Auto do 11-12 tysięcy

15 Mar 2017, 18:16

Cześć, w końcu mam środki na zakup auta, więc i wzięłam się za poważnie za ten temat.

Parę słów o mnie: prawko ledwo od miesiąca w portfelu, na co dzień jeździć będę po Wrocławiu, na krótkich trasach. Teraz jeżdżę Laguną II 1.8 kombi, chętnie rozstanę się z tym autem, bo choć wygodne, jest dla mnie za duże (i nie chodzi tylko o to, że dopiero uczę się jeździć). No i niestety dobija mnie ta słynna francuska elektryka.

Czego szukam:
- samochodu kosztującego maksymalnie 12.000 zł (te 12000 zł to z bólem serca, z perspektywą jedzenia gruzu przez następny miesiąc, więc w takim wypadku auto musi być już zarejestrowane i mieć oc ważne chociaż jeszcze ze dwa miesiące)
- im nowszy rocznik, tym lepszy
- segment B lub C
- silnik 1.4-1.6 w benzynie
- hatchback
- spalanie na przyzwoitym poziomie
- prosty i niedrogi serwis
- jesli chodzi o bajery, to fajnie jakby byla klima i jak najwiecej poduszek

Jako, że jestem babą i ma dla mnie znaczenie również wygląd auta, to już wiem, że na pewno nie chcę:
- focusa mk1, fiesty też raczej nie
- astry g, corsy c
- bmw, audi, mercedesów
- francuzów
- fabii
- corolli i avensis z tymi okrągłymi reflektorami
- punto II
- hondy accord, civic

Obecnie mam na oku:
- grande punto
- corollę e12
- hondę jazz (tylko czy 1.3 to nie jest za słaby silnik?)
- mazde 2
- vw polo
- ford fusion (wiem, że to taka napompowana corsa - no ale właśnie, napompowana :))

Te dwa pierwsze są zdecydowanymi faworytami.

Jakie jest wasze zdanie, co polecacie, co odradzacie? Może macie jakieś inne propozycje?
Comfy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 02 2017
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Nie mam

16 Mar 2017, 10:56

Osobiście wybrałbym z trójki fiat, corolla i honda jazz. Co do Jazz to chyba lepiej szukać już 1.4 niż 1.3, dla kobiety do miasta powinien być idealny :)
kamilow
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 10 05 2009
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Opel Astra J
Silnik: 1.6 CDTI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

16 Mar 2017, 14:53

Kobieta i nie wymieniła ulubionego autka kobietek czyli Audi A3 ? Lubię audi podobają mi się i do 12 tys na pewno dostaniesz jakiś fajny model 1.8 może benzynke + LPG albo samą benzynke no już co do silnika to zależy ile i gdzie będziesz korzystać z tego autka. Audice są bardzo ładne i możesz się rozejrzeć za takim 2001-2002 rok kupisz na bank ;) Może nawet 2004 dostaniesz już nowsze ;)
Remik42
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 09 10 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Golf IV
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1998

16 Mar 2017, 16:07

Dziękuję, ale na audi takie, które mi sie podobaja, jeszcze dluuuugo nie bedzie mnie stac ;))
Comfy
Nowicjusz

16 Mar 2017, 16:43

A jakie CI się podobają? R8 ? :D

Ja rozumiem gusta ale przecież Fabia to to samo co Polo

Grande Punto niezłe ale Corolla to znowu inny segment
a może Mitsubishi Colt?
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

16 Mar 2017, 17:11

Zrozum babę ;)

Np. najnowsze A6 mi się podobają - w chwili obecnej mogę o takim śnić :D

Wiesz, ja sama nie wiem, czemu jeden model mi się podoba, a drugi - bliźniaczy - już nie. Colty też mi się nie podobają, chociaż mam świadomość, że "urodowo" to ten sam typ co np. Honda Jazz :p
Comfy
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Pickup ŠKODA FUNstar
    Nowy samochód marzeń 23 stażystów ze Szkoły Zawodowej ŠKODA Auto to zuchwały Pickup ŠKODA FUNstar. Koncepcja tego pojazdu, opartego na nowej ŠKODZIE Fabia, jest rezultatem projektu "samochód ...

16 Mar 2017, 17:26

Grande Punto najlepiej z 1.4, ciekawe czy znajdzie się zadbane auto w tym budżecie. Uwaga na auta po nauce jazdy, kiedyś dużo tego jeździło jako eLki.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Mar 2017, 17:31

Ossy - mam jedno na oku:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

wygląda na zadbane, ale dopóki na żywo nie zobaczę... :)
Comfy
Nowicjusz

16 Mar 2017, 17:54

Może Lancia Ypsilon tylko z tym 1.2 80KM ten 1.4 nie jest udanym silnikiem - do potwierdzenia przez innych użytkowników jak się spisuje ten 1.4 w Puncie.
Kieł
Stały forumowicz

16 Mar 2017, 18:06

Ja spotkałam się z opinią, że 1/4 77KM jest ok, natomiast 1.4 95KM jest do niczego.

Lancia mi się niestety nie podoba, no i nie widziałam w mojej okolicy ani jednej w podanych przeze mnie widełkach cenowych :)
Comfy
Nowicjusz

17 Mar 2017, 14:29

KicksterTV sobie może pooglądaj ma tam jakieś tematyczne filmy i mowi czego unikać w danych modelach ;) Mojej kobiecie się właśnie Audi A3 podobają i faktycznie jak mówiła to te nowsze po 2010 roku a te już się nie mieszczą w zakresie budżetowym twoim ;)
Remik42
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 09 10 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Golf IV
Silnik: 1.6
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1998