Auto do 20tyś zł.

20 Paź 2018, 21:51

witam. szykuję się do zmiany auta i w sumie nie wiem co wybrać.

oto moje wymagania:
- limit to 20 tyś. zł, ew 2000 więcej

- koniecznie benzyna, najlepiej żeby silnik dało się zagazować

- musi posiadać klimatyzację

- przynajmniej 115KM

- sensowny hatchback lub kombi.

75% trasy to miasto, z reguły niewielkie przejazdy. na oku mam Volvo V50 1.8, Opla Astrę H 1.6 i Kia Cee'd 2.0. zależy mi przede wszystkim, że móc spakować jakieś większe zakupy, wózek dziecięcy, a więc bagażnik nie może być mały. do tej pory jeździłem Oplem Vectrą B w wersji sedan i jednak brakowało możliwości wrzucenia czegoś większego. ww. samochody jakoś najczęściej przewijają mi się w głowie, chociaż co do Opla mam mieszane uczucia - nie będzie podatny na korozję (Vectra strasznie rdzewiała, ale to inna epoka w motoryzacji)? sporo jest Fordów Mondeo i wszelkich Francuzów, ale powiedzenie, że nie kupuje się samochodów na "F" ma sens przy samochodach z ok. 2008?

ogólnie chciałbym coś z silnikiem, który poradzi sobie z załadowanym bagażnikiem i 3 osobami na pokładzie. Vectra dawała radę, niemniej chciałbym coś co nie będzie zawalidrogą. rocznie robię ok. 10 tyś km. co polecacie?
białas
Nowicjusz

20 Paź 2018, 21:59

białas napisał(a):na oku mam Volvo V50 1.8, Opla Astrę H 1.6 i Kia Cee'd 2.0

Ogólnie spoko, z tym że poszukałbym astry 1.8 a volvo 2.0 (technicznie to samo co 1.8 a osiągi lepsze, jeśli uda się trafić 2.4 to już w ogóle bajka). Bliźniaczym autem do ceed'a jest i30. a do s40 focus 2. Focusa kupisz troszkę młodszego (ale za to jakość wykonania niższa i wyposażenie zwykle słabsze)

białas napisał(a):sporo jest Fordów Mondeo i wszelkich Francuzów, ale powiedzenie, że nie kupuje się samochodów na "F" ma sens przy samochodach z ok. 2008?

W sumie te 20k to za dużo na mondeo 3 a za mało na mondeo 4. Jeśli znajdziesz zadbane megane 3 to spoko, na lagunę za mało (tutaj pod lpg 2.0T)

Możesz zerknąć na bravo 1.4T ale podobnie 20k może być taką dolną granicą.

Ogólnie volvo to fajny wybór
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Paź 2018, 23:30

z Volvo znalazłem coś takiego (co jest akurat w miarę blisko mnie):

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

warte zainteresowania? trochę się obawiam czy liczniki nie kręcone...
białas
Nowicjusz

21 Paź 2018, 10:36

Oferty od handlarzy z Ostrowi od razu zamykam nawet nie czytając opisów. Szukaj czegoś od prywatnych właścicieli. W Warszawie Volvo jest dość popularne.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

21 Paź 2018, 10:59

Ostrów Maz hmmm i te piękne opisy :)
Ogólnie tak jak przedmówca mówi omijać z daleka.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

21 Paź 2018, 19:56

ok, rozumiem.

a co myślicie na temat tego:

białas