Auto do 3 tyś

25 Mar 2013, 20:36

Auto ma służyć do nauki i być naprawiane młotkiem więc wstępnie zawęziłem poszukiwania do tych 4 ofert:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Waszym zdaniem co najlepsze ?
Giewonciak
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 06 2012
Auto: Land Rover

25 Mar 2013, 20:46

Ja jeszcze dodam klasyke czyli 125p,bez problemu wchodzi silnik 2.0DOHC (kompletny silnik 700-800zł).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Mar 2013, 21:12

Moja propozycja to mercedes 190 w tym budżecie bardzo ciekawe autko i do tego kultowy klasyk , ale nie jest to tak robiące auto młodzież woli bmw.
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

25 Mar 2013, 21:53

Ładne skarbonki proponujecie chłopakowi.. ja wogóle nie rozumiem po co zakładać temat skoro auto ma być kupione dopiero za pół roku? Przez ten czas jeszcze dużo sie zmieni i Twoje opcje będą zupełnie inne.
Z propozycji co padły patrz na 125p,126p,Poloneza czy Sierre a nie skatowane BMW czy Mercedesa..
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

26 Mar 2013, 00:10

Ale co ty chcesz tam naprawiać w tych BMW jak tam będzie cała buda pordzewiała i na 100% naprawiana, wjedziesz w dziurę i ci się buda wygnie...
Starsze bmw są bardzo dobre i tanie w naprawach ale pod warunkiem kupna dobrego auta, ja osobiście szukam e30 i modlę się o to aby do 10k znaleźć dobrą sztukę(oczywiście liczę też, że trzeba będzie coś zrobić).
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0

26 Mar 2013, 00:23

Dziwne tematy, o jakim drifcie, swap-ach można mówić za 3k??? Wklejacie jakiś badziew który wart jest tyle ile dadzą na złomie. Mam wrażenie że ktoś ma 15lat i robi sobie jaja.
Czas przydatności do zabawy latania bokiem takiego szrota liczony jest na kilka moto godzin i nie bierze się pod uwagę dalszego użytku tylko śmietnik.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Juke Nismo
    Nissan Juke Nismo obrazuje ducha innowacji i wzbudza zainteresowanie, dzięki któremu koncepcja Nismo stała się jedną z najbardziej uznawanych nazw w sportach samochodowych oraz w grach. Wprowadzając markę Nismo do ...
    DS E-TENSE FE 19 - bolid Formuły E nowej generacji
    Bolid Formuły E nowej generacji został zaprezentowany na torze. DS E-TENSE FE 19 ma za sobą pierwsze kilometry, które pokonał w pobliżu siedziby DS Performance w Wersalu. Próba nie była ścisłym testem – ...

27 Mar 2013, 02:06

Z całym szacunkiem ale to totalna bzdura. Te samochody bardzo ładnie chodzą bokiem...
Mam często przyjemność obcować z tymi samochodami i muszę powiedzieć, że w przeciwieństwie do nowych np. "cud francuzów" lub "alfy" i innych nowinek technicznych są naprawdę trwałe i dobre egzemplarze da się znaleźć przy odrobinie cierpliwości za naprawdę małe pieniążki.
Opel omega B - Świetny samochód aleeee... Ciężki przez co potrafi troszkę spalić nawet przy dość spokojnej jeździe. Poza połowa egzemplarzy ciężko znosi swoje lata.
BMW - Ogólnie żeby kupić dobre stare bmw trzeba długo siedzieć w bmw, inaczej to loteria. A silnik 2.0 w bmw od razu sobie daruj, co prawda pancerne ale ciężkie, palą tyle co 2.5 a osiągi niewiele lepszy od 1.8. Powiedziałbym Ci żebyś szukał e30 1.8 is ale wydasz JUŻ koszmarną kase i pewnie i tak nie znajdziesz orginału tylko jakiś paździerz z silnikiem is'a. A to się mija z celem bo nie o silnik tu chodzi.
E30 - Bardzo bardzo bardzo fajne samochody aleeee... Ich cena niestety już się odbiła od dołu i teraz idzie w górę, jest już troszkę za wysoka.
E36 - Daruj sobie na starcie, nawet nie chcę mi się rozwijać tematu i domyślam się że zaraz jakiś znawca powie mi że to świetny samochód do driftu...
E34 - Wybebeszone 525i jeżdżą bardzo ładnie bokiem aleee... Musisz liczyć się że to ciężka krówka i troszkę pali.
Sierra - Najtańsza, najlepsza baza jaką możesz kupić. Jedyne poważniejsze usterki w sierrach to:

Rdza: Zwykle jest tak że Ścierka jest albo cała ruda albo prawie wcale, więc sprawę widać od razu.
Elektronika: Rzadko coś pada, ale jak padnie to idziemy w koszta.

Ściera - lekka, mocna (np. dohc - 125 km), rwd i świetny 4x4 dostępne, dość trwała, bardzo przyjemna w prowadzeniu, części tanie jak barszcz. Niestety jest mało części tuningowych ale spokojnie można kombinować (sprawdź na sierrafanie). Ściereczka na słabych kapciach z tyłu idzie bokiem na 3 w lato przy suchej nawierzchni asfaltowej. Na normalnych oponach na 2 w deszcz nie ma żadnego problemu. A jak ma szpere to hohohoohho, w ogóle te wartości rosną.

Szukaj XR4i - Stały napęd na 4 koła (30% na przód, a 70% na tył), podwójny stabilizator z tyłu, 4 tarcze, z tyłu szpera 25%. Jak uznasz że wolisz RWD to zmieniasz skrzynię na tą z dohc (koszt 250 zł + robocizna... O ile nie robisz sam). I masz bardzo fajne RWD. Pięknie daje rade.

XR4i dorwiesz spokojnie w dobrym stanie za 4-5 tysięcy. Bez najmniejszego problemu.
Pozdrawiam :).

PS. Zapomniałem, zapamiętaj sobie raz na zawsze że kupując najtańszą sierre lub najtańsze e30 itp. itd. na ALLEGRO lub OTO-MOTO masz 200% pewności że właśnie kupiłeś trupa. Nikt nie wystawia bardzo tanich samochodów w świetnym stanie na płatnych serwisach. Wystawiają je Ci którzy chcą szybko sprzedać samochód poskręcany z agrafek i wiedzą że na te serwisy zagląda najwięcej rozpieszczonych 18-latków zajaranych driftem z bogatymi rodzicami. I ludzi którym się spieszy z kupieniem samochodu, którzy nie mają w tym doświadczenia. Jeżeli masz np. do dyspozycji 7 tysięcy i do wyboru najtańsze s13, inną super okazję na allegro, a piękne, pewne e30 lub piękną, pewną sierre. Zawsze wybieraj te piękne i pewne. I nigdy nie kupuj samochodów pod wpływem emocji!!!
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993

27 Mar 2013, 20:54

Właśnie dlatego napisałem pół roku wcześniej :) Mam lat 19 - nie robię sobie jaj, nie mam bogatych rodziców (pewnie mnie nawet po auto nie zawiozą) i aukcje na allegro to tylko takie poglądowe oferty. Ceny wyższe niż 3 000 odpadają, bo w wakacje tyle nie zarobię.

Wg. mnie Sierra na początek też najlepsza - pojeżdżę rok-dwa, wpakuję co jakiś czas trochę w naprawy i sprzedam dla kolejnego 19-latka zaczynającego taką zabawę :)

I stwierdzenie, że auto do 3k to ściema jest nieprawdą - kolega od pół roku jeździ sierrą, co 3 dzień na driftach, a wydał na nie może z 1000 zł więcej - niecałe 200 zł miesięcznie to nie duży wydatek :)
Giewonciak
Nowicjusz

27 Mar 2013, 23:49

Nie odbieraj mnie źle. Stwierdzenie z bogatymi rodzicami było ogólnikowe, nie dotyczyło bezpośrednio Ciebie. No nic to szukaj, kupuj ściere. Żałować nie będziesz. Jakbyś miał jakieś pytania to pisz do mnie MAILA (nie pw) przez forum :). Każdy temat związany z driftingiem, zawsze coś podpowiem.
Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993

28 Mar 2013, 13:31

Pytałem jeszcze na forum o driftingu i tam też w tej cenie wygrała sierra na początek. No więc chyba to tyle, dzięki :)
Giewonciak
Nowicjusz