W sobotę pojeździłem Sportage'm (2.0 crdi w automacie), Ceed'em SW (1.6 crdi), Astrą i Mokką obejrzałem Elantrę i odwiedziłem Renault i Ford'a.
Wnioski:
Sportage jest bardzo fajny ale głośny - przy 150 (oczywiście nie osiągnąłem takiej prędkości
![Wink ;)]()
) szumi w środku i nie jest to szum morza niestety i w sumie mi jako kierowcy nie bardzo to robi, ale jednak - z tyłu sporo miejsca na nogi ale jako, że podłoga jest wyżej niż z przodu kolana są wyżej niż siedzisko - średnio wygodne nawet dla mnie, a do najwyższych nie należę. Z perspektywy kierowcy samochód bardzo wygodny a i na przyspieszenie nie ma co narzekać - niestety była to opcja (chyba) 184konna także niestety nie mam żadnego odniesienia do wersji GDI 166KM czy nawet CRDi 136KM (obie oczywiście w manual'u) czy ktoś mógłby coś podpowiedzieć w kwestii porównania mocy tych 3 silników?
Cedd SW w sumie nie mam żadnych zastrzeżeń do tego auta. Wygodne, przestronne, dobrze się prowadzi, można liczyć w cenie do 80tys. na fajne wyposażenie w wersji CRDi 1.6 128KM, w miarę przyspiesza no i spalanie nie boli tak jak w Sportage'u a i poleci pewnie koło 200km/h - na chwilę obecną to chyba mój nr1.
Astra - niby wszystko w porządku, ale jednak to nie to.
Mokka - bardzo, bardzo sympatyczny samochodzik... do jazdy po zakupy i z dziećmi do przedszkola.
Elantra - wygląda całkiem fajnie, bardzo głęboki bagażnik, wygodne fotele i kanapa, niestety nie ma możliwości jazdy testowej a to trochę boli.
Focus - w sumie wszystko ok, umówię się na jazdę testową to opiszę wrażenia - dealer polecił jeszcze obejrzeć C-Max'a.
Na koniec Renault. Polecono mi Megane combi 1.5 dci z ceną ~85tys. ze zniżką prawie do 70tys.
![Zszokowany :shock:]()
Samochód znam w wersji 1.9 dci z 2009 (mamy w firmie) i jest to bardzo fajne auto - zdecydowanie do przemyślenia.
W piątek pojeżdżę Carens'em 1,7 crdi i Ceed'em... GT
![Uśmiechnięty :)]()
a co tam, jak jest możliwość to czemu nie sprawdzić.
Na sobotę z kolei mam umówioną Mazdę 3 - wrażenia oczywiście też opiszę i odwedziny w Skodzie i Toyocie (Auris).
Jako, że trochę jeszcze czasu zostało do planowanego zakupu, wszelkie rady i uwagi bardzo mile widziane.