Auto do 17.000zł. Honda Civic VII, IS200, W208.

12 Maj 2015, 19:06

Witam,

chcę kupić auto do około 17tys, zł. Przebieg roczny to około 10-15 tysięcy km. Trasa 30%, miasto 70%. Myślałem głównie nad jakimś benzyniakiem, jeżeli byłby to większy silnik to + gaz.

Mam dylemat pomiędzy:
Honda Civic VII, silnik 1.6 (rok ok. 2003-2005)
Lexus IS 200
Mercedes W209

ostatnie dwie propozycje to tylko i wyłącznie z gazem, bo palą. No i trochę starsze oczywiście.

I mam pytanie co będzie najlepsze w stosunku jakoś/cena/ekonomia/koszty utrzymania.
Czy warto pakować się w leksusa i merca czy wybrać tańszą w ekspolatacji Hondę.

Ale może macie jeszcze jakąś inną ciekawą propozycję? :)

POzdrawiam :D
Krejzik
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 08 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Clio
Silnik: 1.9D
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

12 Maj 2015, 21:53

Honda się nie umywa do Lexusa i Mercedesa. Z tych 3 bym szukał Lexusa. Zupełnie inny prestiż i komfort. Możesz szukać oszczędności w Hondzie, lub luksusu w Lexusie.
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2013
Auto: Mercedes W169

13 Maj 2015, 12:24

Jak chcesz święty spokój jeśli chodzi o trwałość to bierz Lexusa z pancernym i niezniszczalnym automatem. Manuale w Hondzie i Lexusie cierpią na podobne problemy, czyli łożyska na pierwszych biegach i synchronizatory. Drogo nie jest ale denerwująco, bo np. używana skrzynia do Lexa to 300-500zł więc nie opłaca się wymieniać łożysk.
I uwaga Lexus z manualem ma dwumasę - regeneracja 650zł i 3000zł nowa więc szukaj z dobrą dwumasą, a niekoniecznie skrzynią (każdego to dotyczy praktycznie), bo będzie taniej.

A czy warto pakować się w Lexusa to najlepszą reklamą dla niego jest to, że ludzie szukają swoich perełek przez wiele miesięcy do ponad roku.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

13 Maj 2015, 13:20

Pomijając słabe osiągi manuala, automat w ogóle daje po głowie. Wystarczy powiedzieć, że R6: manual 9,5, automat 11 do setki. Przy tym niestety swoje pali.
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2013
Auto: Mercedes W169
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Funkcja automatycznej jazdy w korkach Audi AI
    Prezentując funkcję automatycznej jazdy w korkach Audi AI, cztery pierścienie pokazały pierwszy na świecie system umożliwiający zautomatyzowaną jazdę na poziomie 3. Podczas jazdy w korku lub w powolnym ruchu na autostradzie, ...