Moje pierwsze auto do 28 tysięcy.

28 Mar 2013, 00:15

Witam,
proszę o pomoc ponieważ na rynku jest zbyt duży wybór i nie chcę się sparzyć kupując swoje pierwsze auto.

Mam na oku kilka aut:
Audi A3
Audi A4 B7
Passat B6

Rocznik- od 2004
Silnik- i tu jest najwiekszy u mnie problem, nie mam zielonego pojęcia jaki wybrać czy diesla czy benzyne (najlepiej do 2,0 nie większy ) - najmniej awaryjny :D
Chciałbym 4/5 drzwiowy ( odpadają kombi)
Jeżeli mają państwo jakeiś inne modele, które mogą mi polecić byłbym wdzięczny
z góry dziękuję za informację.
Pozdrawiam Daniel.
dan146
Obserwowany

Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: passat b5
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

28 Mar 2013, 00:38

z tych co wybrałeś to nie można nic praktycznie polecić z silników prócz ślamazarnych 1,6MPI/102KM i 1,9TDI/105KM. Ten drugi praktycznie niespotykany w dobrym stanie. Rzadzę Ci poszukać czegoś innego niż oklepane, przereklamowane i awaryjne Ałdi i VW

Propozycje to:
Fiat Bravo - bardzo dobre silniki, porządna konstrukcja łamiąca stereotypy na temat Fiatów
Honda Civic VIII - bezawaryjna i niebanalny wygląd, dobre prowadzenie, świetne wnętrze
Honda Accord - co wyżej tylko starzej ale większa
Mazda 3 - bezawaryjna poza 2l dieslem, uwaga na korozję w niektórych egzemplarzach
Peugeot 308 - dobra jakośc wykonania, świetne fancuskie diesle
Renault Megane III - bardzo porządny, łamie stereotypy jak Fiat
Hyundai i30 - bezproblemowe silniki w każdej wersji - lepiej unikać białych i czerwonych ze względu na cienki pastelowy lakier
Kia Cee'd - to co i30
O wiele lepsze auta i co najważniejsze mniej awaryjne i trwalsze w każdej wersji silnikowej wg mnie przy tej stawce A3 A4 i Passat nie mają czego szukać, bo stracisz tylko pieniądze i nerwy na naprawy, bo jak pokazuje rzeczywistość niemcy nie produkują już tanich i bezawaryjnych silników.
Ostatnio edytowany przez dzida, 28 Mar 2013, 12:06, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

28 Mar 2013, 06:02

Za 28 tyś dostać fajną B6 będzie ciężko,ale proponowałbym szukać modelu Hyundai i30,ale to już ściśle w zależności od Twoich wymagań oraz gustu. Mazda 3 to także dobry typ,tylko przed zakupem sprawdź dokładnie stan progów.
Dabtuner
Aktywny

28 Mar 2013, 12:28

Dziękuje za szybką odp.
Z tych aut które mi zaproponowałeś zastanawiam się nad Hondą Civic lub Peugeot 308, tylko które jest tańsze w eksploatacji i jak części do Hondy czy są zamienniki do tych aut ???
dan146
Obserwowany

Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: passat b5
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2000

28 Mar 2013, 12:38

Pewnie, że są - teraz jest sporo firm specjalizujących się w imporcie zamienników do aut japońskich nie to co było 10-15 lat temu. Części oryginalne drogie ale tańsze od Mazdy.

Meślę, że koszty eksploatacji są na podobnym poziomie. Hondę jak brać to z silnikiem 1,8/140KM lub dieslem 2,2/140KM. Niestety jak to japoniec niezbyt lubi LPG. Mocniejszy benzyniak pali tyle samo co 1,4 a jeździ 100razy lepiej paląc przy tym średnio 8l co jest według mnie bardzo mało jak na taką moc i dynamikę i nie ma co sobie zaprzątać głowy wtedy gazem.
Peugeot ma bardzo oszczędne silniki diesla i lepsze wykończenie wnętrza, wyciszenie. Części - jak to do francuzów - tanie. Omijać należy benzyniaków z turbo, bo są awaryjne ale na takiego chyba masz za mały budżet.

Osobiście brałbym Civica 1,8, bo lepiej jeździ i się prowadzi nie paląc przy tym dużo, a jakbym patrzył na czystą oszczędność to 308 z dieslem 1,6/90KM ale ciężko znaleźć coś wartego uwagi.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wyprzedzać rowerzystę?
    Wyższe temperatury powietrza sprawiają, że na drogach pojawia się coraz więcej rowerzystów. Dlatego kierowcy powinni przypomnieć sobie, co zrobić, by w bezpieczny sposób dzielić jezdnię z rowerzystami, a przede ...