Jakie auto z salonu do 80tys. PLN?

03 Lis 2014, 18:33

Jako, że jest to mój pierwszy post na forum, przede wszystkim witam wszystkich serdecznie.

Teraz do meritum - chcę na początku roku (styczeń) wziąć z salonu nowe auto w leasingu. Początek roku bo oczywiście wyprzedaże rocznika, budżet na poziomie 80tys. PLN. Auto będzie mi służyło głównie do jazdy w trasy, przewiduję robić około 50-60tys. km rocznie - w większości przypadków autostrada Trójmiasto<->Wa-wa (3-4 razy w miesiącu) ponadto trochę tras po Polsce i w końcu kilkaset km miesięcznie w mieście. Ze względu na specyfikę wykorzystania auta zależy mi głównie na komforcie jazdy jednocześnie utrzymując w miarę komfortową prędkość dozwoloną na autostradzie - czyli maksymalnie do 180km/h ;) Nie ukrywam, że kwestie wyposażenia samochodu też odgrywają pewną rolę - z pewnością nie pierwszoplanową, ale mimo wszystko nie chciałbym jeździć plastikiem z kaseciakiem ;)
Póki co rozważałem:
1. Kia Sportage/Hyundai ix35 - 1.6/2.0 GDI - ze względu na wygodę, ilość miejsca w samochodzie oraz możliwość niezłej wersji wyposażenia.
2. Skoda Yeti 1.4/122KM - ze względu na ilość miejsca w samochodzie oraz sentyment do Skody.
3. Mazda 3 2.0/165KM - ze względu na jedną z niewielu ofert poza trendem downsize'ingu - jakoś obawiam się o trwałość wyżyłowanych, małych silników.
Shaviel
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Kia Carens
Silnik: 1.7CRDi 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
1

04 Lis 2014, 10:32

Według mnie powinieneś skupić się na Maździe, jeśli faktycznie Ci się podoba - dobre prowadzenie, wolnossący silnik, który jak na taką pojemność jest bardzo ekonomiczny (jedyny minus - przynajmniej dla mnie - to wtrysk bezpośredni) i duży poziom niezawodności. Za dużo jeździsz, by pakować się w TSI, które może płatać figle przy niewielkim przebiegu. Kia i Hyundai to raczej dupowozy służące do spokojnej jazdy niż samochody na autostrady.
Może uda Ci się wyrwać z wyprzedaży Forda Focusa 1.6 Ecoboost 150KM w pakiecie Titanium - dobrze wyposażone, świetnie jak na kompakta wyciszone auto z bardzo dobrym silnikiem (używki bym co prawda nie kupił, ale nowy czemu nie - po zakończeniu leasingu i tak pewnie się go pozbędziesz, a 150 tys. km powinien zrobić bezproblemowo - znam kilka Focusów z tym silnikiem z przebiegami podchodzącymi pod 200 tys. km). Hondy Civic IX 1.8 140KM nie proponuję, bo o ile to bardzo fajne auto pod względem prowadzenia i ekonomiczności to trudno o nim mówić, że jest "komfortowe".
I jeszcze jedno - nie myślałeś o dieslu? Przy Twoich rocznych przelotach byłby bardziej uzasadniony niż benzyna.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna
0

04 Lis 2014, 21:05

Kup osobówkę czyli Mazdę z tych 3ch, bo mimo, że mam sentyment do Kii i Hyundaia i wiem, że są ok to jednak SUVy są bezsensownym zakupem jeśli chodzi o racjonalność. Kupujesz auto ciasne jak kompakt za cenę auta klasy średniej, które pali więcej niż kompakt, gorzej się prowadzi niż kompakt i jak nie ma napędu 4x4 to w ogóle nie ma sensu. Jedyne plusy to niby wyższy prześwit, który nie jest wcale taki wysoki i... moda. Skody nie skomentuje, bo ten silnik to porażka.
W tej cenie możesz przebierać w każdym kompakcie, a w przypadku Kii, Hyundaia, Forda, Citroena czy Renault można patrzeć za klasą średnia
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
1

04 Lis 2014, 21:36

Ja bym celował w KIA/Ford ale nie suv i nie benzynowe. Poniewaz GDI na wtrysku bezposrednim pali tylko o 10% mniej od klasycznych silników MPI. Suvy w trase sa srednie maja wieksze opony wieksza buda ma wieksze opory powietrza i spalanie jest spore.
Dla takich predkosci 180km/h sensowna jest pojemnosci 2.0 i silnik diesla.
Dla benzyny V6 i instalacja LPG.
Kiedyś czytałem porównanie silników w stosunku pojemności a predkosc 190km/h i okazało się, ze silniki nowoczesne typu TSI spalały najwięcej bo zbyt mała pojemnośc musiała "podpierac" sie paliwem.
Diesle 2.0 spalały najmniej.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
1

04 Lis 2014, 21:54

Widzę że były propozycje Forda. Więc tak. Jest już Mondeo Mk5 i Focus Mk3 polift ale najlepiej celować w Mk4 i Foke Mk3 przedlift bo będą to samochody z dobrym wyposażeniem, silnikiem i będą tanie! Raz z racji wyprzedaży rocznikowej, dwa z racji wyprzedaży modelowej więc warto :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

05 Lis 2014, 10:38

Ok, rozumiem i przyjmuję argumenty przeciw Sportage/ix35. Niestety mam (pewnie niczym nieuzasadnioną, ale jednak) awersję do Ford'ów. A co sądzicie o:
1. Kia ceed_sw 1.6CRDi (VGT) 128KM w pakiecie L + wersja limitowana (lub Hyundai i30 wagon)
2. Kia Carens 1.7CRDi 136KM w pakiecie L
3. Hyundai Elantra 1.6MPI 132KM w pakiecie Style (pełna opcja to katalogowo 80 500PLN)
Shaviel
Nowicjusz

0

05 Lis 2014, 11:19

Ja bym wybrał Kia Carens ponieważ lubie większe i wygodne auta typu minivan :)
Ewentualnie Ceeda/i30.
Silniki są udane. DPFem sie nie przejmuj jak bedziesz latał w trasy.
Najlepiej przejedz się tymi autami i wybierz te w którym bedziesz czuł się lepiej.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

05 Lis 2014, 15:20

Nie ma co się bać Forda tylko nie pchać się w kosiarkowe silniki 1.0 :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

0

05 Lis 2014, 17:58

Shaviel napisał(a):1. Kia ceed_sw 1.6CRDi (VGT) 128KM w pakiecie L + wersja limitowana (lub Hyundai i30 wagon)
2. Kia Carens 1.7CRDi 136KM w pakiecie L

pewne silniki diesla, które uchodzą za mało awaryjne - na Twoje przebiegi w sam raz
na autostradzie jednak wolałbym jechać zwykłym kombi
Shaviel napisał(a):3. Hyundai Elantra 1.6MPI 132KM w pakiecie Style (pełna opcja to katalogowo 80 500PLN)

silnik lubi LPG i nie ma wtrysku bezpośredniego więc możesz śmiało przerobić ale stracisz gwarancję
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
0

05 Lis 2014, 21:52

1.6 i prędkości autostradowe to trochę bez sensu. LPG do takich pojemności tez średnio opłacalne.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

08 Lis 2014, 01:05

Mazda3 ale 165 KM jest tylko w hatchbacku, mozesz sie w 80 tys nie zmiescic bo tam nie bardzo sa sklonni do rabatow

Ford Focus 1.6 jest OK, na autostrady nie zapomnij o tempomacie
HalfPrisoner
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 6-1973
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Lexus IS250 Mondeo III
Silnik: 2,5 l 207 2 l 145 KM
0

12 Lis 2014, 15:18

W sobotę pojeździłem Sportage'm (2.0 crdi w automacie), Ceed'em SW (1.6 crdi), Astrą i Mokką obejrzałem Elantrę i odwiedziłem Renault i Ford'a.
Wnioski:
Sportage jest bardzo fajny ale głośny - przy 150 (oczywiście nie osiągnąłem takiej prędkości ;) ) szumi w środku i nie jest to szum morza niestety i w sumie mi jako kierowcy nie bardzo to robi, ale jednak - z tyłu sporo miejsca na nogi ale jako, że podłoga jest wyżej niż z przodu kolana są wyżej niż siedzisko - średnio wygodne nawet dla mnie, a do najwyższych nie należę. Z perspektywy kierowcy samochód bardzo wygodny a i na przyspieszenie nie ma co narzekać - niestety była to opcja (chyba) 184konna także niestety nie mam żadnego odniesienia do wersji GDI 166KM czy nawet CRDi 136KM (obie oczywiście w manual'u) czy ktoś mógłby coś podpowiedzieć w kwestii porównania mocy tych 3 silników?
Cedd SW w sumie nie mam żadnych zastrzeżeń do tego auta. Wygodne, przestronne, dobrze się prowadzi, można liczyć w cenie do 80tys. na fajne wyposażenie w wersji CRDi 1.6 128KM, w miarę przyspiesza no i spalanie nie boli tak jak w Sportage'u a i poleci pewnie koło 200km/h - na chwilę obecną to chyba mój nr1.
Astra - niby wszystko w porządku, ale jednak to nie to.
Mokka - bardzo, bardzo sympatyczny samochodzik... do jazdy po zakupy i z dziećmi do przedszkola.
Elantra - wygląda całkiem fajnie, bardzo głęboki bagażnik, wygodne fotele i kanapa, niestety nie ma możliwości jazdy testowej a to trochę boli.
Focus - w sumie wszystko ok, umówię się na jazdę testową to opiszę wrażenia - dealer polecił jeszcze obejrzeć C-Max'a.

Na koniec Renault. Polecono mi Megane combi 1.5 dci z ceną ~85tys. ze zniżką prawie do 70tys. :shock: Samochód znam w wersji 1.9 dci z 2009 (mamy w firmie) i jest to bardzo fajne auto - zdecydowanie do przemyślenia.

W piątek pojeżdżę Carens'em 1,7 crdi i Ceed'em... GT :) a co tam, jak jest możliwość to czemu nie sprawdzić.
Na sobotę z kolei mam umówioną Mazdę 3 - wrażenia oczywiście też opiszę i odwedziny w Skodzie i Toyocie (Auris).

Jako, że trochę jeszcze czasu zostało do planowanego zakupu, wszelkie rady i uwagi bardzo mile widziane.
Shaviel
Nowicjusz

0

12 Lis 2014, 16:58

1.5 DCI bym odpuścił..
Koniu
Forumowicz VIP

0

12 Lis 2014, 17:30

Dosc "wdzieczny temat"

Szukajac samochodziku z troche wiekszym limitem uslyszalem taki komentarz n/t wyposazenia w alarm (lub nie), ze auta do 70 tys. moga byc bez alarmu, bo ubezpieczyciele nie wymagaja podwojnego zabezpieczenia wlasnie do tej kwoty

Nie weryfikowalem, ale jesli bedzie to dla ciebie mialo znaczenie to moze ci sie przydac
HalfPrisoner
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 6-1973
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Lexus IS250 Mondeo III
Silnik: 2,5 l 207 2 l 145 KM
0

12 Lis 2014, 17:45

Shaviel napisał(a):Polecono mi Megane combi 1.5 dci z ceną ~85tys. ze zniżką prawie do 70tys.

Nie z tym silnikiem. 1,5 DCI jest to dość awaryjna jednostka silnikowa.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
1