Auto do 18 tys. Segment D.

21 Lut 2020, 01:36

Skądś wiedzę na temat tych aut trzeba brać więc przeglądam internet i filmy na yt ale najlepiej jakby opisać najczęstsze wady auta i zalety wtedy łatwiej by mi było oszacować który odpowiada. No ale jak mówiłem.

Vectra C to auto mi się od początku podobało bo tanie w utrzymaniu, wygląd też ok, dobry silnik. Wady to ta geometria, wersja 1,8 140km trochę gorzej gra z gazem no i te plastiki.

Honda fajne auto i po waszych wypowiedziach brane pod uwagę ale strasznie drogie bo około 20 tys i o dziwo mało spotykane przynajmniej w moich okolicach tzn województwie. A to zwiastuje drozsze części.

Avensis no po waszych opinach mógłbym się w sumie zdecydowac bo to takie spokojne auto coś podemnie akurat bo lubię spokojna jazdę. Oczywiście obowiązkowo wersja po lifcie

Ford Mondeo też brałem pod uwagę ale właśnie przestałem bo wyczytałem że ma problemy z gazem. Więc też bym poczytał waszych opinii.

Brałem też pod uwagę aud a4 b7 ale ceny tego auta są wysokie podobnie jak Hondy.

Jeszcze zostaje ten Volvo s40/s60. Bo reszta raczej odpada.

W pracy znów mi poradzili aby się nie pchcac w popularne modele bo wiadomo ciężko kupić plus cofnięte liczniki.
Rayso
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2013
Przebieg/rok: 30tys. km
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

23 Lut 2020, 11:31

Więc który z nich by był dobry biorąc pod uwagę moje wymagania?. Bo do Avensis musiałbym dołożyć bo widzę że już jest cena około 17 tys

I też do Toyoty nie jest polecany LPG bo się psuje głowica? Może ktoś ma takie auto i może się wypowiedzieć?
Rayso
Nowicjusz

10 Mar 2020, 19:28

A co powiecie o Audi a4 b7 i Volvo S40? Bo w toyocie spod zrzera rdza i niezbyt polecany do gazu.
Rayso
Nowicjusz

10 Mar 2020, 19:33

Rayso napisał(a): Bo w toyocie spod zrzera rdza i niezbyt polecany do gazu.

Przestań czytać jakieś głupoty
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Mar 2020, 20:09

W Mondeo Mk3 przy nieco mniej zadbanych i tańszych egzemplarzach może być ruda. Przy Mazdzie czy Mercedesie również albo niektórych egzemplarzach Opla np. Omega rdzy kolega.

Patrzysz chyba na jakieś starocie, bo tam siłą wieków już rdza żre, ale Toyota ma auta, które nie są problematyczne poza pewnymi wyjątkami.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

11 Mar 2020, 00:22

Przestań czytać jakieś głupoty

To opinia mechanika który nie raz mial styczność z tym autem. Robił głowice bo ktoś zaniedbał przegląd i niestety, więc warto kupić lepsze auto co nie trzeba się o to martwić. Podobnie z tą rdzą jak się nie zabezpieczy to tak samo.
Rayso
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Sorento po zmianach
    Odświeżona linia i zmodernizowana konstrukcja skorupy nadwozia, nowy silnik benzynowy 2.4 GDI o niższym zużyciu paliwa i emisji spalin, wyższy komfort podróżowania i lepsze własności jezdne – to tylko niektóre ...

11 Mar 2020, 08:38

Rayso napisał(a):To opinia mechanika który nie raz mial styczność z tym autem. Robił głowice bo ktoś zaniedbał przegląd i niestety, więc warto kupić lepsze auto co nie trzeba się o to martwić. Podobnie z tą rdzą jak się nie zabezpieczy to tak samo

To zmień mechanika...

Rayso napisał(a):też do Toyoty nie jest polecany LPG bo się psuje głowica?

Dlatego zalecam zmiane mechanika bo... głowica mu się zepsuła i to już dawno :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

11 Mar 2020, 09:02

Rayso napisał(a):To opinia mechanika który nie raz mial styczność z tym autem. Robił głowice bo ktoś zaniedbał przegląd i niestety, więc warto kupić lepsze auto co nie trzeba się o to martwić. Podobnie z tą rdzą jak się nie zabezpieczy to tak samo.

Powiem Ci coś w tajemnicy ale ciiiiii, nikomu nie powtarzaj, każda głowica, w każdym możliwym silniku klęknie jeśli będziesz jeździł na złej mieszance, właśnie po to wymyślono pojęcie serwisu
Invi
Forumowicz VIP

11 Mar 2020, 09:33

Invi napisał(a):Powiem Ci coś w tajemnicy ale ciiiiii, nikomu nie powtarzaj, każda głowica, w każdym możliwym silniku klęknie

Miałeś tego nie mówić! Teraz mechanik nie będzie już jechać na gazie :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

11 Mar 2020, 16:48

Są ludzie którzy zakładają gaz do auta, a później przez 100 tys.km nie przyjadą nawet na wymianę filtrów (byłem świadkiem takiej wizyty taksówkarza u gazowników). A później jest, że ten gaz taki zły albo że silniki do niego się nie nadają...
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

12 Mar 2020, 19:16

A co w takim razie z tą korozją pod spodem auta?. I nie zmienia to faktu że trzeba jeździć co 30 tys km na regulację luzu zawodowego a np w audi tego nie ma. Ogólnie to już miesiąc szukam auta i każdy mówi że to źle tamte też i w końcu sam nie wiem co wybrać. Sądziłem że na tym forum też mi ktoś doradzi ale co osoba to różna opinia.
Rayso
Nowicjusz

12 Mar 2020, 19:27

Luz możesz robić spokojnie co 40-50kkm. Zresztą w uj ludzi w ogóle tego nie robi. Zapytaj na jakimś forum Volvo czy któryś robił luzy w silniku 2.4. Może trafi się jakiś pojedynczy przypadek z przebiegiem grubo ponad 300kkm.

Rayso napisał(a):Ogólnie to już miesiąc szukam auta i każdy mówi że to źle tamte też i w końcu sam nie wiem co wybrać. Sądziłem że na tym forum też mi ktoś doradzi ale co osoba to różna opinia.

Bo aut idealnych nie ma, zawsze musisz iść na jakiś kompromis. Kupisz ałdi a4 to zamiast luzu będziesz robił wielowahaczowe, aluminiowe zawieszenie. Kupisz mazdę 6 to mechanicznie będzie super ale blacharsko już gorzej. Trzeba wybrać to, gdzie "wady" najmniej Ci przeszkadzają a "zalety" będziesz doceniał.
Invi
Forumowicz VIP

12 Mar 2020, 21:57

Rayso napisał(a): Sądziłem że na tym forum też mi ktoś doradzi ale co osoba to różna opinia.

Ludziom w PL jest bardzo ciężko cokolwiek doradzać, dlatego ja np. nie doradzam, klient wie najlepiej, i klient zawsze ma rację, na potwierdzenie tego co piszę masz filmik od osoby która co jak co zna się na samochodach... :lol: włączyć, obejrzeć, posłuchać , wyciągnąć wnioski.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

12 Mar 2020, 22:33

O tych luzach co piszesz to się robiło w Focusie i to jak się miało LPG - w efekcie wciąż byłeś na plus tylko musiałeś jechać czasami do mechanika :shock: Przebiegi 10-20 tys. rocznie. i oszczędzałeś - tak właśnie wyglądają problemy z gazem w Fordzie :ok:

Audi to auto "sportowe" i jak wsiadasz to czujesz, że fajnie się prowadzi, skrzynia biegów bardzo przyjemna w użytkowaniu, szybko się zrywa itd. Problemem jest żeby to utrzymać w miarę fajnym stanie.

Vectrą już się gorzej jeździ, auto jak auto, a wystarczy popatrzeć na części i już widać, że będzie taniej.

Musisz się zdecydować, bo jakby była jedyny słuszny model/marka to byłoby go od cholery, a na ulicy auta są bardzo różne - i to tyczy się też aut prosto z salonu.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Rok produkcji: 2020

13 Mar 2020, 02:03

Jak pisałem na początku potrzebuje auta niedrogiego w utrzymaniu, jak najmniej awaryjnego no i dobrze współgrające z LPG.

W końcu miałem wybrać tą toyotę Avensis albo Opel Vectra. Tylko że one niezbyt się nadają do gazu no i ta rdza pod spodem toyoty. Łecz w końcu padł wybór na toyotę lecz ta opinia mechanika mnie zbiła z tego i dlatego ponownie pytam.
Rayso
Nowicjusz