Auto do 30 tys. Cykl mieszany.

22 Mar 2015, 16:42

Witam Was,
szukam auta do 28-30tys zł. Oto moja charakterystyka:

dojeżdżam codziennie do pracy odpowiednio:
- rano - 24 km przez miasto
- popołudniu - 42 km obwodnicą i autostradą

obecnie jeżdżę samochodem z PB+LPG. chce zmienić autko na takie które będzie nadawać się na takie trasy i miasto. myślę o silniku 1.4-1.6. Autko chciałbym zostawić sobie na 3-4 lata. Limit ceny to 28-30 tys. ze wszystkim (łącznie z lpg jeśli miałbym instalować).

Pomóżcie mi coś wybrać. Obecnie mam Astrę III GTC 1.6 - przez szklane zawory i doświadczenie jakim mnie 'obdarzyły' już nigdy nie będę chciał silnika z takimi zaworami.

Zależy mi na niskim spalaniu i ~100-140KM

Co wybrać? I jaki rodzaj paliwa? PB + lpg czy ON? rocznie jeżdżę około 25 tys. km

Zastanawiałem się nad:
maganką III albo hondą civic VIII, tylko że nie wiem jaki rodzaj paliwa wybrać, jakie spalanie i jaka awaryjność. Brałem pod uwagę jeszcze Skody.
msn88ster
Nowicjusz

Auto: Astra IIII GTC
Silnik: 1.6 103KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

22 Mar 2015, 19:22

Do tego typu użytkowania Honda byłaby idealna, ale zdajesz sobie sprawę z tego, że w tej kasie to tylko rocznik 2006? Tu dwie ciekawe oferty od handlarza, u którego dawno temu kupiłem Golfa IV (dalej jeździ w rodzinie i nigdy nie sprawiał problemów):
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Podejrzewam jednak, że za tą cenę coś będzie w nich do zrobienia.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

22 Mar 2015, 22:34

Tam chyba Mike kupował Focusa :mrgreen: I też polecał tego handlarza
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Mar 2015, 23:56

Może być, że to ten sam handlarz :mrgreen: ale na serio kupiłem igiełkę bez wkładu z małym przebiegiem :shock:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Mar 2015, 09:46

No właśnie ja też, w dodatku na 99% z oryginalnym przebiegiem (teraz ma ponad 400k na blacie i silnik pracuje ślicznie) :mrgreen:
Najlepsze jest to, że niedawno mój znajomy kupił od niego E46 i też opowiadał, że auto faktycznie nie wymaga żadnego wkładu finansowego. Ceny ma dosyć wysokie, co według mnie dodaje mu wiarygodności. Mimo to te dwa Civiki wydają mi się trochę za tanie jak na auta sprowadzone, na których trzeba zarobić i byłbym ostrożny.
Jeszcze jeden Civic od handlarza z Truskolas:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryczny autobus BYD kursuje w Warszawie
    W pełni elektryczny autobus BYD K9 kursuje już w stolicy. Miejskie Zakłady Autobusowe testują ekologiczny autobus chińskiej firmy BYD (Build Your Dreams) aż do 18 czerwca. Autobus kursuje na linii 222 przebiegającej przez ...