Auto do 10 tys, ekonomiczne, do robienia 30tys/rocznie

03 Kwi 2010, 15:23

Witam,

Pisałem wcześniej 2 razy w sprawie kupna na forum, ale tym razem szef mnie ostro naciska z kupnem auta do końca tego miesiąca.
Kwota: 10 000 zł (jak będzie jakaś dobra okazja to ew. + 2 tys. ale nie więcej)
Głównym kryterium ma być ekonomika jazdy. Znalazłem taki wynalazek:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wg autocentrum, maksymalne średnie spalanie wynosi w tym silniku 5,4, minimalne średnie 4,4 i minimalne w trasie.. 3,7 l/100 km - to prawda??
A i autko ma silnik 1.7 SDI 60 KM.

Może macie jakieś inne oferty z okolic Gdańska? Lupo albo jeszcze biorę pod uwagę VW POLO 2000 lub 2001 - też w dieslu, bądź też w benzyniaku z możliwością późniejszego przerobienia na gaz.
sadek86
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

03 Kwi 2010, 15:49

Ja bym sie porozglądał za troche ciut większymi autami od Lupo typu Bravo czy Ibiza.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Kwi 2010, 16:06

Jak w większości jazda po mieście to Lupo jak najbardziej. Jak na trasy to raczej coś większego tak jak Barol zaproponował.

Ze spalaniem to zależy od wielu czynników, ale w cuda bym nie wierzył że 3.7 spali, bo owszem to możliwe, ale trzeba być maniakiem albo sknerą żeby jechać non stop 80/h ładną trasą i blokować drogę byle tylko zaoszczędzić pół litra czy nawet litr :) Klakson mi się kiedyś przez takich zużyje :twisted:
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

03 Kwi 2010, 16:45

zaraz powiesz że 90 to tez za mało
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

03 Kwi 2010, 17:38

To 3.7 właśnie mi też trochę dziwne się wydawało, ale fakt, jadąc w trasie może to możliwe. Ale to mniejsza z tym, a co myślicie o takiej polówce:

ndex.php?sect=show&id=C12312857

9 tys trochę wydaje się podejrzane, jedyny mankament to:
"na dachu została miejscami zerwana powłoka lakiernicza na myjce automatycznej"

No i silnik 1.0 50KM - da radę gaz wstawić do takiego małego silnika?
Co do Fiata Bravo nie jestem przekonany, ale ta Ibiza już prędzej - a jak z częściami do Ibizy? Tanie, drogie?

Ta Ibiza w sumie dobrze wygląda:

Ile mogą wynieść opłaty, sprowadzanego auta (z Belgii) - bo właśnie napisali że sprowadzany, ale nie napisali czy opłacony, ale sądze że do opłat byłby.
sadek86
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

03 Kwi 2010, 18:32

odradzam ci tak mały silnik w tym aucie bo nie będzie ono ekonomiczne sam posiadałem 106 z takim silnikiem i na mieście potrafiło nawet 7l na 100
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

03 Kwi 2010, 19:36

sadek86 napisał(a):To 3.7 właśnie mi też trochę dziwne się wydawało, ale fakt, jadąc w trasie może to możliwe. Ale to mniejsza z tym, a co myślicie o takiej polówce:

ndex.php?sect=show&id=C12312857

9 tys trochę wydaje się podejrzane, jedyny mankament to:
"na dachu została miejscami zerwana powłoka lakiernicza na myjce automatycznej"

No i silnik 1.0 50KM - da radę gaz wstawić do takiego małego silnika?
Co do Fiata Bravo nie jestem przekonany, ale ta Ibiza już prędzej - a jak z częściami do Ibizy? Tanie, drogie?

Polo popraw link bo nie działa i co Ty chcesz wrzucić gaz do 1.0 50KM,na samej benzynie to jest muł a co dopiero z gazem :???: Bravo z JTD to bardzo udana konstrukcja i autko jest godne polecenia.Ibiza z linku no nie powiem bo dość ciekawie sie prezentuje,co do opłat to opłaty wyniosą Cie ok.1300zł ale mimo to myśle że możesz sie zainteresować tym autkiem bo naprawde wygląda na zadbane.
Barol
Awatar użytkownika

03 Kwi 2010, 22:21

30 tyś km rocznie i chcesz kupować jakieś mikroautko z litrowym silniczkiem? Zamęczysz się w nim raz dwa o ile nie zabijesz próbując wyprzedzać... Weź przynajmniej jakiegoś kompakta i niech ma choć te 90KM w dieslu i ze 100 w benzynie (LPG).
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

03 Kwi 2010, 22:26

ja corsą 1,7 DTI 75KM robie 30 tys rocznie i nie narzekam :cool:
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

04 Kwi 2010, 07:55

No ale to jest Corsa a nie Lupo które jest małe i nie bardzo nadaje sie na dłuższe trasy.
Barol
Awatar użytkownika