Kombi, większy sedan do 30tys zł.

29 Gru 2020, 10:39

Witam, na wiosnę planuje zmienić samochód. Aktualnie jeżdzę mazdą 3 bl 1.6benzyna. Na moją rodzinę 2+1 się sprawdza. W drodze jest kolejne dziecko, także rozglądam się za czymś większym.

Teraz do czego będzie służyło nam auto. Jazda 80%miasto, przebieg roczny około 12-15tys km dlatego tylko benzyna, jeden lub dwa wyjazdy dalsze na wakacje.

Biorę pod uwagę na ten moment dwa auta :
Toyota Avensis 1.8 lub 2.0 benzyna, roczniki 2010/2011,
Mazda 6 2.0 benzyna, rocznik 2010/2011.
Od tych aut oczekuję przestrzeni, moc powinna nam w zupełności wystarczyć (dobrze żeby auto przy prędkościach autostradowych dawało radę), koszt serwisu na przyzwoitym poziomie, oraz było jak najmniej awaryjne. Z tego też powodu rozważam tylko proste, wolnossące silniki.

Co do wyposażenia w swojej Mazdzie 3 mam dość dużo rzeczy, min. czujniki martwego pola, czujniki parkowania, ciśnienia opon, grzane fotele, grzana przednia szyba, tempomat. W nowym aucie na pewno musi być tempomat. Domyślam się, że Mazda 6 w tym przedziale cenowym będzie lepiej wyposażona od Avensisa.

Rozważałem jeszcze choćby Mondeo 2.0 mk4, bardzo fajne auto, jechałem jakiś czas temu. Silnik fajny, wielkość też, ale strasznie razi mnie w oczy deska rozdzielcza i brakuje mi 6 biegu. Z tego powodu odpuściłem sobie te auto.

Pytanie do Was, w dobrym kierunku idę? Które auto byłoby lepsze w budżecie do 30tys zł?
Mihal1
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Historia TECHNOLOGII SKYACTIV Mazdy
    Na czym polega technologia SKYACTIV Mazdy wyjaśniamy poniżej: - Technoligia SKYACTIVE-G - Technoligia SKYACTIVE-D Luty 2012 : Mazda CX-5, pierwszy z serii nowych modeli Mazdy ze wszystkimi elementami TECHNOLOGII SKYACTIV ...
    Grillowanie, wyjazdy czy wesela - wczorajszy kierowca
    Letnie grillowanie, wyjazdy czy wesela często łączą się ze spożywaniem alkoholu. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że w takiej sytuacji często nie są zdolne do prowadzenia samochodu nie tylko tego samego wieczoru, ...