Auto do 15 max 17 tys.

02 Lip 2013, 18:39

Witam,

Za jakies pół roku czeka mnie zakup nowego autka. Aktualnie od 7 lat jeżdże Seicento 900. Budżet jakim będę dysponował na zakup nowego pojazdu to około 15 - 17 tys. zł.

Autko będzie głównie jeżdżone w mieście (Wrocław) i od raz w miesiącu większe trasy (wrocław > katowice).

Przedewszystkim intesuje mnie auto typu Hatchback z klimatyzacją, el. szybami, niewielkim spalaniem i dobrym stosunkiem ceny do jakości oraz niedrogimi cześciami zamiennymi i małą awaryjnością.

W związku z tym, że autko będzie głównie używane do jazdy miejskiej i mniej do pozamiejskiej w grę wchodzi tylko benzyniak. Dużo osób odradzało diesla na taki typ jazdy.

Aktualnie moje typy aut, przeglądając oferty na aukcjach to:
- VW POLO 1.4
- Peugeot 307 1.4 - 1.6
- Skoda Fabia (choć średnie chętnie - wygląd)
- Ford Focus Mk2 (jeśli da rade znaleźć coś godnego w tej cenie)
- Opel Astra III (taka sama sytuacja jw.)

Proszę o skomentowanie wybranych modeli lub porady (w grę również wchodza inne marki/modele). Z góry dziękuje.
Tairat
Nowicjusz

Auto: Seicento
Silnik: 900

02 Lip 2013, 19:06

Tairat napisał(a):- VW POLO 1.4

Nie jestem zwolennikiem VW. Szybko się starzeją, mają liche wyposażenie i są stare roczniki. W Polo dochodzi fakt jeżdżenia małym samochodem. Zdecydowanie wolałbym coś z segmentu C.
Za te pieniądze w tym segmencie wyrwiesz Clio, które będzie młodsze i lepiej wyposażone, niż to Polo.
Tairat napisał(a):- Peugeot 307 1.4 - 1.6

Większy silnik lepszy. Spali niewiele więcej, niż 1.4, a większym po prostu przyjemniej będziesz podróżować.
Wolałbym jednak Lagunę II FL. Większa, lepiej wyposażona, nie ma już tych problemów z awaryjnością co Laguna II z początków produkcji.

Tairat napisał(a):- Ford Focus Mk2 (jeśli da rade znaleźć coś godnego w tej cenie)

Mk1 kupisz spokojnie i ja na tym bym się skupił. Mk2 co prawda też można dostać, ale to jest dolny pułap cenowy na to auto.

Tairat napisał(a):- Opel Astra III (taka sama sytuacja jw.)

Dokładnie, na dobrą III w chwili obecnej lepiej mieć koło 20 tys. zł. Za pieniądze które posiadasz kupisz naprawdę zadbaną II w dobrym roczniku.

Inne propozycje? Aut w tym przedziale cenowym jest bardzo dużo. Powiedziałbym wręcz, że to jeden z najpopularniejszch przedziałów cenowych. Tylko, czy kupowanie Passata B5, Golfa IV, Leona ma sens? Przebiegi kosmiczne, samochody wymęczone, mające dobrze powyżej 200 tys. km.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lip 2013, 19:27

Hmm laguna całkiem ciekawa, ale chyba jednak z obu francuzów wolę Peugeota 307. Muszę jeszcze przejrzeć się Clio bo to też ciekawa propozycja. Dzięki, za rady
Tairat
Nowicjusz

16 Sie 2013, 12:27

Nie chcę zakładac nowego tematu a w dalszym ciągu jestem w trakcie poszukiwań. Uwagę przykuła mnie oferta z mojego miasta dotycząca Hondy Civic VII

[link do oferty na Allegro wygasł]

Czy ktoś może coś powiedzieć więcej o tej konkretnej ofercie, czy jest godne zainteresowania. Autko prezentuje się na zdjęciach bardzo ładnie. Sprowadzone z DE więc licznik na pewno kręcony i bity pewnie też był ;) - jak większość ofert dot. sprowadzonych aut. Ile moga wynosić opłaty dodatkowe ?
Tairat
Nowicjusz

16 Sie 2013, 12:38

Fajne auto, musisz je dokładnie sprawdzić, przebieg przy odrobinie szczęścia może być prawdziwy chociaż dla tego silnika jeżeli był cofany o 100tyś.km wielkiego problemu nie ma.
Hondowe 90km jedzie zadziwiająco dobrze...przy bardzo małym spalaniu.
Opłaty to 1,5-2k około.
W ogłoszeniu jest w zmianka o pomocy w załatwieniu formalności więc zapytaj czy dałby rade doprowadzić auto z dokumentami do takiego stanu żeby wszystko było opłacone a Ty dostaniesz fakturę zakupu auta wystawioną przez handlarza.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

10 Wrz 2013, 14:16

No i szukam dalej oprócz Hondy Civic 7 zainteresowałem się Seatem Ibizą 2002 - 2008 jednak ostatnio w mojej okolicy jest deficyt jesli chodzi o fajne egzemplarze z silnikiem benzynowym. Na jednej z ofert znalazłem takie cacko:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co myślicie o takim egzemplarzu z silnikiem diesela - nadmieniam, że auto będzie głównie eksploatowane w mieście dom - praca - dom (w jedną stronę około 12 km) plus trasy Wrocław - Śląsk raz w miesiącu, plus krótkie dystanse typu sklep/zakupy. Generalnie stawiam na benzynę ale chciałbym tez poznać opinię czy dieselka warto kupować do takiej eksploatacji, oraz jak sprawa ma się w ibizach z tymi silnikami (ekonomiczność, spalanie, niezawodność/awaryjność) :) czy jednak lepiej skupić się wyłącznie na beznynie 1.4 ?
Tairat
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

II Wielkopolski Rajd Historyczny im. Henryka Rucińskiego
    W miniony weekend w malowniczych okolicach Poznania odbył się II Wielkopolski Rajd Historyczny im. Henryka Rucińskiego. Wraz z klasykami do rywalizacji stanęły hybrydowe Toyoty Auris TS Kombi Freestyle, których załogi ...
    Arrinera Hussarya - fakty i mity
    Pierwszy polski supersamochód, Arrinera Hussarya, dumnie nosi nazwę nawiązującą do bohaterskich momentów naszej historii. Jednocześnie budzi wiele kontrowersji i wzbudza rozpalone dyskusje na internetowych forach. ...

10 Wrz 2013, 20:29

Jeżeli taka eksploatacja to bierz benzynę i wpakuj ewentualnie gaz.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Wrz 2013, 22:30

Rozumiem, czyli do takiej eksploatacji skupiać się wyłącznie na benzynce (gazować narazie nie mam zamiaru). Diesel jak rozumiem szybko padnie i kosztowne naprawy czy też chodzi raczej o jego spalanie ?
Tairat
Nowicjusz

11 Wrz 2013, 06:10

Jeżeli chcesz diesla to ewentualnie SDI. Brak turbiny
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Wrz 2013, 07:38

OK dzięki za radę, wezmę pod uwagę. Ostatnio jeszcze na giełdzie samochodowej widziałem Grande Punto z 2007 z silnlnikiem diesela MultiJet 1.3. Taki wynalazek nadaje się na eksploatację, o której pisałem wyżej ? Pytam z ciekawości bo gość zachwalał, że bardzo oszczędny ale wiadomo to handlarz więc musi pieścić ofertę :D

Jak narazie rozglądać się będę za Ibizką 1.4 w benzynie ;]
Tairat
Nowicjusz