Auto dla świeżego kierowcy

24 Mar 2010, 13:07

Witam jestem szczęśliwym posiadaczem prawa jazdy od kilku dni i co za tym idzie przydałoby się je użytkować. Nie posiadam żadnego samochodu
u mnie w rodzinie też już nie ma wiec coś muszę nabyć aby zbierać doświadczenie. Nie znam się zbytnio na samochodach lecz co do mojego pierwszego auta mam kilka zastrzeżeń :

1. Cena
Mam trochę odłożonych pieniędzy lecz jeszcze się uczę i wiadomo im taniej wyjdzie tym lepiej
(max 6tysi)

2. Spalanie

Jak wspomniałem wyżej jeszcze uczęszczam do Technikum i nie posiadam stałego dochodu także im mniej będę musiał wydawać na płyny do auta tym lepiej.
Dobrze by było gdyby był w gazie lub dieslu

3. Budowa samochodu

Nie cierpię samochodów w budowie 2/3 drzwiowej także takie odpadają.

4. Osiągi
Raczej jakiejś formuły nie znajdziecie za taką kwotę ale chciałbym zaznaczyć iz liczba koni nie jest znaczącym kryterium przy wyborze
- nie odczuwam orgazmu emocjonalnego jadąc 150+ km/h :lol:

5 (edit) Bezawaryjność i stan
Nie chcę jakiegoś trupa z początku produkcji tylko dlatego że dobrze wygląda. Nie chciałbym też grzebać przy aucie więcej czasu niż bym nim jeździł

Na koniec chciałbym dodać iż nie zamierzam kupować auta z ogłoszenia w internecie chciałbym poznac tylko wasze propozycje co do marki/modelu/roczników itp

PS, wszelkiej maści Audi odpadają. Dziękuje z góry za propozycje :) Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez .CJ., 24 Mar 2010, 13:46, edytowano w sumie 1 raz
.CJ.
Nowicjusz

Miejscowość: Huta Czechy

24 Mar 2010, 13:30

Może
Honda Civic V np. [link do oferty na Allegro wygasł] (nie ta z tego ogłoszenia, ta jest po tuningu a Civic+tuning na ogół oznacza kłopoty)
Maździna 323 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
albo coś bardziej ekstrawaganckiego: Saab 900 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] pochodzi jeszcze z okresu kiedy Szwedzi robili bardzo dobre, bezawaryjne auta :)
lub Hyundai Lantra [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] na forum Hyundaia go chwalą (albo przynajmniej nie narzekają na awaryjność, bo w sumie wszystkie te auta trochę lat mają i bezawaryjne nie będą, nowe też czasem się psują a co dopiero stare) ale w temat się nie zagłębiałem podobnie jak w 323 - zamieściłem trochę na zasadzie że mają dobre opinie
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

24 Mar 2010, 13:43

Dzięki za propozycje :smile:
Honda wg mnie zbyt popularna
Saab - za duzy silnik do tego liczba drzwi 2/3
Hyundai i Mazda całkiem fajne.

Jeszcze mam pytanie czy kupując auto z roczników 95 i niżej nie
zainwestowałbym sobie w skarbonkę? Bezawaryjność to chyba najważniejsze kryterium wg mnie :smile:
.CJ.
Nowicjusz

24 Mar 2010, 15:47

Ale Saab jest też 4/5 drzwiowy, ja po prostu wkleiłem takiego, pierwsze lepsze przypadkowe ogłoszenie, nawet się w nie nie zagłębiałem, nie wiem jaki miał silnik i ile drzwi, poszukaj bo są też 5-drzwiowe i z mniejszymi silnikami (nie mówię że od razu 1.2, ale chyba 1.8 z tego co kojarzę to są, a 1.8 to nie jest znowu taki duży silnik, nie spali znacznie więcej niż np. 1.2 bo nie męczy się tak)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

24 Mar 2010, 15:50

Za pieniądze, które chcesz przeznaczyć na samochód młodszego rocznika raczej nie znajdziesz. Ja tobym ci nawet proponował jakiegoś merca z np. 92' roku, są nie do zdarcia.
LethalPwnager
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok, Polska

24 Mar 2010, 16:11

Na Twoim miejscu poszukałbym Lanosa, za te pieniądze można znaleźć niezmęczone auto od pierwszego właściciela... no chyba że nie przepadasz za Daewoo :smile:
Fuckir
fuckir
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BUKOVINA World Snow Polo Masters 2018
    Drużyna Renault zajęła drugie miejsce w międzynarodowym turnieju BUKOVINA World Snow Polo Masters 2018, który odbył się w dniach 19-21 stycznia 2018 r. Renault Polska oraz Anndora, autoryzowany koncesjoner Renault ...

24 Mar 2010, 17:03

Pieciodrzwiowa CorsaB skoro nie lubisz aut 3drzwiowych. Tak bym ci polecil SC, tam sie prawie nic nie psuje i jezdzi sie za grosze.
Jak chcesz cos wiekszego to Astra,
Goodway
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: GOP

24 Mar 2010, 17:13

Daewoo Lanos
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Opel Astra I
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
linki oczywiście są poglądowe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Mar 2010, 17:15

jak już ktoś powiedział wyżej Seicento jest dobrą propozycją w tej cenie, bardzo tania eksploatacja. Na pewno lepsza od opli które wcina rdza i wyglądają na bardzo przestarzałe.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

24 Mar 2010, 21:09

Nie przesadzaj z tym przestarzaniem, Oplem (corsą czy astrą) generalnie lepiej sie jezdzi i wiekszy komfport niz w SC tyle ze te Ople za tą kase bedą duzo starsze, z 3 razy wiekszym przebiegiem i czesciej sie psujące. Co kto woli.
Goodway
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: GOP

24 Mar 2010, 22:39

No więc właśnie, nie wiem czy można być zadowolonym z 15 letniego samochodu bo mówiąc szczerze to nie miałem takiego nigdy, ale domyślam się że nie.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

25 Mar 2010, 00:42

Wydaje mi się,ze jak na pierwsze autko warto kupic coś rozsądnego jak np seicento. Nie masz stałego dochodu-a ten spali mało,z awaryjnością wiadomo jak to jest,do każdego samochodu trzeba dokładac i dbac,inaczej nic z tego. Częsci do fiata masz akurat tanie.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

25 Mar 2010, 23:11

Troche myślałem o SC ale wątpie czy przy moim wzroście (194) komfortowo by mi się nim jeździło... a co powiecie o VW Polo : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] albo Peugeocie 306?: [link do oferty na Allegro wygasł]

Chodzi mi o to jak oceniacie te modele w tych rocznikach i wersjach silnikowych itp.

linki przypadkowe
.CJ.
Nowicjusz

25 Mar 2010, 23:16

VW Polo jak i Pug 306 to db samochodziki.W przypadku Polo nie polecam silnika 1.0 to nie jedzie,no chyba że auto bedzie tylko i wyłącznie jezdziło po mieście to mozesz wziąc ale o trasie zapomnij.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Mar 2010, 23:32

seicento wcale nie pali tak mało to już matiz jest od niego ekonomiczniejszy nie wspominając o gaźnikowym tico którym jeździłem przez jakiś czas i spalanie równe 5 litrów na trasie było normalne bez jakiejś ślamazarnej jazdy...
Fuckir
fuckir
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz