Auto do 22 tysięcy zł (Benzyna/LPG)

25 Gru 2016, 18:28

Witam wszystkich serdecznie.

Tak jak napisałem w tytule - poszukuję auta do 22k zł (dobrze by było, do tej ceny wliczyć instalację gazową). Nie oznacza to jednak, że muszę aż tyle wydawać i jeśli znajdę coś spełniającego warunki za np 17k zł, to bardzo chętnie na taką propozycję przystanę.
Kilka kluczowych informacji:
- Przeznaczenie: 50% miasto/50% trasa. Do pracy mam około 35km w jedną stronę, warunkiem koniecznym jest by silnik dobrze znosił instalację LPG. Koszty spalania, jakie chciałbym osiągnąć to 20-25zł/100km
- Silnik - na tę chwilę poruszam się Hondą Civic 1.5 115KM i dynamika na tym poziomie jest zadowalająca (około 10s do 100). Jest to auto dość lekkie, więc przy czymś większym 120-150KM w maksymalnie 2 litrowym silniku powinno wystarczyć.
- Typ nadwozia: Hatchback/Sedan
- Przebieg/marka/rocznik - mało istotne. Szukam auta, które po prostu spełni moje oczekiwania. Powiedzmy, że szukam czegoś od roku 2005 wzwyż.
- Zależy mi na zdrowych blachach.

Moje typy na tę chwilę:
1. Fiat Bravo 2. 1.4 TJET (140/150KM) - mój faworyt na tę chwilę. Nie wiem tylko czy w tej cenie uda się znaleźć coś wartego uwagi.
2. Opel astra H 1.8 140KM.
3. Opel Vectra C 1.8i 140KM - Tańsza opcja. Wydaje mi się, że spokojnie znalazłbym dobry egzemplarz bez konieczności wydawania całego budżetu.

Z góry dziękuję za wszelkie typy i opinie
Spaf
Nowicjusz

Auto: Honda Civic VI gen. (fastback)
Silnik: 1.5 115KM
Paliwo: Benzyna

25 Gru 2016, 19:48

Bravo - dobry wybór, mocny silnik jak na tą mase, silnik bez większych wad. Troche mało miejsca na wtryski LPG pod maską jest w T-Jet. Same wtryskiwacze też muszą być szybsze niż pod wolnossący silnik.
Z Oplowskich 1.8 lepiej brać wersje 122/125KM sprzed modernizacji, miały hydraulikę zaworów.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

26 Gru 2016, 13:37

Poczytałem trochę i jednak wolałbym do takiej dużej budy mocniejszy silnik, więc Vectra chyba odpada. Dużo jest informacji na temat tego, że Saab 9 3 to bliźniaczy samochód (z większa gamą silników), ale jeszcze nie jestem przekonany.
Spaf
Nowicjusz

26 Gru 2016, 13:50

Saaba kupisz z silnikiem 2.0T i mocą 175 KM co zapewni Ci na pewno odpowiednie wrażenia z jazdy, a zawsze jak już Ci się znudzi to będziesz mógł pomyśleć o podniesieniu trochę momentu i mocy :) Zostaje też oznaczenie 1.8T, czyli 150 KM co wg. mnie również powinno wystarczyć. Cena na pewno nie przekroczy Twoich możliwości nawet jeśli kupisz coś bez LPG i na własną rękę będziesz musiał to zakładać. Fiat Bravo też fajna opcja, również wydaje mi się, że jak cierpliwie poszukasz to znajdziesz coś odpowiedniego.
Zwiadek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 407
Silnik: 2.0 136
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

26 Gru 2016, 14:09

W 9-3 1.8t, 2.0t i 2.0T to ten sam silnik. Dwie pierwsze opcje różnią się tylko programem i mają turbo gareett'a, 2.0T ma większe turbo od mitsubishi.
Swoją drogą to jest to ten sam silnik co w vectrze c (2.0T) i z gazem będzie dobrze współpracował - opel wolał wziąć 2.0T od saab'a mimo, że sami wyprodukowali taki silnik (włożyli go do astry),
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Gru 2016, 19:18

Poczytałem trochę o tych Saabach i generalnie jestem na tak. Problem może jedynie leżeć w znalezieniu odpowiedniego egzemplarza. Dodatkowo w oko wpadło mi Volvo S40, jednak wstępnie wyczytałem, że te auto jest dobre, ale w silnik 2.4 (w innych muli). Oprócz tego, zauważyłem, że w tej cenie mogę się rozglądać za Audi A4 B6, jednak nie wiem jeszcze zbyt wiele o tych autach (oprócz tego, że jest ich dużo i są popularne ;))
Pierwsze co się rzuca w oczy to starszy rocznik przy tej samej cenie co np. opel, jednak nie wiem czy jest to kwestia marki, tego, że te auta są po prostu dobre czy dużej ilości chętnych.

I tu pojawia się następujące pytanie: Kupić starsze auto (Vectra, Saab, A4) za kwotę 17-18k, a resztę doinwestować (wymiany, ewentualna instalacja LPG w przypadku braku takowej) czy szukać na siłę czegoś za 20 tysięcy? Zauważyłem, że w większości wymienionych modeli kwota powyżej 20k to górny pułap cenowy.
Spaf
Nowicjusz

27 Gru 2016, 22:02

Obejrzyj kilka w różnych przedziałach cenowych i będziesz wiedział w jakie kwoty celować.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km