Auto do 10 tys.

01 Gru 2013, 22:22

Witam, przymierzam się powoli do zmiany samochodu. Obecnie jeżdżę peugeot 206 1.9 D. Wcześniej miałem 5 aut, najlepiej wspominam MB w124 coupe 3.0 + lpg, lecz niestety sam na własnej skórze musiałem się przekonać, że w124 z gazem to nie jest dobry pomysł, w dodatku jeżeli ktoś wcześniej o niego nie dbał.
Interesuje mnie auto do 10 tys. (~~2 tys).
Główne kryteria to:
najlepiej benzyna + gaz (i tu raczej jakiś mocniejszy silnik), lub diesel (tu raczej jeżeli już to coś z grupy VW czyli TDI),
Ważne, aby auto nie miało tendencji do rdzy,
obowiązkowo klimatyzacja, bądź climatronic,
nie chce aby, auto było mułowate,
raczej z dala od aut francuskich :) oraz na pewno nie BMW e39.

Auta, o których rozmyślałem sam to:
w124 coupe ale z silnikiem, które trawią gaz czyli 2.3 bądź 3.2
audi a4 (ale tu drogie zawieszenie :( ) , a6, lub 100
BMW e38 (ale nie wiem czy za te pieniądze jest sens)
BMW e36 (ale w nich występuje problem z rdzą)
honda prelude
golf IV (i tu raczej TDI, najlepiej 130KM++)

Macie jakieś swoje rady/pomysły??
Pozdrawiam :)
Artur093
Początkujący

Prawo jazdy: 10 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

02 Gru 2013, 11:48

Honda prelude to spoko autko tylko jest w nim troszke ciasno no i lubi sie napic dlatego gaz bedzsie dobra opcja i nie sugeruj sie mottem "hondy nie znosza gazu" bo to jest mit stworzony przez ludzi ktorzy odpalaja na gazie swoje hondy w zime na chlodnym silniku. Z instalacji trzeba umiec korzystac a nie pisac glupoty.
Jaca17
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Honda Civic V
Silnik: 1.5i 102KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1995

02 Gru 2013, 14:55

można wiedzieć czemu przesiadasz się z Puga? :>
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot

02 Gru 2013, 17:08

Artur093 napisał(a):oraz na pewno nie BMW e39.

Artur093 napisał(a):BMW e38 (ale nie wiem czy za te pieniądze jest sens)

Nie rozumiem czemu na pewno nie E39, totalnie nie rozumiem.

Za to później porównujesz e36 i e38... Seria 3 i seria 7... To dlaczego E39 - seria 5 odpada??? Może z niewiedzy??? Czego właściwie oczekujesz od samochodu :?:???

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

02 Gru 2013, 17:46

Autor tematu tak naprawdę sam nie wie czego chce. To już któryś z rzędu jego temat odnośnie zakupu samochodu.
Obojętnie czy w124 czy a4 czy bmw będzie o wiele lepsze od 206, ten peugot to jeżdżące nieporozumienie.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

02 Gru 2013, 18:03

W tym przedziale cenowym może być problem ze znalezieniem E39 w dobrym stanie. Prelude zupełnie nie pasuje do wymienionych tutaj samochodów - większość to mniejsze lub większe limuzyny. Musisz się najpierw zdecydować czego konkretnie potrzebujesz.
Ander
Początkujący

Prawo jazdy: 05 05 2008
Przebieg/rok: 26tys. km
Auto: Suzuki Swift
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Współczesne sportowe Toyoty
    Celica, MR2, Supra czy Corolla AE86 – te samochody znają wszyscy. Ich następca, tylnonapędowe coupe GT86, to jeden z ulubionych samochodów współczesnych drifterów. Jego pojawienie się w salonach ...

02 Gru 2013, 18:16

gracz24ha napisał(a):można wiedzieć czemu przesiadasz się z Puga? :>

206 akurat bardzo wdzięczne autko, ale niestety bardzo małe :(

Vermin napisał(a):
Artur093 napisał(a):oraz na pewno nie BMW e39.

Artur093 napisał(a):BMW e38 (ale nie wiem czy za te pieniądze jest sens)

Nie rozumiem czemu na pewno nie E39, totalnie nie rozumiem.

Za to później porównujesz e36 i e38... Seria 3 i seria 7... To dlaczego E39 - seria 5 odpada??? Może z niewiedzy??? Czego właściwie oczekujesz od samochodu :?:???

E39 nie dlatego, że z niewiedzy, jeździłem i bardzo mi się podoba to autko, ale po prostu możecie się śmiać, ale z powodów takich bardziej prywatnych nie chcę go, powiedzmy, że mam złe wspomnienia :)

kirin88 napisał(a):Autor tematu tak naprawdę sam nie wie czego chce. To już któryś z rzędu jego temat odnośnie zakupu samochodu.
Obojętnie czy w124 czy a4 czy bmw będzie o wiele lepsze od 206, ten peugot to jeżdżące nieporozumienie.

Szukam u Was porady wymieniłem auta, które mam na oku czyli już wiesz, że albo limuzyna (sedan) bądź coś bardziej sportowego czyli coupe. Od tego jest wg. mnie to forum żebyś albo wyraził swoją opinie nt. aur które wymieniłem, bądź też znaleźć alternatywę dla któregoś z aut i wyrazić swoją opinię co do niego.

A co do tego, że 206 to jeżdżące nie porozumienie to nie zgodzę się, bo jest to bardzo wdzięczne auto, ale dla osób niższych i do jazdy jak to mówią "dookoła komina"

@edit
A i apropos
kolego kirin88, od momentu mojego ostatniego posta odnośnie kupna auta, miałem już 4 auta licząc z obecnym 206, więc skąd wiesz, że rady z forum na nic mi się nie przydały. Pozatym od tego istnieje forum prawda?

Pozdrawiam i prosiłbym o nie obrażanie mnie lub innych użytkowników :)
Artur093
Początkujący

04 Gru 2013, 12:21

Co do tematu, dopisałbym tu jeszcze Saaba 9-5 3.0 + lpg oraz alfę 166 też 2,5 bądź 3,0 z gazem.

Wypowie się ktoś jeszcze w temacie? ;)
pozdrawiam
Artur093
Początkujący

04 Gru 2013, 13:59

Artur093 napisał(a):Auto do 10 tys.

Post» 01 Gru 2013, 22:22

Witam, przymierzam się powoli do zmiany samochodu. Obecnie jeżdżę peugeot 206 1.9 D. Wcześniej miałem 5 aut, najlepiej wspominam MB w124 coupe 3.0 + lpg, lecz niestety sam na własnej skórze musiałem się przekonać, że w124 z gazem to nie jest dobry pomysł, w dodatku jeżeli ktoś wcześniej o niego nie dbał.
Interesuje mnie auto do 10 tys. (~~2 tys).
Główne kryteria to:
najlepiej benzyna + gaz (i tu raczej jakiś mocniejszy silnik), lub diesel (tu raczej jeżeli już to coś z grupy VW czyli TDI),
Ważne, aby auto nie miało tendencji do rdzy,
obowiązkowo klimatyzacja, bądź climatronic,
nie chce aby, auto było mułowate,
raczej z dala od aut francuskich :) oraz na pewno nie BMW e39.

Auta, o których rozmyślałem sam to:
w124 coupe ale z silnikiem, które trawią gaz czyli 2.3 bądź 3.2
audi a4 (ale tu drogie zawieszenie :( ) , a6, lub 100
BMW e38 (ale nie wiem czy za te pieniądze jest sens)
honda prelude
golf IV (i tu raczej TDI, najlepiej 130KM++)

Z tych co wymieniłeś największą tendencje do rdzy będzie miał mercedes, na drugim miejscu honda, VW i BMW mniej, więcej równo na trzecim, a najlepiej wypada Audi.

E38, jak poszukasz i pojedziesz z kimś kto jest zna BMW to nie powinno być większego problemu ze znalezieniem dobrego egzemplarza. Ale w 3 dni raczej go nie znajdziesz...

E36 - Według mnie jedna z najgorszych (jak nie najgorsza) trójek ever, co nie zmienia faktu, że to i tak dobry samochód.

Golf - No to jest 1.9 TDI. Dobry i sprawdzony silnik, można sporo zyskać prostym chipem. Tyle że to wciąż diesel... Zawsze będzie bardziej problematyczny niż benzyna, być może nie wiele ale jednak zawsze. Koszt zużycia paliwa takiego Golfa będzie porównywalny do kosztów paliwa E38 z dobrą instalacją LPG.

Honda prelude - Tutaj się nie wypowiem, najlepiej gdyby zrobił to "szybki".

Audi a6/100 - Drogie zawieszenie w a6. Ale w 100 nie powinno być takiego dramatu.

Ile zł chciałbyś wydawać przy normalnej jeździe (podaj i w mieście i na trasie) na 100 km???

I czy ubezpieczenie na większy silnik jest dla Ciebie dużym problemem???

Jeśli ubezpieczenie na duży silnik nie będzie problemem to pokusiłbym się już na szukanie E38. Ale mam nadzieję, że na podstawowe, pierwsze "rzeczy" masz odłożone dodatkowe pieniądze (to już nie zależnie od samochodu)??? Typu: Płyny, filtry, świece, kable, hamulce, przewody hamulcowe???

12 tysięcy to już budżet w którym możesz takowej szukać. Jeśli jak napisałeś jesteś człowiekiem dość dużych rozmiarów (przynajmniej tak zrozumiałem) to z E38 będziesz zachwycony. Będzie Ci w niej bardzo wygodnie.

I jak już to kupuj E38 z dużym silnikiem. E38 z 2.8 będzie palić tyle co z 3.5 czy 4.0. Po prostu 2.8 będzie za słabe w proporcji do masy tego samochodu. Polecam Ci 3.5 lub 4.0. W gazie wyniki nie będą straszne. Za to komfort jest niesamowity.

Vermin
Stały forumowicz

04 Gru 2013, 15:55

O i o taką odpowiedź mi chodziło :)

Nie no dużych rozmiarów nie jestem, ale jestem wysoki i w niekażdym aucie mi wygodnie :)

W sumie wolałbym się zmieścić w tych 12 tys. z wymianą płynów.

Koszt spalania przy normalnej jeździe to dobrze by było tak około 30zł/100 km przy aucie w gazie idzie się zmieścić nawet przy większym silniku :)

I nie przerażają mnie koszty ubezpieczenia :)

pozdrawiam
Artur093
Początkujący

05 Gru 2013, 18:08

Artur093 napisał(a):Koszt spalania przy normalnej jeździe to dobrze by było tak około 30zł/100 km przy aucie w gazie idzie się zmieścić nawet przy większym silniku :)

Jeśli mam być szczery... To żaden z wymienionych samochodów nie zmieści się w tej kwocie. No chyba że na trasie ale i tak na styk. Na trasie może się nawet zmieścić e38 4.0i z dobrą instalacją gazową. Ale to przy spokojnym podróżowaniu.

Ostatnio edytowany przez Vermin 05 Gru 2013, 20:16, edytowano w sumie 2 razy
Vermin
Stały forumowicz

05 Gru 2013, 18:33

aby auto nie miało tendencji do rdzy...
to opel omega B/C (BFL) z silnikiem 3.0MV6 nie będzie ciebie interesować 211ps fajnie się tym śmiga

pierwszy lepszy znaleziony ->
[link do oferty na Allegro wygasł]
auto zapier.... jak wściekłe a spalanie w granicach 15lpg w mieście
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: FORD FOCUS mkII
Silnik: 1.6tdci
Rok produkcji: 2005

05 Gru 2013, 20:19

valia napisał(a):aby auto nie miało tendencji do rdzy...
to opel omega B/C (BFL) z silnikiem 3.0MV6 nie będzie ciebie interesować 211ps fajnie się tym śmiga

pierwszy lepszy znaleziony ->
[link do oferty na Allegro wygasł] ... 67864.html
auto zapier.... jak wściekłe a spalanie w granicach 15lpg w mieście

Ale pojęcie spalania jest względne... W granicach 15 l lpg w mieście??? To chyba przy spokojnym przemieszczaniu się po mieście.

No i mówiąc, że nie rdzewieje było by mi głupio...

Co nie zmienia faktu, że to niesamowicie dobry samochód! Osobiście uwielbiam Omegi... Mam do nich wręcz sentyment.

Vermin
Stały forumowicz

05 Gru 2013, 22:13

ja nie napisałem że nie rdzewieje ;-)

"aby auto nie miało tendencji do rdzy..." - nie będzie ciebie interesować

jakoś tak głupio napisałem

jeździłem swojego czasu sintrą z tym silnikiem 3.0MV6 i w mieście mi 15lpg max spalała w AUTOMACIE!!!
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: FORD FOCUS mkII
Silnik: 1.6tdci
Rok produkcji: 2005

05 Gru 2013, 22:34

[link do oferty na Allegro wygasł] Jak to oceniacie?
PiotrMSC
Początkujący

Miejscowość: Lublin