REKLAMA
Jako, że jest to mój pierwszy post na forum, przede wszystkim witam wszystkich serdecznie.
Teraz do meritum - chcę na początku roku (styczeń) wziąć z salonu nowe auto w leasingu. Początek roku bo oczywiście wyprzedaże rocznika, budżet na poziomie 80tys. PLN. Auto będzie mi służyło głównie do jazdy w trasy, przewiduję robić około 50-60tys. km rocznie - w większości przypadków autostrada Trójmiasto<->Wa-wa (3-4 razy w miesiącu) ponadto trochę tras po Polsce i w końcu kilkaset km miesięcznie w mieście. Ze względu na specyfikę wykorzystania auta zależy mi głównie na komforcie jazdy jednocześnie utrzymując w miarę komfortową prędkość dozwoloną na autostradzie - czyli maksymalnie do 180km/h Nie ukrywam, że kwestie wyposażenia samochodu też odgrywają pewną rolę - z pewnością nie pierwszoplanową, ale mimo wszystko nie chciałbym jeździć plastikiem z kaseciakiem
Póki co rozważałem:
1. Kia Sportage/Hyundai ix35 - 1.6/2.0 GDI - ze względu na wygodę, ilość miejsca w samochodzie oraz możliwość niezłej wersji wyposażenia.
2. Skoda Yeti 1.4/122KM - ze względu na ilość miejsca w samochodzie oraz sentyment do Skody.
3. Mazda 3 2.0/165KM - ze względu na jedną z niewielu ofert poza trendem downsize'ingu - jakoś obawiam się o trwałość wyżyłowanych, małych silników.