Auto do 15 tys. - diesel czy lpg ?

11 Sty 2009, 14:19

Witam. Planuję na wiosnę swojego pierwszego samochodu, chciałbym kupić coś w miarę ekonomicznego, oraz taniego w eksploatacji, dlatego w grę wchodzi diesel albo auto z gazem chociaż jakoś nie jestem do tego za bardzo przekonany może dlatego, że po prostu takim autem nie jeździłem.
Podaje kilka danych :
Kwota do wydania: 14-15 tys. zł ( z opłatami i wymianą oleju filtrów, rozrządu itd.)
Roczne przebiegi : 18 – 22 tys. /rok (praca 70 km/dziennie, plus jakieś sporadyczne wyjazdy weekendowe, wakacje ),
Auto chciałbym potrzymać: minimum 3 lata (chyba, że okazało by się że to jest szrot wtedy jak najszybsza sprzedaż),
Zależy mi na średniej wielkości samochodzie: najlepiej 5 drzwiowy chociaż nie jest to wymóg konieczny, ponieważ większość jeżdżę sam ewentualnie z dziewczyną.
Rocznik : od 1998 r. i wyżej
Typ nadwozia: hatchback lub sedan
Bogate wyposażone: elektryka, abs, air bagi, klimatyzacja
Moje typy:
Ford Focus 1,8 TDDi (jak do tej pory mój faworyt)
Opel Vectra 2,0 DTL
Opel Astra 1,7 DTL (chyba silnik isuzu),
Mazda 323 F 1,5 + gaz ( 1998 r.)
(Golf III, Seat Ibiza - odpada nie podobają mi się, natomiast na Golfa IV mam za mało funduszy).
Ewentualnie jakieś auta które dobrze znoszą zagazowanie o podobnych parametrach? Tylko nie znam się na tym za bardzo. Proszę o poradę czy w w/w auta warto inwestować kasę, czy macie inne lepsze propozycje?
Paweł_83
Nowicjusz

11 Sty 2009, 17:02

Zdecydowanie focus. Te silniki bija przebiegi po 400000 i nic im nie jest.
TDCi nie kupuj, zresztą w tej cenie nic nie znajdziesz, jeśli chodzi o inne silniki w tym modelu, to jeśli chcesz zagazować, to zapomnij o 1.8 i 2.0, Do gazu jedynie 1.6..
Focus ma problemy z korozja tylnej klapy i drzwi, jednak to tylko powierzchowne oznaki, konstrukcja nie rdzewieje. Super się prowadzi, zawieszenie w miarę wytrzymałem. Rodzice mieli focusa 2.0 od nowości z 1998r i przez 180000 wymienili 2x łączniki stabilizatora i z zawieszeniem nic więcej nie robili.

Tak, jak napisałem polecam focusa, ewentualnie a3 1.8 lub 1.6, chociaż ten drugi pali tyle, co pierwszy. Nie kupuj a3 z literka T:evil:, jeśli chcesz zakładać gaz, ona tego nie lubi.

Silnik w astrze II jest słaby i ma niską kulturę pracy. Ma niewygodne fotele, wnętrze jest tandetne. Ojciec miał taką jako służbowe i powiedział, że nigdy więc opla...

Vectra.? wedle uznania.. silnik 2.0 tez jest bardzo wytrzymały, jednak za słaby do vectry, dobry by był do astry.

Mazda.? Ok, jak to japoniec, rzadko się psuje, ale jak się już zepsuje, to tylko kredyt pod zastaw mieszkania...

Za taką cene oglądnął bym golfa III 20 Jahre z silnikiem AFN. Super kultowe i fajne GTi.. Das auto :) Niestety golfy III lubią korozje...

[link do oferty na Allegro wygasł]

A tu masz prawdziwy rarytasik, wyszło ich tylko 1000 sztuk, facet chyba nie wie, co naprawdę sprzedaję, w PL są 3 egzemplarze, ten jest 4. Dwa sa na forum golf.pl, jeśli chcesz mieć coś innego, to warto go kupić, jeśli doprowadzisz go do stanu oryginalnego, to możesz na nim sporo zarobić.. w Niemczech oryginalne egzemplarze chodzą po 8 tys €.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wr00m
Nowicjusz

11 Sty 2009, 19:14

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :). Tak jak napisałem golfa III nie chcę, ponieważ obecnie takim jeżdżę (1,9 TD rok 1994 ). Samochód spoko, tylko za dużo jest ich obecnie na drogach i opinie mu szargają przez wiejski tunnig chłopcy w baseballówkach. Audi A3 ładne auto ale niestety nie mieści się w moim ograniczonym budżecie. Diesle są za drogie, a do benzyniaka trzeba jeszcze instalację lpg dołożyć, więc znowu pieniążków zabraknie.
Więc pewnie sprawa rozstrzygnie się między focusem albo vectrą. Jak wygląda cena części do tych modeli, do których są tańsze i bardziej dostępne?
Widziałem na allegro/otomoto Mitsubishi Carisma w dieslu czy warto zwracać uwagę na to auto, czy lepiej skupić się na poszukiwaniu zadbanego focus lub vectry?
Paweł_83
Nowicjusz

11 Sty 2009, 19:18

moj brat bedzie sprzedawał wkrotce swojego focusa 99r. własnie 1.8 tddi, ale niestety kombi :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Motoryzacyjne Słowo Roku 2019
    Elektromobilność, suwak, a może hybryda? Przedstawiciele branży automotive po raz pierwszy w Polsce wybrali "Motoryzacyjne Słowo Roku" w plebiscycie przygotowanym przez sieć ProfiAuto. Wyniki pokazują, że miniony rok zdominowała ...