Auto dla studenta-spalanie lgp w granicach 10 l

25 Mar 2011, 15:55

Witam

Rocznię robię około 15 tys km (około 30 km dziennie + weekend dojazd na uczelnie 30 km + wypady za miasto >50 km + wakacje pod namioty około 5000 km), potrzebuję auta o stosunkowo niskich kosztach utrzymania ze spalaniem najlepiej w granicy 10 l gazu.

Mile widziana klimatyzacja (przyzwyczaiłem się do niej bardzo) + podstawowa elektryka.

Myślę nad toledo II w granicach 13 tys zł + 2,5 za instalację LPG lub kupić odrazu z instalacją, co lepsze? Co sądzicie o silniku 1,6 102 KM w tym aucie?

Czekam na propozycję...;)

Rozważę też wzięcie mniejszego auta typu Ibiza czy Corsa, ale wtedy już chyba tylko benzyna zostaje ponieważ zakładając LPG całkowicie pozbawię się bagażnika.
never
Nowicjusz

Miejscowość: SO

25 Mar 2011, 16:16

Toledo II może być ale nie licz,że tam nie będą trochę trzeszczeć plastiki.Poza tym jak to Seat...trochę się zużywają materiały we wnętrzu.Nieco uwagi trzeba poświęcić zawieszeniu w tym modelu. Silnik 1,6 to znana i solidna konstrukcja. Dobrze współpracuje z sekwencyjną lpg.Auto jest ładne ale...czy na pewno praktyczne i ekonomiczne..? Trochę mi na studenckie auto nie wygląda,a raczej na pojazd dla goście w moim wieku. :wink:

Może warto zastanowić się nad fajną Astrą II z lpg..?

Pytasz czy warto kupić już lpg..? Zawsze taniej niż zakładać samemu ale tutaj brałbym pod uwagę stan silnika i ilość przejechanych kilometrów oraz wiek instalacji gazowej.Stara instalacja nie skłania do zakupu auta... Myślę ,że 2/3 letnia to ok.
Najgorzej jak ktoś sprzedaje auto,a miesiąc temu założył nowy gaz... Oczywiście takich aut należy się wystrzegać. :wink:
Ja tam zawsze kupuję auta bez gazu,jeżdżę z 1,5 miesiąca,patrzę co kupiłem np:czy żre olej itp ,a jak jest auto ogólnie ok i stwierdzam że warto w nie zainwestować,to jadę zakładać gaz. Mam wtedy 2 lata gwarancji bez limitu kilometrów i się nie stresuję. :smile:

Aj...i jeszcze to spalanie...Toledo IIi 10l lpg..? Raczej się nie zmieści (no chyba że na trasie). Prędzej Astra II z 1,6-75KM...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

25 Mar 2011, 16:58

Astra II - warte przemyślenia, ale silnik 75KM, częsta jazda z klimą to chyba troszkę za mała moc. Jak już to 1,6 101 KM.
W tej chwili jeżdżę VW Polo II (92r) 1.3 (silnik 3F) 75 KM, a auto waży 785 kg ;)

Astra II i Toledo II ważą mniej więcej tyle samo. Czyżby Opel posiadał oszczędniejsze silniki?
never
Nowicjusz

Miejscowość: SO

27 Mar 2011, 18:28

Kuzyn ma Astrę II z 1,6-16v i po mieście spala mu jak przeliczył po kilku miesiącach użytkowania 7,2l benzyny.To bardzo mało.
Jak bym miał się zakładać które auto miej spali z tych dwóch postawiłbym na Opla.
Poczytaj na stronie "autocentrum".
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback