy Civic VII gen ? Mówię o sporcie bądź type-r w benzynach.
vati
Nowicjusz