Auto do 3 tyś

23 Mar 2013, 19:29

Jako, że to mój pierwszy post to witam wszystkich forumowiczów :)
Jako, że znudziło mi się rozbijanie aut mamy, taty i dziadka pora kupić jakieś swoje i tu pojawia się pytanie jakie?
Do spokojnych kierowców raczej nie należę, autko jest mi potrzebne, żeby dojeżdżać sobie spokojnie do szkoły, ale głównie po to, żeby można nim było pojechać bokiem jak zajdzie słońce :D

Nie mogę znaleźć nic fajnego z tylnym napędem, więc biorę pod uwagę 4x4, bo przód napęd też mnie nie kręci. Zawęziłem poszukiwania do Audi Quatro i starych Subaryn, ale jestem otwarty na wasze propozycje.

Btw. prawdopodobnie sprzedam Land Rovera Discovery za jakieś 5000 jak dobrze pójdzie, więc autko do 3000 + 2000 na wyposażenie i naprawę lub jakieś fajne sprawne do 4 tyś.

Tak wiem, że wymagam dużo w małej cenie, wiem, że auto będzie stare i awaryjne, ale chcę już je mieć i ciężko będzie mnie przekonać, żeby wstrzymać się z zakupem :P

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :)
Giewonciak
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 06 2012
Auto: Land Rover

23 Mar 2013, 19:41

Przejrzyj sobie oferty Omegi B, ma tył napęd :D
PanMaciej
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Omega B
Silnik: 2.0 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

23 Mar 2013, 19:48

W sumie fajne auto, ale może mu mocy brakować. Tył napęd fajna sprawa, ale opel ... Opel może nie dać rady :D
Giewonciak
Nowicjusz

23 Mar 2013, 21:05

z quattro od razu daj sobie spokoj, w tych pieniadzach moze znajdziesz bmw e30
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

23 Mar 2013, 22:30

E30 to droga zabawka, na kupno dobrej sztuki i doprowadzenie do perfekcji trzeba z 10-15k zł.
Za 3 można kupić jakiegoś trupa.
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0

24 Mar 2013, 00:13

Od razu mówiłem, Ze nie spodziewam się nic więcej niż trupa :) Właśnie za e30 Też patrzyłem i pomimo, Ze nie jestem fanem bmw to przypadło mi do gustu. Jeszcze biorę pod uwagę forda sierre, Bo doszedłem do wniosku, Ze subaru ma za słaby silnik, A quattro rzeczywiście się nie nada. Wiem ze jak kupię auto do 3 Tyś To będę w nie musiał włożyć nie tylko serce, Pamiętam o tym :)
Giewonciak
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy na świecie elektroniczny panel kontrolny
    Pierwszy na świecie elektroniczny panel kontrolny – Toyota Corona – sierpień 1973. Już od lat 30. XX wieku samochody posiadały wskaźniki i lampki kontrolne informujące kierowcę o poziomie i ciśnieniu oleju, poziomie ...

24 Mar 2013, 08:27

To chcesz kupić auto do jazdy czy skarbonke? Z tych propozycji co narazie padły ja bym sie porozglądał za Sierrą ewentualnie Polonez i zrobić swap (kiedyś był do sprzedania taki z silnikiem 2.7 turbo).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Mar 2013, 14:36

Auto do 3000 z zasady będzie skarbonką, ale myślę, że ze znajomymi damy radę doporowadzić je do użytku za stosunkowo niewielką cenę. Z resztą mieszkam w Zakopanem, gdzie każdy się zna, więc i mechanik nie liczy tyle co w dużych miastach :)

No i powoli zaczynam się zastanawiać czy po prostu nie naprawić mojego Discovery. Bokiem co prawda nie pójdzie, ale szkoda patrzeć jak się rozpada :/
Giewonciak
Nowicjusz

24 Mar 2013, 16:01

Rzadko się słyszy żeby komuś brakowało mocy w Omedze.. Jak Ci mało to kup 3.0 w benzynie.. Za te pieniądze to nie jest głupi pomysł..
Didool
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Golf Mk3
Silnik: 1.4 60KM
Rok produkcji: 1993

24 Mar 2013, 16:51

Prawda, Omega mimo, że to krówsko, to ładnie ciągnie, nie spodziewałem się takich wrażeń jak po takim szarym aucie.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

24 Mar 2013, 23:22

Polecam Poloneza za 3k znajdziesz w miarę zadbanego. Bokiem polatasz jakieś babcie poderwiesz :roll: Tak serio nic dobrego za 3k nie dorwiesz do driftu ;)
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

25 Mar 2013, 09:08

Mam namiary na ładną Sierre z podkarpacia,jak jesteś zainteresowany to napisz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

25 Mar 2013, 14:50

u mnie niedaleko sa organizowane rajdy i czasem tez drift. Bylem tam niegdys i widzialem w sumie same stare bmw czyli cos na start za 3tys do przerobek lecz jednak bardziej zwinne i zwrotne byly fiaty cc i 126p ktore mialy wstawione 600 od motocykli i powiem ci ze szly bokiem rowno no i mialy po 100-125KM i wazyly ok 600kg wiec sie nie dziwie. Wiadomo ze mozesz kupic zajechanego malucha za ok 500zl zeby buda nie byla bardzo zardzewiala plus za 1500zl kupisz silnik od jakies hondy no i jak masz kogos kto ci pomoze wywalic stary silnik i zrobic swap na silnik od hondy to wydasz dodatkowo 500zl na laczenie lancucha z tylnym napedem bo musisz jeszcze wrypac dyferencjal ktory napedzi ci tylne kola. mozesz sie dalej potem bawic i za reszte kasy wkladac w wyglad. ale czy warto?
Jaca17
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Honda Civic V
Silnik: 1.5i 102KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1995

25 Mar 2013, 14:54

Koszta takiego swapa są ogromne więc nie ma sensu przerabiać a w dodatku jest dużo roboty,do tego typu rzeźby wiele części i elementów trzeba dorabiać samemu lub na zamówienie,należy pamiętać że wsadzenie samego silnika to nie wszystko,reszta samochodu też musi być odpowiednio przygotowana by było to względnie bezpieczne.
Barol
Awatar użytkownika

25 Mar 2013, 15:04

To są na razie długoterminowe plany - najpierw matura, potem na wakacje do roboty i na sierpień/wrzesień może uda się coś kupić.

Jak się dobrze trafi to można i za 2 000 bokiem polatać - kolega w tej cenie kupił sierrę, po pół roku co prawda padł silnik, ale kupił na złomie za jakieś 300-400 zł i jeszcze tydzień gwarancji ma :D
Giewonciak
Nowicjusz