Auto do 10k zł na 4k+ km/m-c

17 Mar 2016, 01:08

Witam,

chciałbym was Forumowicze prosić o pomoc/porade w zakupie auta. Szukam czegoś małożernego i taniego w serwisowaniu (chyba jak każdy :P)... Może wypunktuje - będzie czytelniej....

kwota - do 10 000zł
pojemność - do 2.0
moc - absolutne minimum 90 KM, wskazane 100+ KM
paliwo - ON
typ - obojętne, choć im krótsze tym lepsze

Autem będę robił nie mniej niż 4000 km miesięcznie na zasadzie trasa (30-90km) miasto (3, 4 odcinki do 4km) trasa miasto trasa. Teren górzysty - sporo podjazdów (trasa Nowy Sącz - Rabka Zdrój - Zakopane). Często jeżdżę bocznymi drózkami dla ominięcia korków czy skrótu, więc wytrzymałe zawieszenie.
Skłaniałbym się bardziej do hb niż kombi - łatwiej to to zaparkować w mieście.
Szukam przede wszystkim ropniaka, choć zastanawiam się ostatnio nad lpg (do tej pory jeździłem tylko kalekotami, a jedyne (złe) doczynienia z gazem to eLka i e30 znajomego - w obu waliło w środku gazem, a sam gaz świrował).
Pasuje by było w nim w miare dużo miejsca dla kierowcy (189cm wzrostu) - tak dla przykłady w Fiacie Stilo co prawda głową nie wycieram podsufitki, ale kolano mam na wysokości stacyjki, a w trakcie jazdy opieram się nim o konsole a kluczyk jest w odległości ok 1-1,5cm od nogi. Samochodem będę jeździł głównie sam. Duży bagażnik nie potrzebny, byle się zmieściła 1 czy 2 torby sportowe.

Ogólnie dużo nie wymagam: mało palić, nie psuć się, tanie części, wygodny fotel i miejsce za kierownicą (w końcu sporą część dni tam spędzę), wspomaganie i opcjonalnie klima oraz halogeny. A przede wszystkim jazda pod górkę to nie było wachlowanie 2-3-2 i było czym wyprzedzić w trasie.

Pod uwagę brałem do tej pory przede wszystkim:

Skoda Fabia 1,9tdi
Seat Ibiza i Leon 1,9tdi
Fiat Stilo 1,9jtd

Golfa nie chce siadłem za "kółkiem" i nie wiem dlaczego i co, ale po prostu mi nie leży
Ford - złe doświadczenia wśród rodziny i znajomych, albo skarbonka bez dna albo trzeba było sporo dołożyć na start a i tak każdy źle kończył...

Pomożecie? Doradzicie coś?
Mori
Nowicjusz

Przebieg/rok: 47tys. km
Auto: Audi 80 b4
Silnik: 1.9 tdi 90km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

17 Mar 2016, 06:46

Nie wiem jak wytrzymasz w Fabii tyle kilometrów, minimum wygody to segment C, a najlepiej D. Zerknij na Audi A3, to to samo co Golf IV czy Leon I, ale ma ładniejsze wnętrze. Przy takich przebiegach warto zainwestować w LPG. Auta ode mnie:
VW Bora
Skoda Octavia
Seat Toledo II
Peugeot 406
Hoda Civic VII
Honda Accord VI
Opel Astra G
Peugeot 406
Mazda 626
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

19 Mar 2016, 00:21

Aż taka niewygodna ta Fabia? multum handlowców nim jeździ, a oni też tłuką kilosi Brałem ją pod uwagę bo małe (jeżdżę Audi 80 avant i zaparkować to w Nowym targu czy Zakopanym to rzeźnia, o sezonie nie wspomne), siedzi w niej znany mi "klekot", a części tanie i łatwo dostępne, wręcz od ręki. A i ponoć jak padnie dwumas to mozna w niej montować bez..

Co do lpg jestem totalnie zielony - od zawsze jeździłem ropniakami. Warto brać auto już zagazowane czy lepiej samemu zagazować? Ciut naczytałem się o zamarzającym gazie, wypalających się gniazdach i kablach etc. Chodzi mi o to by zaoszczędzone pieniądze nie wtopic w ewentualne remonta...

Do A3 jaki silniczek poleciłbyś pod gaz?
Mori
Nowicjusz

19 Mar 2016, 00:53

Mori napisał(a):Aż taka niewygodna ta Fabia? multum handlowców nim jeździ, a oni też tłuką kilosi
myślisz, że mają jakiś wybór? :wink:
Po przesiadce z 80 odczujesz szok kulturowy. Moja bliska koleżanka ma Fabię I gen i powiem tak - dla drobnej kobitki to jest dobre auto, ale mnie było ciasno nawet na krótkich trasach, choć wielkoludem nie jestem (1.8m szczupła budowa ciała)
Mori napisał(a):Do A3 jaki silniczek poleciłbyś pod gaz?
wszystkie są ok, ale dla Ciebie najlepszy będzie 1.8 125KM, a jeszcze lepiej 1.8t
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Mar 2016, 01:35

Dzięki mike za odp - od paru dni poluje na jakakolwiek fabie na komisie by sie przymierzyć za kółko, ale jak na złośc wszędzie 2, octaiwe i superb...

mike1735 napisał(a):Po przesiadce z 80 odczujesz szok kulturowy.

po przesiadce do b4 przeżyłem szok (auto kupione za "grosze" na szybkiego z myślą na max pół roku - to było 3 lata temu, tak dobrze mi się nią jeździ), a przerabiałem różne auta Lancia Delta 2 SE (klima, nubuk + alkantara, pełna elektronika), VW Passat b3, Seat Cordoba I, Opel Astra 2 i Vectra B, Nissan Almera n15, Fiat Stilo, Renault Scenic 1 i 2 - wymieniam tu auta którymi tłukłem się nie krócej niż 9 miesięcy. W żadnym mi się tak dobrze nie jeździło jak w mojej "krowie"... No dobra, "pancernik miał świetne zawieszenie (nie jechało się nim po drodze, nim sie po prostu płynęło :P), a "szczeniaki" są dość komfortowe, ale nie leży mi pozycja za kółkiem (za wysoko?). w reszcie było mi po prostu ciasno (albo z nogami sie nie mieściłem, albo tarłem głowa o podsufitke... Tak dla przykładu w wakacje zrobiłem nią 700km w jedną strone z 2 przerwami na papierosa i u celu wcale nie czułem sie dojechany...
Mori
Nowicjusz

19 Mar 2016, 14:39

Mori napisał(a):Skoda Fabia 1,9tdi
Seat Ibiza

Mori napisał(a):Aż taka niewygodna ta Fabia?

Bardzo ja jeżdżę polo czyli jakby fabią i ibizą w innej budzie i przy wzroście 180 cm niby się mieszczę dość dobrze ale jednak nie jest to za wygodne :P Jedyne zalety to wygodne parkowanie w mieście ale komfortu minimum a fabia ma tragiczne wnętrze i po przesiadce z 80-tki mocno się zniesmaczysz :mrgreen:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX - crossover, który jeździ jak hatchback
    Zaprezentowany w 2018 roku model UX jest najnowszym i najmniejszym, kompaktowym crossoverem w gamie Lexusa. Jego opracowanie zajęło japońskim inżynierom 5 lat. Wyróżnia się przestronnym wnętrzem i wzorowym prowadzeniem, ...