Daevoo ? Rover ? proszę o rady !

28 Mar 2010, 00:40

Witam wszystkich, piszę na forum ze względu na to, że mam duży problem. Nie znam się zbytnio na samochodach, a chciałbym sobie jakieś kupić.Ma być to moje pierwsze autko :). Wydatek jaki mogę przeznaczyć na samochód to granica cen 6-8 tys.

Obecnie na oku mam Daewoo Lanos, Nubira , Leganza, Rover 400, 420,206,200, Mitsubishi Carisma, peugeot 406.

Szukam najlepiej jakiegoś sedana bądź sport copue, który fajnie wygląda z tuningiem :D posiadający gaz/diesel(zależy mi na w miarę niskim spalaniu jak za taka cenę), mało awaryjny.

Wiem, że jestem trochę wymagający, ale mam dopiero 18 lat(wiem. wiek wcale nie usprawiedliwia), lecz po to właśnie tutaj założyłem temat by się trochę nowych rzeczy dowiedzieć.

Proszę o propozycje samochodów w w/w cenach. no i które by spełniały moje wysokie wymogi :D jeżeli takie są heh.
Mumanek
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

28 Mar 2010, 07:14

Uparcie bede proponowal swoje.
Nie jest tez sedanem ale carisma i diesel .

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ostatecznie do oddania za 4.5tys z zarejestrowaniem wyjdzie okolo 5.700
Nie sadze zeby udalo sie znalezc ten model w nawet zblizonej cenie bo normalnie kosztuje okolo 11-13tys zl .
Poniwaz to ma byc Twoje pierwsze auto dobrze sie zastanow czy potrzebujesz diesla.Diesel ma uzasadnienie gdy ktos troche tych kilometrow rocznie czy tez miesiecznie robi jesli nie zamierzasz jezdzic duzo to chyba lepsza opcja bedzie silnik benzynowy .
Generalnie odpusc sobie wszystkie rovery nie maja dobrych opini i sa dosc kosztowne w utrzymaniu
Dobrym pomyslem jest Peugeot 406 tylko czy potrzebujesz takiego duzego auta.Na pierwsze auto bardziej odpowiedni bedzie jais kompakt (auto wielkosci Golfa) lub nawet mniejsze.
dark13
Początkujący

Miejscowość: szczecin

28 Mar 2010, 09:03

Jeśli masz pytania dotyczące Lanosa to wal śmiało.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Mar 2010, 09:27

Ten Mitsubishi wygląda extra :D i jak za taka cenę tylko pewnie ma jakieś wady, potrzebuje auto które kupie i żeby nie siadło po 2 tygodniach jazdy, ponieważ nie będę miał od razu żeby wkładać w nie finansowo. Ta marka raczej na pewno wydaje się lepsza niż takie daewoo, ale ciekawe jak z częściami do niego?

Co do sedana, chce kupić auto które bym miał na okres nawet do 5 najbliższych lat, by przez ten okres pozbierać coś i zaopatrzyć się w jakąś solidną maszynę. Wydaje mi się że taki sedan byłby najlepszym rozwiązaniem. Jednak te mniejsze też mnie interesują, jak by były stabilniejsze i mniej awaryjne to bym wybrał właśnie coś takiego.Duże są koszty utrzymania tego auta, może ktoś się orientuje??

Te Mitsubishi mnie jak na razie najbardziej przekonuje. Nie wiem czy idę dobrym krokiem, ale jak auto wygląda dla mnie fajnie i marka nie jest zła to jest od razu jest bdb.

Mam znajomego mechanika, on mi uparcie radzi golfy, jednak tego auta nie chce za nic... o lanosie powiedział, że to dziadkowe auto no ale mi się podoba, no i tanie części.

Z drugiej strony takie mitsubishi, najbardziej mi się podoba pewnie ze względu tego że bardzo przypomina takie sportowe auto. W moim wieku, takie upodobania są chyba na pierwszym miejscu :)
Mumanek
Nowicjusz

28 Mar 2010, 10:34

Jak widac na zdjeciach glowne wady to uszkodzenia na drzwiach ktore w zaden sposob nie wplywaja na eksploatacje auta.Silnik w tym samochodzie jest ekonomiczny (5/7litow na 100km ) ale nie nalezy liczyc na osiagi powyzej wystarczajacych .
Samochod na pewno nie posiada przeszlosci wypadkowej i to jest jego duza zaleta oprocz ceny, ktora mozna zweryfikowac.
Bedziesz zainteresowany samochod moze sprawdzic twoj mechanik.Oprocz zerwanej linki hamulca recznego (maksymalnie wydatek 100zl) w samochodzie wszystkie pozostale elementy lacznie z klimatyzacja sa sprawne.Oczywiscie to jest samochod uzywany wiec bez wzgledu na to jaki kupisz niesie to ryzyko wystepienia usterki w dowolnej chwili.
Tyle z mojej strony samochod na pewno warty zainteresowania bo w tej kwocie trudno kupic nawet lanosa .Dzis wyjezdzam do Niemiec na 3 dni wiec jesli bedziesz zainteresowany sposob kontaktu jest zamieszczony w ogloszeniu.

Nie rozumiem tez dlaczego np Golfa odrzucasz - merytorycznie jest to bardzo dobra propozycja.Samochod trwaly dobrze wykonany i tani w eksploatacji .Idealnie pasuje jako pierwsze auto.Nie ma co sie kierowac glupimi argumentami przeciw.
dark13
Początkujący

Miejscowość: szczecin

28 Mar 2010, 11:11

Przymierzam się do kupna auta Czerwiec-Lipiec. Do tej pory chce wybrać coś najbardziej odpowiedniego dla mnie. Uważacie że lepiej sprowadzić auto? czy kupić w Polsce??.

Golf odpada ze względu tego że nie kupie za taka cenę w rocznika minimum 98, poza tym nie podoba mi się strasznie te auto... kwestia gustu. Kupować starego kapcia też się raczej nie opłaca.
Mumanek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jesienne podróże - kilka dobrych rad
    Powoli kończy się lato, a przed nami złota, polska jesień. Pora roku, która swoją zmiennością może zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych kierowców, bo mało kto dostrzega zagrożenia, jakie ze sobą niesie. ...

28 Mar 2010, 11:43

dark13 napisał(a):Jak widac na zdjeciach glowne wady to uszkodzenia na drzwiach ktore w zaden sposob nie wplywaja na eksploatacje auta.Silnik w tym samochodzie jest ekonomiczny (5/7litow na 100km ) ale nie nalezy liczyc na osiagi powyzej wystarczajacych .
Samochod na pewno nie posiada przeszlosci wypadkowej i to jest jego duza zaleta oprocz ceny, ktora mozna zweryfikowac.
Bedziesz zainteresowany samochod moze sprawdzic twoj mechanik.Oprocz zerwanej linki hamulca recznego (maksymalnie wydatek 100zl) w samochodzie wszystkie pozostale elementy lacznie z klimatyzacja sa sprawne.Oczywiscie to jest samochod uzywany wiec bez wzgledu na to jaki kupisz niesie to ryzyko wystepienia usterki w dowolnej chwili.
Tyle z mojej strony samochod na pewno warty zainteresowania bo w tej kwocie trudno kupic nawet lanosa .Dzis wyjezdzam do Niemiec na 3 dni wiec jesli bedziesz zainteresowany sposob kontaktu jest zamieszczony w ogloszeniu.

Nie rozumiem tez dlaczego np Golfa odrzucasz - merytorycznie jest to bardzo dobra propozycja.Samochod trwaly dobrze wykonany i tani w eksploatacji .Idealnie pasuje jako pierwsze auto.Nie ma co sie kierowac glupimi argumentami przeciw.
Czy wy "vałwejowcy "w końcu zrozumiecie że niektórym ludziom nie podobają się te wasze golfy i passaty !!!!
kris7777
Początkujący

Miejscowość: śląsk

28 Mar 2010, 12:38

Mumanek jak już pisałem jesli masz pytania dotyczące Lanosa wal śmiało :lol:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

28 Mar 2010, 13:37

Czy Lanos jest awaryjnym autem po zamontowaniu gazu? Czy będzie odpowiedni jako pierwsze auto i dla młodej osoby? Podobno ten samochód jest dla Dziadków, nie wiem takie opinie słyszałem, chciałbym poznać wszystkie plusy i minusy tego auta. Na bank nie będę chciał kupić Lanosa na benzynę, ew Benzyna + GAZ.

Lecz jak mam do porównania Lanos a taka Carisma to jednak chyba zostanę przy tym drugim. Jednak do tej pory, nikt nie napisał informacji o Mitsubishi.

Proszę także o propozycje waszym samochodów które by spełniały kryteria, świeżo upieczonego kierowcy ;D
Mumanek
Nowicjusz

28 Mar 2010, 13:57

Pozwolę sobie odpowiedzieć, a Barol jako forumowy specjalista od Lanosów najwyżej coś uzupełni :)

Lanos jest idealnym autem pod gaz - szczególnie z silnikiem 1,5 8V. Jest to świetne auto dla młodej osoby, ponieważ jest tanie w eksploatacji i bezawaryjne, można też kupić młody rocznik z fajnym wyposażeniem za niedużą kasę. Nad Carismą ma tą przewagę, że wszelkie naprawy będą tańsze, a części dostępne od ręki. Carisma za to na pewno zapewni większy komfort jazdy. Osobiście jeśli widzę Lanosa na ulicy to zazwyczaj prowadzi go właśnie młody kierowca, a nie dziadek - w każdym razie nawet jeśli "jest to auto dla dziadków" to jest to stereotyp niewpływający w żaden sposób na jakość samochodu. Największe wady to duże spalanie, dlatego bardzo dobrze robisz decydując się na LPG - większość Lanosów jest wyposażona w taką instalację. Poza tym kiepska jakość wykonania wnętrza i niska renoma marki. Jak na samochód za takie pieniądze w mojej ocenie te wady są w pełni do zaakceptowania. Osobiście zainteresowałbym się tą Carismą z poobijanymi drzwiami, a jeśli nie to szukałbym Lanosa.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

28 Mar 2010, 14:20

KaczorLSM dokładnie a ja jeszcze dodam że masa części pasuje do Lanosa od Opla Astry bo Astra to starszy brat Lanosa.Tutaj masz ładnego Lanoska i w dodatku środek jest już po liftingu,który moim zdaniem lepiej wygląda.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

28 Mar 2010, 14:42

Nie musi być do końca Lanos, zastanawiam się też nad Nubirą, Leganza...
Jeśli chodzi o Carismę to można za tą cenę kupić te auto, ale w roczniku 98 i też są z Gazem no i są ekonomiczne ;P. Poza tym porównując dwie marki nie powinienem się zastanawiać Mitsubishi a daewoo to dwie rożne klasy aut.
Prócz tych chciałbym poznać jakieś fajne autka w takiej cenie, na pewno nie są tylko to Daewoo i Mitsubishi. Mam częste wypady, poza województwo więc jeżdżę często trasą, na której te 140 chciałbym czasem pojechać, nie wiem czy dla daewoo to nie za duże wyzwanie.
Mumanek
Nowicjusz

28 Mar 2010, 15:02

Mamunek jesli masz 8 tys na auto to dolicz do tego 2 tys na naprawy zwiazane z ekspalatajca auta przez poprzedniego wlasciciela, do tego dolicz okolo 500 zl na zarejestrowanie u ubezpieczenie, wiec musisz miec kolo 11 tys. co do samego auta to napisz ci jedno: kup male auto z nie wielka mocą max 75 km, jak bedzie za slabe to po jakims czasie zmienisz.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

28 Mar 2010, 16:17

Każdy tak radzi te mniejsze auta, ale w sumie po co mi duże, poszukałem trochę mniejszych i myślę nad Oplem Tigra. Fajny sportowy wygląd, jedyne co mnie w tym gryzie to, to że w takim aucie jest tylko benzyna raczej. Płacić te 4,30 za litr paliwa dla mnie to porażka w porównaniu jak bym mógł płacić 2zł (GAZ), niby ten gaz więcej pali ale i tak przelicznik jest na duży plusie.
Co o nim sądzicie?
Mumanek
Nowicjusz

28 Mar 2010, 19:08

TIGRA?! NIE!!! za ta kwote kupisz <95 r. w wiekszosci zajechane, pali sporo, no i widziales tylna kanape w tigrze?

Lanos to dobry wybor.
mala88
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań