Auto do 12k

05 Maj 2008, 19:29

poszukuje samochód do 12k
bmw napewno odpada
myślałem o alfie 156 2.0ts no ale ponoć awaryjne i ten komplet świec troche drogi:)
co myślicie o ibizie cupra albo jakiś tdi
cordoba też ładna. albo peugeot 406, opel vectra. fiat cupe(tez ponoć awaryjne) a volvo s40?? może wasze pomysły. nie ma być aż tak awaryjny. spalanie w grtanicach 8l
ravl
Nowicjusz

05 Maj 2008, 19:56

A Honda Civic?? O Alfie i Francuzach zapomnij raczej bo nie wyrobisz się finansowo...
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

05 Maj 2008, 20:26

hm honda ponoć dobry samochód nie wiem czy awaryjny bo nigdy nie miałem(jaki silnik lepszy) mój obecny samochód do golf II i nie nażekam ale golfa III nepewno nieche. jest ich więcej niż maluchów:)
ravl
Nowicjusz

05 Maj 2008, 20:43

Ja sam poluje na Civica :) Znajomy ma taką od nowości od 99r i naprawdę przysłowiowego palca nie przyłożył do auta do dziś... nic się nie psuje... Najlepsze, że przez 9 lat jeżdżenia po naszych pseudo drogach nic nie puka w zawieszeniu!! Wiem bo jeździłem tym autem. Dla mnie to fenomen. Silnik 1.4 90KM jest żwawy pali mniej więcej 8l w mieście, ale polecam 1.5 Vtec 114KM, zmienne fazy rozrządu, pali trochę mniej niż 1.4 a jest dużo mocniejszy :) Ale za 12tyś ciężko o vteca.
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

05 Maj 2008, 21:03

a ten 1.5 silnik ma dużo koni(wyciśnięte na maksa). przy wysokich obrotach nie rozleci się ta ślifierka? :( a jak honda to jaka buda ta mniejsza ze śmiesznymi lefrektorami:) czy ta większa ładniejsza. jest duża róznica między nimi jeśli chodzi o wygode i awaryjność??
ravl
Nowicjusz

05 Maj 2008, 23:05

Niekoniecznie wyciśnięte na maxa... wersja 1.8 ma 169KM. Poza tym to są silniki nie do zajechania... nie ma szans by sie rozleciały (to nie "peżot" ani nic tego typu). Ta z dużymi światłami to wersja produkowana w Japoni (był sedan i 3d). Te auta są kompletnie bezawaryjne. Wersja 5d i kombi produkowane w UK cierpią (podobno) na kłopoty ze rdzą. Powiem szczerze, że od ponad pół roku interesuję się tym autem (wersją UK) i nie spotkałem się z negatywnymi opiniami. Wersja japońska jest strasznie plastikowa w środku, europejska ma lepsze materiały. Wg mnie ma też lepsze fotele.

Edit: Polecam lekturę tej strony [link do autocentrum.pl wygasł]
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Pierwszy na świecie elektroniczny panel kontrolny
    Pierwszy na świecie elektroniczny panel kontrolny – Toyota Corona – sierpień 1973. Już od lat 30. XX wieku samochody posiadały wskaźniki i lampki kontrolne informujące kierowcę o poziomie i ciśnieniu oleju, poziomie ...

06 Maj 2008, 22:03

a co myslicie o mazcie 323 e lub f z wyglądu ładne
ravl
Nowicjusz

06 Maj 2008, 22:35

Jak tak czytam sobie forum, to nachodzi mnie taka refleksja, że w 80% wątków polecanym samochodem jest Civic i Golf, zamiennie albo rozłącznie, wszystkie generacje i silniki :D Może należy przykleić posta w stylu: "Zanim zaczniesz temat przeczytaj!!!" i z treścią: "Zanim zadasz pytanie rozważ kupno Hondy Civic albo Volksvagena Golfa" i dalej lista zalet (bo pseudosportowy, wygodny, niezawodny, fajny etc.):twisted: :twisted: Ja zgadzam się że oba samochody są świetne i wybitnie udane, o czym świadczy ich popularność na drogach, zresztą oba polecałem (żeby nie było że jestem uprzedzony)
Sorry za offtop :wink:

Za 12 tys. poszukaj Peugeota 406, może znajdziesz w tej cenie. Ten model jest naprawdę udany i mało awaryjny a poziom komfortu ma wysoki (no i ta piękna linia). Jeżeli nie chcesz francuza, polecam jeszcze Mazdę, Toyotę Carinę E (też wygodny i w zasadze bezawaryjny) i Mitsubishi Galanta (tu możesz się nie wyrobić w 8l/100 km). Pozdrawiam!
Lancia, lancia i jeszcze raz... saab :)
fennec
Początkujący

06 Maj 2008, 22:47

W takim razie polecam Mercedesa W124. Za 12tyś można już w naprawdę dobrym stanie znaleźć a to bardzo udany model. Poza tym ciekawą propozycją jest Audi B4 80. W tej cenie można pokusić się Nissana Almerę, praktycznie bezawaryjny. Możesz również rozważyć bardziej ekstremalne propozycje, jak np Daewoo Lanos czy Fiat Siena (będą najmłodsze, choć z kosztami eksploatacji bywa różnie). Co do Hondy/VW to są wg mnie (i innych jak widać) najlepsze propozycje w tej cenie, jeżeli ktoś chce się dowiedzieć, co może dostać za 12tyś zł to każdy próbuje jak najlepiej doradzić.
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

07 Maj 2008, 10:10

Na pewno dobre i solidne, ale ja już na przykład żadnego z tych samochodów bym nie kupił właśnie ze względu na to że tyle ich jeździ i przejadły się strasznie. Golf poza rewelacyjną poprawnością nie oferuje nic ciekawego a Civic jest po prostu dynamiczny i dobrze się prowadzi. Wiem, że się teraz strasznie narażę, ale dla mnie te auta są po prostu nudne. Z drugiej strony wiem, że większość osób oczekuje dokładnie tego co te dwa samochody oferują, więc sam je polecam.
Tak jak pisał lukiwch Lanosa możesz kupić i jeszcze zostanie Ci sporo kasy, a co by nie mówić o Deawoo, Lanosy bardzo żadko się psują. Sieny nie polecam, bo potrafi sprwiać problemy właścicielowi, ma za to ogromny bagażnik i niezłą dynamikę (1.6). Jeżeli chcesz wygody polecam Meredesa 124 albo Mitsubishi Galanta.
Lancia, lancia i jeszcze raz... saab :)
fennec
Początkujący

07 Maj 2008, 15:52

za 12 tys znajdziesz carisme, almere, passata, odradzam siene jak kolega wyzej. niektore silniki (1.4 zwłaszcza) potrafi polknac nawet 10 litrow benzyny. moj kolega ma wlasnie takiego smoka i najlepsze jest to ze wszystko jest sprawne. mechanik mowi ze silnik nie udany i tyle...
stasiowski121

07 Maj 2008, 19:34

widziałem fiata bravo z nawet przyzwoitymi silnikami. albo ibize tdi może jakąś??
ravl
Nowicjusz

07 Maj 2008, 21:08

Wcześniej pisałem posta jakie auto kupić i czytam tego posta bo też stoje przed dylematem co kupić,rozważałem też zakup civika,ale obawy mojej żony że troche duże i może mieć kłopoty z prowadzeniem i postanowiłem kupić forda fokusa,prosze o rady czy dobrze wybieram.
sati
Nowicjusz

Miejscowość: śląskie

07 Maj 2008, 22:06

Mam Sienę 7 lat i nigdy mnie nie zawiodła. Raz tylko padł alternator, ale to norma u Fiata. Co do spalania to niestety prawda. Mój 1.4 w zimę potrafi "połknąć" 12l na 100km... Ale nie zgodzę się, że to wyjątkowo nietrwałe auto. Poprostu trzeba dbać o auto, a powiem szczerze, że koszty utrzymania Sieny są bardzo niskie.

sati a czemu twoja żona może mieć problemy z prowadzeniem Civica? Ostatnio miałem okazję się przejechać Civiciem 1.4 i byłem mile zaskoczony jak te auto się prowadzi. Tak na marginesie to Focus jest większy od Civica (roczniki ok 1998). Co do samego auta to powodzenia w znalezieniu jako takiej wersji za 12tyś zł...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Maj 2008, 16:14

mój kolega ma honde civic cupe 1.5(jeśli sie nie myle) i wogle to często jeżdzi do mechanika z elektrycznością. więc nie wiem czy to dobry samochód??:)
ravl
Nowicjusz