Auto do 20tys, które da uśmiech na twarzy

19 Sie 2010, 10:49

Myślę, że jedyne co w takim Passacie może wywołać uśmiech to ten silnik-naprawdę fajnie się z nim jeździ cała reszta nie zachwyca a szczególnie zawieszenie które jest IMHO zbyt miękkie.
Jeśli przesiądziesz się do niego z BMW to szybko zatęsknisz za bawarką.
Skoro Passat jest jednym z Twoich faworytów rozejrzyj się za Mondeo-jeździ dużo przyjemniej.
Coś równie sportowo-komfortowe jak BMW?
proszę bardzo:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
satysfakcja gwarantowana :grin:
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Sie 2010, 12:45

ok, na dzień dzisiejszy moje typy są takie:

Passat B5 FL 1.8T (tylko ta wersja silnikowa)

Saab 9-5

Lexus IS 200

co sądzicie ?

ewentualnie jeszcze

VOLVO C70 2.3
szybki708
Początkujący

19 Sie 2010, 13:21

Moim skromnym zdaniem zdecydowanie Saab.
Passat sam w sobie jest ok, zawieszenie - zależy co kto lubi. Ale jeżeli chodzi o same części zawieszenia to są drogie i mało wytrzymałe na naszych drogach. Co do silnika to średnie katalogowe spalanie PB jest równe ~ 10.5 l/100km. Sąsiad miał takowego no i potwierdzał to, średnio wychodziło mu do 12l/100km natomiast w mieście nawet do 16l/100km.
Natomiast dużą zaletą silnika jest doładowanie co znacznie poprawia dynamikę w dolnym zakresie obrotów. Dla mnie generalnie auto oklepane, ciężkie do znalezienia z oryginalnym przebiegiem, niebite. Raczej nie wywołałby uśmiechu na mojej twarzy, jeżeli już to myśl " Boże, znowu Passat?"
Przemyśl dobrze tą propozycję, to dalej ten sam Passat, tylko motor inny.

//EDIT:

Jeżeli już koniecznie byś chciał mieć jakieś wgniecenie w fotel już od niskich obrotów to może z motorem 1.9 TDI 130KM i jego zachipować na coś ok 160-170KM. Kolega ma tak w Borze zrobione i efekt całkiem przyzwoity.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

19 Sie 2010, 19:05

Ja słyszałem że 1.8T w passacie to dobry silnik mało awaryjny ale pod warunkiem że jeździ na benzynie . W gazie te silniki mają jakieś kłopoty z turbiną która ponoć sie nie uruchamia tak jak powinna . I że tylko instalacje z wyższej półki sie w nim sprawdzają , ponoć podatniejszym silnikiem na zagazowanie jest 2.8 . Słyszałem takie opinie ale nie wiem ile w nich prawdy . Ja miałem Skode Octavie Tour 1.8T 150km 2009r i ten silnik zrobił na mnie ogromne wrażenie przyśpieszenie 8s do 100km/h i Vmax ponad 220km/h . A najlepsza była mina Włascicieli nowszych Beemek i Audi których objezdzałem zwykłym kombikiem .
Kris
kris11kris12
Początkujący

Miejscowość: Słupsk
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Astra 2.0Di
Silnik: 2.0Di 82km
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1998

19 Sie 2010, 19:14

kris11kris12 napisał(a): A najlepsza była mina Włascicieli nowszych Beemek i Audi których objezdzałem zwykłym kombikiem .

To właśnie jest Bezcenne... :razz:
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Sie 2010, 23:27

Jasiek90 napisał(a):Jak ktoś twierdzi, że Włoskie samochody technicznie odstają to :lol: jest ignorantem lub fanatykiem, nie wiem co gorsze.
Alfa Romeo ma tak wspaniałą historię i tak wspaniałe osiągnięcia sportowe jak i wiele innowacyjnych rozwiązań, że pod tym względem BMW nie może się z nią równać.
Może nie jestem obiektywny bo uwielbiam Alfy ale ona pomijając BMW, Mercedesa i Porsche zjada niemieckie taczki na śniadanie.

Jak sam widzisz punkt widzenia zależy od siedzenia, zależy które niemieckie auta z którymi włoskimi porównasz. Sam nie jesteś zdecydowany, dobrze, że się poprawiłeś w ostatnim zdaniu. Też bym wolał Alfę od VW, ale bałbym się po prostu problemów.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW M3 i BMW M4 Coupe z nowym, mocnym silnikiem
    Debiut nowego BMW M3 Limuzyna oraz nowego BMW M4 Coupe zwiastuje wejście na rynek nowej generacji samochodów sportowych o wysokich osiągach, stworzonych przez BMW M GmgH, a także oznacza zaszczepienie filozofii BMW ...

20 Sie 2010, 01:17

co do problemów z turbiną i gazem to mnie zaciekawiło troche. Z tym zawieszeniem w Passatach to dla mnie taki mit. Miałem przez dwa lata B5 z 97r 1.6 benzyna, skromnie zrobiłem nim nie całe 40tys i o wymianie zawieszenia czy jakichś stukach nic nie wiedziałem, jedyne co padło to pompa wspomagania i czujnik przepustnicy czy coś takiego, poza tym auto dość dobrze się sprawowało. Podejrzewam że zależy to od tego jakimi drogami się jeździ i od stylu jazdy kierowcy po dziurawych polskich drogach. Silnik 1.8 T jest dla mnie dość ciekawą propozycją dlatego rozważam zakup tego passka + jakaś najbogatsza wersja wyposażenia + dobra sekwencja. SAAB jest dla mnie nowością ale czytałem dużo pochlebnych opinii o tym modelu, no i cena też dość dobra. Na dzień dzisiejszy jest

PASSAT 1.8 T i SAAB 9-5

Poza tymi autami które wymieniłem wcześniej nie znam nic ciekawego chyba że coś przeoczyłem.....
szybki708
Początkujący

20 Sie 2010, 07:50

Po przesiadce z BMW nie będziesz zadowolony, może już lepiej pomyśleć o tym Lexusie?
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

20 Sie 2010, 07:55

szybki708 napisał(a):Z tym zawieszeniem w Passatach to dla mnie taki mit. Miałem przez dwa lata B5 z 97r 1.6 benzyna, skromnie zrobiłem nim nie całe 40tys i o wymianie zawieszenia czy jakichś stukach nic nie wiedziałem

Tyle wytrzymują przeciętnej jakości zamienniki więc nic nadzwyczajnego.
Ja bym się nie zastanawiał i szukał 9-5.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Sie 2010, 16:46

jiGsaw napisał(a):może już lepiej pomyśleć o tym Lexusie?

Lexus IS do 20 tyś ?? Lepiej odrazu szukaj 9-5...
lechu1992
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 04 04 2012
Auto: Toyota Avensis 1.6b 99r.

20 Sie 2010, 23:55

[link do oferty na Allegro wygasł]

powiedzcie mi co myślicie o aucie z podanego wyżej linku. Normalnie nie zwróciłbym na nie wogóle uwagi ale to jest wersja 2.0 Turbo 163km w dość dobrym stanie.... szkoda że tylko automat,
szybki708
Początkujący

21 Sie 2010, 08:18

Omijaj Gostynin szerokim łukiem.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Sie 2010, 11:02

a można wiedzieć czemu??
szybki708
Początkujący

21 Sie 2010, 13:53

Można, gdbyby bezwypadkowe.net działało zobaczyłbyś czemu.
Gostynin to jedno z największych w tamtym regionie kraju zagłębie handlarzy ściągających porozwalane szroty z pod granicy niemiecko - belgijskiej i Holenderskiej. Z resztą poczytaj opinie w internecie.

Z resztą to jest handlarz, zobacz ile aut sprzedaje.
Przykład:

Transporter ma przednią dolną atrapę i zderzak po liftingu w 96r a auto jest z 95.
Druga sprawa pedały się świecą jak psu jaja, mi w T4 z 94r tak się świeciły jak na budziku miał 500 tyś.

Tak powinien wyglądać zderzak i atrapa tego pierwszego sprzed liftingu.
O przebiegach nawet się wypowiadać nie będę, 18 letni transporter ma 213 tyś. :mrgreen:
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Sie 2010, 02:33

moim oczom padły takie konkretne modele

No więc tak A8 z tych 3 ogłoszeń jeśli się uda to może wszystkie zdąże obejrzeć przez kolejne 3 tygodnie. Co sądzicie o każdej z nich. Może którąś sobie darować?? najbardziej jestem za pierwszą, bez gazu ale doliczam koszt założenia LPG za ok 4tyś zł. no i za trzecim ogłoszeniem.

a poniżej ładna BMW 7.....

do każdego auta bez lpg wliczam koszt założenia instalacji ok 4tys i wymiany rozrządu ok 3tys.
szybki708
Początkujący