Auto do 15000

01 Maj 2013, 12:12

wITAM SZUKAM AUTA DO 15000. NAJLEPIEJ W BENZYNIE. ZALEZY MI NA BEZAWARYJNOSCI PRZYNAJMNIEJ NA 5 LAT. SAMOCHOD POTRZEBNY DO JAZDY MIEJSKIE NA KROTKIE DYSTANSE MAM KILKA MAREK Z ZAMYSLE
BMW E46
SEAT LEON
PASSAT
FORD MONDEO
ZALEZY MI TEZ NA WYGLADZIE I WYPOSAZENIU AUTKA
PROSZE O JAKIES PORADY ..
karamba198
Nowicjusz

Auto: alfa romeo 146

01 Maj 2013, 15:39

Polecę Ci BMW E46 z M43. Bardzo fajna konstrukcja. Nie będziesz żałował, a kasy Ci spokojnie zostanie jeszcze na OC. Nie wiem tylko jakie masz wymagania dotyczące spalania tego autka :). Tu masz średnie spalanie wszystkich jednostek E46 http://www.autocentrum.pl/spalanie/bmw/seria-3/e46/ ..... Może Ci się przydać, a naprawdę warto.
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

02 Maj 2013, 01:16

Dzieki za odpowiedz.
te silniki m46 to są te 316i i 318i ? zgadza się ?
Spalaniem sie nieprzejmuje bo mam teraz alfe 146 i pali mi ponad 9 wiec jestem przyzwyczajony szukam tylko solidnego auta na kilka lat.
jak bys mogl cos wiecej napisac o ttyc bawarach bylbym wdzieczny .
karamba198
Nowicjusz

02 Maj 2013, 01:22

W sensie M43? Tak M43 to 1.6 i 1.8. Napisz co chciałbyś dokładnie wiedzieć :).
Wszystko co chcesz, tylko troszkę sprecyzuj :). To co mogę Ci powiedzieć z ogółów to to że M43 to bardzo trwałe silniki i to że lepiej kupić mocniejsze 1.8 (1.9) bo np. naprawdę 1.6 bardzo słabo jedzie. Najbardziej podatny na usterki jest podobno 2000r. Generalnie to tuleje przednich wahaczy słabo znoszą Polskie drogi, czasem trzeba je wymienić. Mechanizm szyb czasem się psuje. Ale zanim się popsuje to długo trzaska i puka. Jeśli rdza się pojawia to głównie z przodu przy wlocie powietrza. Czaasem ale to - raz na jakieś 50 tysięcy km lubią pęknąć tylne sprężyny. Standardowo w bmw lubi paść termostat. Jeśli chodzi o m43 to warto zwrócić uwagę przy zakupie czy nie pali się żadna kontrolka, żeby ciśnienie oleju było ok. Bo gdy właściciel o to nie dba, możesz kupić taka z padniętymi panewkami (rzadka sprawa 1/30 samochodów z m43). Słuchaj po prostu czy coś w silniku nie stuka. Wsłuchuj się przy obciążeniu i schodzeniu z obciążenia, pojeździj trochę długo na wysokich obrotach przy sprawdzeniu. Trzeba raz jakiś czas (np. rok to już baaardzo często ale baardzo, mega bezpiecznie) sprawdzić czy ciśnienie oleju jest ok i czy kanały olejowe nie są zapchane. Czasaami poci się od strony rozrządu (1/8 przypadków m43 tak ma mniej, więcej). Poci się często z obudowy filtra oleju (uszczelka) - koszt naprawy to jakieś 30 zł i 5 minut roboty ale ładnie można na tym zbijać cenę mówiąc że chyba auto się poci, a to akurat przypadłość 70% tych samochodów. No i raz na 30 tysięcy warto przeczyścić odmę - 0 zł i 10 minut roboty. Raz na 40 tysięcy lubi puszczać uszczelka pod zaworami - 15 zł i 20 minut roboty. Standardowo w bmw - przeciera się mata na fotelu, w tym przypadku pasażera. Można na tym zbić z ceny. Cena tej maty w ASO to 150 zł - 300 zł (zależy w którym ASO), szybka robota. Baaaaaaardzo rzadko jest problem z kontrolką poduszki pasażera, łatwa naprawa. Elektryk robi przeciętnie za 50 zł ale nie pamiętam teraz dokładnie o co tam szczegółowo chodziło. A i standardowo w e46 tak jak też w e36, zacina się bendix w rozruszniku. Wymiana rozrusznika to ok. 30 zł za robotę, a rozrusznik koło 100 zł. Bendix z 65 zł. To tak z grubsza, reszta to głupoty. No i most czasem buczy i siada ale w e46 to już dużo rzadsza sprawa... Wystarczy posłuchać, bardzo łatwo to usłyszeć. Jest to dość głośne.

Mógłbym tych usterek wymieniać w nieskończoność ale ja znam te autka na pamięć, a nie że są takie awaryjne. Zdecydowanie niech Cię to nie odstrasza. One zdarzają się naprawdę bardzo rzadko, a zwłaszcza te poważne. Szczerze to baaaardzo polecam Ci ten samochód :).

A w alfie JEŻELI MASZ ZMIENNE FAZY to uważaj. Pewnie siada wariator, nic Ci nie klepie niepokojąco? Może warto ten samochodzik szybko puścić? Nie wiem jakie były dokładnie silniki w 146 :). Chociaż w alfach nawet to jest chyba jeszcze normalne spalanie. Mało oszczędne samochody.
Vermin
Stały forumowicz

02 Maj 2013, 13:33

Ok dużo już sie dowiedziałem dzieki Tobie a czy masz jakies zdanie na temat bmw 320 w benzynie ?
Bo z tego co przegladalem mozna je dostac w troche lepszym wyposazeniu i 2-3 lat mlodsze.
W mojej alfie to juz nic nie wymieniam bo i tak splukalem sie na glupie pierdoly a jeszcze sonda i swiece. Musze nia pojezdzic do sierpnia i wystawiam za minimum wartosci.
karamba198
Nowicjusz

02 Maj 2013, 15:54

karamba198 napisał(a):Ok dużo już sie dowiedziałem dzieki Tobie a czy masz jakies zdanie na temat bmw 320 w benzynie ?

Pewno że mam. To już jest 6 cylindrów od 2.0 do góry, porównaj spalanie czy nie opłaca się kupić już czegoś większego (większego silnika) bo pali nie wiele mniej niż np. 2.8. Dlatego właśnie takie tanie :). Resztę napiszę Ci jak skończę coś robić bo aktualnie jestem zajęty. Jakoś późniejszym wieczorem.
Vermin
Stały forumowicz

03 Maj 2013, 16:27

rozglądałem się za bmw z silnikami powyżej 2.5 i ciężko coś dostać w tej cenie natomiast te 320 2.0 jest od groma. Napisz mi tylko tak szczerze lepiej 320 z ok 2001 r czy 318 1999. I jak byś mógł napisać na co zwracać uwagę w 320 przy oglądaniu i jedzie próbnej.
karamba198
Nowicjusz

06 Maj 2013, 09:37

Moim zdaniem Seat Leon byłby dobrym wyborem,ponieważ to fajne i kompaktowe auto. Zastanów się czy aby na pewno chcesz BMW,sprawdzi się na krótkie dystanse? Nawet z lpg spalanie będzie porównywalne do Leona w wersji 1.6 więc chyba nie warto.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

06 Maj 2013, 20:30

Audi A3 w dieslu:)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dany1994
Nowicjusz

Auto: Nie mam
Paliwo: Diesel