Auto do 15 tys - Kombi, sedan czy może hb?

26 Kwi 2019, 22:11

Witam,

Udało mi się wcześniej z Waszą pomocą zakupić Astra G, z samochodu jestem zadowolony, ale pora na coś mocniejszego i większego, astrix jest 3d i 1.6 8v LPG/PB, więc mieściuch super. Auto zostanie dla mojej drugiej połówki.

Przejdźmy do rzeczy bo już sam nie wiem na co się skupić i na co się zdecydować. Poszukuję czegoś większego. Niestety 3D przy psie jest udręką. Dlatego szukam sedana, kombika lub HB oczywiście 5D. Druga najważniejsza kwestia to moc.. Szukam czegoś co pozwoli naprawdę sprawnie wyprzedzać bo astra trochę to zajmuje.
Trzecia sprawa LPG, w ciągu miesiąca jestem w stanie zrobić 3.5k przebiegu. Glownie miasto, ale zdarza sie wyjechac, gdzies dalej, dlatego nie wiem czy diesel by się sprawdził, do pracy mam około 7km.

Mam na uwadze kilka opcji...
- Vectra C/Signum - Silnik 3.2 v6 lub 2.0T, w ostateczności 2.2 147KM.
- Passat B5 FL 1.8T - miałem styczność tutaj z dieslem 1.9TDI 130km, śmiem stwierdzić, że bardzoo wygodnie mi się nim jeździło, szczególnie w automacie.
- Seat Leon 1.8T - Tutaj pojawia się HB, wydaje mi się, że mógłby być okej.
- Skoda Superb 1.8T - Nie miałem styczności z tym samochodem.
- BMW E39/E46 - Wiadomo bawarka, to bawarka. Miałem okazję jeździć E39 2.8 i również było ok, ale wiadomo to starszy typ, wolałbym chyba coś młodego.
- A może jakieś Audi w Kombi z 1.8T?

Jakieś sugestie? Dlaczego skupiłem się na 1.8T? Z racji tego, że chciałbym go zmodyfikować :)
Tcep
Nowicjusz

28 Kwi 2019, 18:30

Jakieś sugestie? :roll: :roll:

Co myślicie?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tcep
Nowicjusz

28 Kwi 2019, 21:56

Rodzynek od handlarza, z wyplakowanym nawet silnikiem, przez te 15 lat nawet lekko się nie zabrudził :)
Szwajcaria + Radom to nie jest najszczęśliwsze połączenie.
Dlatego apelował bym o rozsądek i przede wszystkim porządne sprawdzenie blacharskie auta.
Ja jestem za tym żeby szukać czegoś od prywatnego

Nie lepiej coś takiego?

no tak wiem tamten lepiej wyposażony bo i skórka i inne rzeczy no ale..

albo tutaj ale inny rejon

Poza tym zdecyduj się jaki segment, Leon to kompakt - płyta golfa, wymieniasz tulejki za 50-100 zł, w Passacie komplet wielowahaczowy to pensja leci jeśli mówimy o zawieszeniu.
No i realnie moim zdaniem taki Passat też więcej jeździł bo często kupują ludzie auta większe pod kątem podróży.

Przykładowo nikt nie kupuje ibizy dla 5 osobowej rodzinnym kompakty to też raczej dla singli, Passaty to bardziej rodzinne auta które jeździły
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

28 Kwi 2019, 22:51

Rozumiem. Z tym, że na obecną chwilę jest nas dwójka + duży pies. Dlatego szukam coś 5 drzwiowego. Miałem okazję jeździć passatem, dlatego brałem to też pod uwagę.

Leon to moja taka ostateczności bo w miarę mi się podoba, dlatego oglądam również Toledo!
Tcep
Nowicjusz

28 Kwi 2019, 23:07

To może taka Octavia kombi RS 1,8T

jako połączenie jednego i drugiego? no ale koszty niższe niż w Passacie z uwagi na segment.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

02 Maj 2019, 13:52

Za niecałe 13 tysięcy w sumie warto kupić octavie w kombi.
Autko porządne, oszczędne, czego chcieć więcej.
Emil222
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

V-ósemki w planach Lexusa. Jest nowy patent
    Lexus słynie z cenionych silników V8. Japończycy podkreślają też, że – mimo mody na zelektryfikowane napędy i systemy automatyzujące jazdę – zamierzają nadal produkować samochody dla wymagających entuzjastów ...

06 Maj 2019, 10:55

Mi się bardziej podobają w sedanie. Wszystko to tak naprawdę kwestia gustu.
Bartek933
Nowicjusz