Auto do 55 tyś. zł

14 Cze 2019, 08:36

Witam wszystkich forumowiczów!
Poszukuję samochodu w którym bez problemu zmieszczą się trzy osoby, wóz ek dla dziecka i jedna lub dwie walizki. Rozpocząłem poszukiwania od diesla peugeota 508 sw, później przeszedłem do forda mondeo mk5. Niestety stwierdziłem, że jednak silnik diesla nie do końca mi pasuje. Więc przeszedłem do benzyny. Ford to w tej cenie jedynie fusion, powypadkowy z USA, peugeot tylko z przed liftingu. Teraz moją uwagę zwrócił VW CC między 2013 -2015 z silnikami 1.4 jak i 2.0. Jednak cały czas się zastanawiam nad wyborem.
Po za tym auto musi podobać się żonie, powinien mieć czujniki z przodu i z tył, czujnik martwego pola również jest przydatny. Ogólnie do pracy mam 30 km w jedną stronę, z czego 5 w mieście (Wrocław).
Dlaczego rezygnacja z diesla, ponieważ co chwila drożeje ON, ceny części też nie są niskie, a nie mam ochoty pieniędzy wkładać tylko w paliwo i naprawy.
Kwota jaka jest podana jest to moja maksymalna możliwość.
rafaldyja
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 06 2006
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Ford Mondeo mk3
Silnik: 1.8 125 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

14 Cze 2019, 10:06

Jeśli masz sporo trasy pozamiastowej to bierz diesla, tym bardziej, że ciężko o dobrą benzynę. Poza tym diesel przy pełnym aucie lepiej się sprawdzi, a spalanie oscyluje koło 6l/100km. Benzyna tego Tobie nie da.
A jak latasz trasy to DPF nie powinien sprawiać problemu, szczególnie ten od PSA, gdzie masz mokry.
Dwumasa /sprzęgło... w benzynie też masz sprzęgło, coraz częściej też dwumase, to element eksploatacyjny.
A w PL może w końcu nastanie normalność, np. w DK olej napędowy był zawsze tańszy od diesla, ostatnio nawet 1zl na litrze.
Tak jak pisałeś, masz 508 SW z dobrym dieslem, od PSA jeszcze VANy 5008, C4 Grand Picasso.
Mondeo MK5 ponoć za bardzo zamerykanizowane.
Trochę też masz stereotypowe myślenie... bo benzyna też potrafi się psuć, albo zlopac np. 1l oleju na 1000km, itp.
tomekdk

14 Cze 2019, 11:47

Oczywiście masz rację z tym, że benzyna więcej pali, tylko że tutaj jest zawsze opcja gazu chociaż przy bezpośrednim wtrysku to już są koszty oscylujace około 5tys. W diesel trochę martwią mnie coraz częstsze ataki np. w Niemczech, ostatnie doniesienia o możliwości bardzo dużego przyrostu ceny za olej napędowy.
Peugeot 508 SW jest ciekawym autem jednak też trudno znaleźć zadbaną sztukę. Dużo aut jest zza granicy i większość po jakiś przejściach, a szczerze powiedziawszy kupując auto np.z 2014 roku to nie bardzo chciałbym mieć drzwi w innym odcieniu bo takich sporo widać na aukcjach.
rafaldyja
Nowicjusz

14 Cze 2019, 12:57

W Europie, gdzie królują autostrady, nie ma alternatywy dla diesla na trasę, a to też jego naturalne środowisko.
Przy takim użytkowaniu dwumasa czy DPF nie sprawiają problemu, wszystkie problemy wynikają praktycznie z tego, że ludzie źle te auta użytkuja (pomijam wadliwe silniki, ale takie są również benzynowe).
No niestety taki jest polski rynek, ale to też dotyczy benzynowych, także albo znajdź pewnego sprzedawcę, albo sam sobie sprowadz z Niemiec, by mieć większą pewność.
Możesz jeszcze popatrzeć na i40 kombi 1.7 diesel 136 koni, Mazde 6 GJ 2.2 diesel z początku produkcji tego modelu i pewnie z większym przebiegiem, bo model się ceni a i tutaj akcyza sporo wyniesie, bo dla silnika powyżej 2.0 wynosi 18,6%.
tomekdk

14 Cze 2019, 15:52

I40 z wyglądu dość ciekawy i nawet żonie się podoba jednak nie wiem czy to prawda ale sporo osób twierdzi, że dość słabo się prowadzi przy większych prędkościach i dość mocno się przy tym buja. Oczywiście nie mówię, że jest to auto u mnie określone z listy. Mazda 6 trochę ten silnik za duży. Środek dla żony nie bardzo odpowiada. Mnie osobiście najbardziej ciągnie do forda. Być może przez to, że obecnie mam mk3. Znalazłem jednego w Gnieźnie, chociaż czytałem na forach, że tam lepiej nie kupować auta. Może ktoś rzuci na to okiem [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] VIN wfofxxwpcfeg38479 autobaza [Raport z historii pojazdu jest przeterminowany. Sprawdź VIN ponownie]
rafaldyja
Nowicjusz

14 Cze 2019, 18:26

Mondeo będą w tym budżecie ze sporymi przebiegami, bo po flotach, co zasadniczo jest... zaletą tych aut. Polski salon, potwierdzona historia, auta serwisowane, które najczęściej należały do pracowników wyższego szczebla (albo bogatych firm), więc nie będzie tragedii.
W podlinkowanym ogłoszeniu dotarłem do miejsca "można wracać na kołach" i dalej sobie odpuściłem. Jest to bzdurą, bo masz fejkowe tablice z OC, którym można... rozpalić grilla, a dostajesz w zamian mandat za auto niedopuszczone do ruchu.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi museum mobile - mobilność jutra
    Audi museum mobile w Ingolstadt przedstawia wizję mobilności jutra. Na wystawie specjalnej "Audi future lab: mobilność ", od 6 grudnia 2012 r. do 17 marca 2013 r., można podziwiać inicjatywy producenta na temat silników ...

27 Cze 2019, 22:41

Kilka numerów VIN jakie sprawdziłem. Wrzucam w calach informacyjnych dla innych. Auta na razie jeszcze nie kupiłem
WF0EXXWPCEFY62556 - [Raport z historii pojazdu jest przeterminowany. Sprawdź VIN ponownie]
WF0FXXWPCFFU25145 - [Raport z historii pojazdu jest przeterminowany. Sprawdź VIN ponownie]
WF0FXXWPCFFK88305 - [Raport z historii pojazdu jest przeterminowany. Sprawdź VIN ponownie]
WF0FXXWPCFFU26454 - [Raport z historii pojazdu jest przeterminowany. Sprawdź VIN ponownie]
3FA6P0K93FR173494 - [Raport z historii pojazdu jest przeterminowany. Sprawdź VIN ponownie]
rafaldyja
Nowicjusz