Auto dla świeżego kierowcy

23 Lip 2010, 17:48

Witam.
Od dobrej chwili zastanawiam się nad kupnem auta, które będzie odpowiednie dla młodego kierowcy, zapewni w miarę dobry komfort i osiągi. W moich typach pojawiły się następujące modele:
- Opel Corsa C
- Opel Astra II
- Ford Fiesta VI

Co polecilibyście na sam początek ? Najbardziej z tych wszystkich aut przypadła mi do gustu Corsa C, za 10/12 tysięcy można już znaleźć auto solidnie wyposażone, auto nie jest tak strasznie małe, ale rocznikowo można znaleźć auto z 2002/3. Za taką samą kwotę można znaleźć trzy lata starszą Astrę, wiadomo większą od Astry. Nie podoba mi się zbytnio wnętrze Astry II. Fiesta jest za to trochę dłuższa. Na codzień auto będzie służyło do dojazdu do szkoły, czasami wyjazd w dłuższą trasę.
Jakie inne, może lepsze auta polecicie za taką kwotę ? Czy warto szukać silników diesla, czy lepiej wziąć bogatsze wyposażenie a silnik benzynowy ?

Dzięki za wszelkie opinie.
abecadlo
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorskie

23 Lip 2010, 19:44

Nie będę Ci smęcić o silnikach, wyposażeniu i osiągach bo:
po primo- sam jestem młodym kierowcą :mrgreen:
po drugie primo- ile osób tyle opinii
Generalnie bierz to co Ci w oko wpadnie i w czym się dobrze czujesz bo to Ty będziesz tym autkiem śmigał a nie całe grono życzliwych którzy będą Ci na zmianę doradzać i odradzać.
Osobiście nie lubię małych bączków, dziełają na mnie klaustrofobicznie :wink:
Pozdrawiam i życzę udanego zakupu wymażonego autka.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

23 Lip 2010, 21:43

Opel astra II 1,7 Diesel
ax341
Początkujący

Miejscowość: Slask
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Parkowanie prostopadłe tyłem w 5 krokach
    Parkowanie prostopadłe tyłem nie należy do ulubionych manewrów dużej części kierowców. Choć ma liczne zalety, jest zwykle jednym z najsłabiej przećwiczonych sposobów parkowania, zwłaszcza w przypadku ...