Prośba o pomoc auto do 20 tyś

30 Mar 2010, 11:25

Witam. Mam prośbę do forumowiczów o pomoc w wyborze auta. Wczoraj nadeszła do mojego domu wspaniała nowina, a mianowicie spodziewamy się z żoną drugiego dziecka. To sprawia, że obecny samochód jest za mały na dwóch brzdąców (tym bardziej że nasz pierwszy synek jest niesamowicie niegrzeczny :wink: ). Obecne auto raczej nie będę sprzedawał tylko zostawię żonie. Myślę nad jakimś kombi do 20 tyś. Pod uwagę biorę lagunę II, megane II, mondeo mk III(tylko tu problem z blachą), peugeot 307, fiata stilo, no ale może macie lepsze propozycję. Samochód albo w dieslu albo benzyna+gaz. Zależy mi żeby rocznik był w miarę młody minimum 2000
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

30 Mar 2010, 12:32

Gratuluję :)

Co do samochodu w tej cenie to warto jeszcze rozejrzeć się za V40 z końca produkcji. Coś w tym stylu [link do oferty na Allegro wygasł] Ten akurat droższy ale tak poglądowo dałem.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

30 Mar 2010, 13:00

Fiat Stilo brzmi bardzo dobrze. silnik 1.9JTD pali mało ma dość dużą moc no i jak to zawsze fiat części tanie i serwis niedrogi. To nie prawda również że się psują na potęgę, w tej kwestii fiat mocno popracował, ale cóż... stereotypy zostają. Mondeo też brzmi nieźle podobno są to bardzo niedoceniane auta na rynku, a naprawdę warte swojej ceny. Jeżeli potrzebujesz naprawdę dużego auta to raczej odpuść sobie renault megane...
zaq88
Nowicjusz

Miejscowość: J-no

30 Mar 2010, 13:42

no wiem że fiaty nie sa takie złe mialem kilka i jeżdziło sie calkiem niezle, jezeli chodzi o cene no to nie musi byc akurat 20tys moze byc troche drozszy powiedzmy o 5 tys tyle to da sie jeszcze wyskrobac :wink: to volvo calkiem niezle a co powiecie na jakies japonce??
tower
tower
Początkujący

30 Mar 2010, 13:47

Witaj Jezeli tylko nie masz nic do japońców to mazda 6 jest świetnym autem,auto uchodzi za naprawde trwałe isolidne.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

30 Mar 2010, 14:18

Mam Peugeot 307 kombi z 2005 roku, jest duży przestronny, wiele w nim miejsca, komfort jazdy bardzo dobry, nie psuję sie, mam go w benzynie ale ja stosunkowo nie duzo jezdze wiec diesla nie potrzebuje, Peugeot ma dobre silniki 2.0 HDi za 20 000 dostaniesz 2003 rocznik. W dobrym stanie - polecam
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Retro Motor Show 2022 - najpiękniejsza edycja
    Najpiękniejsza edycja Retro Motor Show za nami! Trzy wyjątkowe dni pod hasłem zabytkowej motoryzacji przyciągnęły na teren Międzynarodowych Targów Poznańskich 29.733 zwiedzających. Rekordowa ekspozycjaNajlepsi z najlepszychWytoczono ...

30 Mar 2010, 14:44

Kolego jak znajdziesz mondeo bez rdzy zadbane i na dodatek z gwarancją na perforację to nie prędko zobaczysz rdzę.występuje ona tylko na rantach drzwi.Ja kupiłem niedawno takie mondeo i jestem mega zadowolony,też prałem pod uwage paski itd ale po przejechaniu mondeo wszystkie inne odstawiłem na bok.

[ Dodano: Wto Mar 30, 2010 15:44 ]
chcesz więcej wiedziiec zapraszam na mondeoklubpolska
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

30 Mar 2010, 16:21

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
te auta jak na razie biore pod uwage a ma moze ktos jakas inna jeszcze propozycje??i prosze o opinie tych co podalem
tower
tower
Początkujący

30 Mar 2010, 16:34

Co tu opiniować .Mazda 6 z tej 6 jest zdecydowanie z przodu.Ta limuzyna w sportowym typie moze byc tylko koszmarem dla konkurencji,mocny typ sprawnie zostawiający za soba kilometry dróg.Samochód nie posiada typowych wad.I tak jak juz kiedyś pisałem przyczepic sie mozna tylko i wyłącznie do słabszego zabezpieczenia antykorozyjnego elementów podwozia.p
mimi
milutki5
Aktywny

30 Mar 2010, 18:13

Uuuu chłopie, lubisz jeździć do mechaników.
1.Mazda 6 - słabe diesle, stosunkowo awaryjne. I nie za te pieniądze. Za te pieniądze szukaj Mazdy 3, a nie 6-tki.
2. i 3. Renault Laguna II i Renault Megane II - silniki dCi nie cieszą się popularnością. Bardzo czułe na paliwo. Do tego Laguna II cieszy się złą, straszną, makabryczną sławą związaną z wadliwością elektroniki, która steruje tam wieloma rzeczami.
4.Fiat Stilo w benzynie? To Ci wypije taki kombiak trochę wajchy. Tak jak auta z tego okresu potrafi go trapić elektornika, ale w przeciwieństwie do Laguny padają tutaj pierdoły. Poszukaj silnika JTD.
5.Ford Mondeo - za te pieniądze szukałbym Focusa Mk1. Zadbanego, a nie auto większego segmentu, który będzie problematyczny.
6.Peugeot 307 SW - oprócz tego HDI w tym samochodzie nie ma nic ciekawego.

Ja bym sobie sprawił albo Leona, albo Focusa Mk1, albo Toyotę Corollę.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Mar 2010, 18:45

Dishman napisał(a):Uuuu chłopie, lubisz jeździć do mechaników.
1.Mazda 6 - słabe diesle, stosunkowo awaryjne. I nie za te pieniądze. Za te pieniądze szukaj Mazdy 3, a nie 6-tki.
2. i 3. Renault Laguna II i Renault Megane II - silniki dCi nie cieszą się popularnością. Bardzo czułe na paliwo. Do tego Laguna II cieszy się złą, straszną, makabryczną sławą związaną z wadliwością elektroniki, która steruje tam wieloma rzeczami.
4.Fiat Stilo w benzynie? To Ci wypije taki kombiak trochę wajchy. Tak jak auta z tego okresu potrafi go trapić elektornika, ale w przeciwieństwie do Laguny padają tutaj pierdoły. Poszukaj silnika JTD.
5.Ford Mondeo - za te pieniądze szukałbym Focusa Mk1. Zadbanego, a nie auto większego segmentu, który będzie problematyczny.
6.Peugeot 307 SW - oprócz tego HDI w tym samochodzie nie ma nic ciekawego.

Ja bym sobie sprawił albo Leona, albo Focusa Mk1, albo Toyotę Corollę.

UUUU chłopie -powiem ci tak ja jezdziłem 6 a za nim ją kupiłem to sporo sie nią interesowałem i jak tak napisałem to takie są fakty a ty nie pisz głupot o awaryjności .Za 25 tys napewno coś fajnego z początku produkcji by kupił.
P.S.bez urazy japonczyki nie są samochodami z mojej bajki ale jak im trzeba coś oddać to ja to zawsze uczynię jak i zresztą każdemu innemu samochodowi, obojętnie jakiej marki ,ktory znam i o ktorym mogę podzielić się swoją wiedzą.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

30 Mar 2010, 18:49

kolego napisalem ze potrzebuje kombi i tylko to mnie interesuje... a focus 1 to dla mnie troche przeżytek, szczerze mowiac to ja akurat slyszalem same pochlebne opinie o mazdzie 6, a szwagier ma lagune tylko ze sedana 3 rok i zadnych problemow a ma 1.9dci slyszalem ze juz bardziej wadliwe sa 1.5 dci, wydajac 25 tys na auto nie kupię jakiegos starocia (zona by mnie z podwórka wygonila :wink: )a tak serio to wg mnie 25 tys to jest kasa za ktora idzie kupic cos fajnego i niestarego
tower
tower
Początkujący

30 Mar 2010, 19:17

Zobacz jeszcze Focusa II. Lub Toyote [link do oferty na Allegro wygasł]
CIVIC14
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

31 Mar 2010, 10:07

milutki5 napisał(a):UUUU chłopie -powiem ci tak ja jezdziłem 6 a za nim ją kupiłem to sporo sie nią interesowałem i jak tak napisałem to takie są fakty a ty nie pisz głupot o awaryjności

Mazda ma dobre silniki benzynowe. Nawet bardzo dobre, ale diesle to żadna rewelacja. Jak sądzisz, że kupujesz niezawodną Mazdę i ominie cię padnięta turbina, koło dwumasowe, wtryski, to się mylisz. akurat diesle Mazdy nie są rewelacyjnie bezawaryjne. I tyle.
do tego auto ma problem z rdzą, co jest taką samą porażką jak gnijący Mercedes okular.

tower napisał(a):kolego napisalem ze potrzebuje kombi i tylko to mnie interesuje...

Zarówno Focus jak i Corolla występują w wersji kombi.

tower napisał(a):a focus 1 to dla mnie troche przeżytek

Twoje zdanie, bo to Ty kupujesz. Pomyśl tylko, że konstrukcyjnie Focus Mk1 jest z 1998 roku, a proponowane prze ciebie Mondeo Mk3 z 2000. 2 lata - dużo? Dla mnie nie. Dla ciebie może tak. Nie nalegam :wink:

tower napisał(a):a tak serio to wg mnie 25 tys to jest kasa za ktora idzie kupic cos fajnego i niestarego

dlatego też proponuję Ci Focusa zamiast Mondeo, bo za te same pieniądze dostaniesz młodszą Fokę, bo jest autem mniejszym od Mondeo. Łapiesz?
W ogóle to proponuję Ci tylko auta segmentu C, a Ty widzę porywasz się na segment D (Laguna, Mazda, Mondeo).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Mar 2010, 13:38

Dishman napisał(a):do tego auto ma problem z rdzą, co jest taką samą porażką jak gnijący Mercedes okular.

Nie czujesz obłudy w tym co piszesz.Jezli mazda lubi rdzę no to focus ja kocha,uwielbia,no nie mam słów.
A poza tym tak jak pisałem wczesniej tylko dotyczy to podwozia co zresztą to firma chyba w2007 poprawiła.
A teksty ze tam turbina mozę padnąć,wtryski,paliwa braknie,łapnie kapcia itd,.to sa ponizej pewnego poziomu, i ja zawsze unikam takiego pisania.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny