Auto do 11-12 tysięcy

15 Mar 2017, 18:16

Cześć, w końcu mam środki na zakup auta, więc i wzięłam się za poważnie za ten temat.

Parę słów o mnie: prawko ledwo od miesiąca w portfelu, na co dzień jeździć będę po Wrocławiu, na krótkich trasach. Teraz jeżdżę Laguną II 1.8 kombi, chętnie rozstanę się z tym autem, bo choć wygodne, jest dla mnie za duże (i nie chodzi tylko o to, że dopiero uczę się jeździć). No i niestety dobija mnie ta słynna francuska elektryka.

Czego szukam:
- samochodu kosztującego maksymalnie 12.000 zł (te 12000 zł to z bólem serca, z perspektywą jedzenia gruzu przez następny miesiąc, więc w takim wypadku auto musi być już zarejestrowane i mieć oc ważne chociaż jeszcze ze dwa miesiące)
- im nowszy rocznik, tym lepszy
- segment B lub C
- silnik 1.4-1.6 w benzynie
- hatchback
- spalanie na przyzwoitym poziomie
- prosty i niedrogi serwis
- jesli chodzi o bajery, to fajnie jakby byla klima i jak najwiecej poduszek

Jako, że jestem babą i ma dla mnie znaczenie również wygląd auta, to już wiem, że na pewno nie chcę:
- focusa mk1, fiesty też raczej nie
- astry g, corsy c
- bmw, audi, mercedesów
- francuzów
- fabii
- corolli i avensis z tymi okrągłymi reflektorami
- punto II
- hondy accord, civic

Obecnie mam na oku:
- grande punto
- corollę e12
- hondę jazz (tylko czy 1.3 to nie jest za słaby silnik?)
- mazde 2
- vw polo
- ford fusion (wiem, że to taka napompowana corsa - no ale właśnie, napompowana :))

Te dwa pierwsze są zdecydowanymi faworytami.

Jakie jest wasze zdanie, co polecacie, co odradzacie? Może macie jakieś inne propozycje?
Comfy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 02 2017
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Nie mam

16 Mar 2017, 10:56

Osobiście wybrałbym z trójki fiat, corolla i honda jazz. Co do Jazz to chyba lepiej szukać już 1.4 niż 1.3, dla kobiety do miasta powinien być idealny :)
kamilow
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 10 05 2009
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Opel Astra J
Silnik: 1.6 CDTI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

16 Mar 2017, 14:53

Kobieta i nie wymieniła ulubionego autka kobietek czyli Audi A3 ? Lubię audi podobają mi się i do 12 tys na pewno dostaniesz jakiś fajny model 1.8 może benzynke + LPG albo samą benzynke no już co do silnika to zależy ile i gdzie będziesz korzystać z tego autka. Audice są bardzo ładne i możesz się rozejrzeć za takim 2001-2002 rok kupisz na bank ;) Może nawet 2004 dostaniesz już nowsze ;)
Remik42
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 09 10 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Golf IV
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1998

16 Mar 2017, 16:07

Dziękuję, ale na audi takie, które mi sie podobaja, jeszcze dluuuugo nie bedzie mnie stac ;))
Comfy
Nowicjusz

16 Mar 2017, 16:43

A jakie CI się podobają? R8 ? :D

Ja rozumiem gusta ale przecież Fabia to to samo co Polo

Grande Punto niezłe ale Corolla to znowu inny segment
a może Mitsubishi Colt?
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

16 Mar 2017, 17:11

Zrozum babę ;)

Np. najnowsze A6 mi się podobają - w chwili obecnej mogę o takim śnić :D

Wiesz, ja sama nie wiem, czemu jeden model mi się podoba, a drugi - bliźniaczy - już nie. Colty też mi się nie podobają, chociaż mam świadomość, że "urodowo" to ten sam typ co np. Honda Jazz :p
Comfy
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW i8 hybrid - 4,4 sek., 326 KM
    To czteromiejscowe coupe zwraca na siebie uwagę unikalnym stylem, który - pomimo iż prototyp pokazano w 2009 roku – ani trochę się nie zestarzał. Niezmiennie przyciąga spojrzenia odważnie nakreślonymi, fantazyjnymi, ...
    Latem też można wpaść w poślizg
    Choć z ryzykiem poślizgu kojarzy się raczej zima i oblodzona nawierzchnia dróg, równie niebezpieczna sytuacja na drodze może przydarzyć się kierowcy także latem. To właśnie na okres od czerwca do sierpnia przypada ...

16 Mar 2017, 17:26

Grande Punto najlepiej z 1.4, ciekawe czy znajdzie się zadbane auto w tym budżecie. Uwaga na auta po nauce jazdy, kiedyś dużo tego jeździło jako eLki.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Mar 2017, 17:31

Ossy - mam jedno na oku:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

wygląda na zadbane, ale dopóki na żywo nie zobaczę... :)
Comfy
Nowicjusz

16 Mar 2017, 17:54

Może Lancia Ypsilon tylko z tym 1.2 80KM ten 1.4 nie jest udanym silnikiem - do potwierdzenia przez innych użytkowników jak się spisuje ten 1.4 w Puncie.
Kieł
Stały forumowicz

16 Mar 2017, 18:06

Ja spotkałam się z opinią, że 1/4 77KM jest ok, natomiast 1.4 95KM jest do niczego.

Lancia mi się niestety nie podoba, no i nie widziałam w mojej okolicy ani jednej w podanych przeze mnie widełkach cenowych :)
Comfy
Nowicjusz

17 Mar 2017, 14:29

KicksterTV sobie może pooglądaj ma tam jakieś tematyczne filmy i mowi czego unikać w danych modelach ;) Mojej kobiecie się właśnie Audi A3 podobają i faktycznie jak mówiła to te nowsze po 2010 roku a te już się nie mieszczą w zakresie budżetowym twoim ;)
Remik42
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 09 10 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Golf IV
Silnik: 1.6
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1998