Auto do 5000 Euro.

04 Cze 2013, 19:58

Witam.
Zastanawiam się nad kupnem auta w cenie takiej jak w temacie.
Dodam, że auto chcę kupić w Niemczech.
Najważniejszymi czynnikami, które 'wchodzą w grę' to:
*spalanie (chciałbym oszczędne auto, nie wymagam wielkich osiągów)
*bezawaryjność
Obecnie jestem posiadaczem Opla, nie wiem czy czasem nie iść właśnie w stronę Opli, choć nie mam oczywiście żadnych uprzedzeń do innych marek.
Teraz proszę Was drodzy forumowicze o subiektywne opinie, porady, najlepiej ze swojego doświadczenia.
Z góry dziękuję za pomoc. :)
oskarr10
Nowicjusz

Auto: Opel Astra

04 Cze 2013, 20:44

Jeśli jedziesz osobiście po auto i konkretny model może być problem. Za auto bez napraw i wkładu finansowego w Niemczech trzeba załapać więcej niż u nas. Auto które będzie opłacało się sprowadzić do PL będzie za pewne jakiś poprawek lakierniczych - jakieś obd arcia, rysy itp. wynikające z eksploatacji. Wnętrze też może okazać się do poprawek - np. dziura w fotelu. Bez układów i hurtowych cen napraw twój zysk będzie ciągle malał. Po za tym osoby sprowadzające auto do PL kupują to co im się trafi, a nie to co mało paliło, będzie bezawaryjne i z konkretnej marki i modelu.

To jest moje zdanie, ale możesz próbować, doświadczyć tego na własnej skórze i mieć swoje zdanie. W każdym razie życzę udanych zakupów i bezawaryjności.

Aby podpowiedzieć Ci czego szukasz musisz sam określić jakiej klasy ma ten być samochód, kombi, sedan czy jeszcze jakiś inny. Silnik diesla czy benzyny - jakie trasy zamierzasz pokonywać? Inni kupują np. diesla z zamiłowania do jazdy na ON - duży moment obrotowy.
Ogólnie zbyt mało konkretów podałeś żeby Ci cokolwiek doradzić.
elpolacco
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

04 Cze 2013, 21:27

Swojego Opla sprowadziłem sam z Niemiec i okazał się strzałem w dziesiątkę. Cóż, 5-drzwiowy, raczej sedan. Diesel czy benzyna, obydwie kwestie do zaakceptowania, oby był właśnie ekonomiczny silnik. Jazda codziennie na krótkich trasach, wiadomo na jakiś czas jakiś dłuższy wypad.
oskarr10
Nowicjusz

05 Cze 2013, 09:00

Opel Astra III ( Hatchback ), Audi A3, Vectra C, Focus MK2, Fiesta Mk7, Golf V, Corsa D. Który byście polecili (i w jakim silniku?), czekam również na Wasze propozycje.
oskarr10
Nowicjusz

06 Cze 2013, 00:11

Vectra C i Astra III 1.9 CDTI 8v, Audi i Golf oczywiście 1.9 TDI a Focus 1.6 benzyna. Do tej listy dodałbym jeszcze Seata Leona II 1.9 TDI
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator ET i szerokości felgi
    Porównywarka ET i szerokości felgi pozwoli wizualnie przedstawić różnice jakie wynikną po zmianie felg. Na tej podstawie jesteśmy w stanie sprawdzić jeszcze przed zakupem czy takie felgi nie będą nam wystawały ...