Auto do 6-8tys, lekko sportowo

17 Wrz 2011, 12:42

Witam. Udało mi się odłożyć pewna kwotę pieniędzy, wiec przyszła pora na kupno swoich pierwszych 4 kółek. Mam do wydania powiedzmy 6-8tysiecy na samo auto. Interesuje mnie aby auto miało powiedzmy +105kucykow i rocznik 1996 w gore(najlepiej jak najmłodsze). Rocznie nie będę robił dużo km, myślę ze 10-12tys nie więcej. Do tej pory moje zainteresowanie wzbudziły dwa auta:
* Alfa Romeo 156 1.8
* Honda Civic VI 1.6 lub 1.5 V-tec

Za te pieniądze warto celować w wyżej wymienione auta, czy lepiej skupić się na czymś innym? Wiem, wiem temat był omawiany nie raz, ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem.
Adre
Nowicjusz

Auto: ...

17 Wrz 2011, 14:01

Civic lepszy, tyle ze na 90% bedzie mial rdze na nadkolach. Bierz albo hatchbacka 3d albo sedana bo obie wersje byly robione w Japonii wiec mają jakosc.
kowalsky
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2008
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

17 Wrz 2011, 14:42

Kupiłem (prawie przed chwilą)Mazdę 323F BA, z roku 1997, z silnikiem 1.8 (114KM), wg danych fabrycznych bodaj 9.7s do setki. Kierowałem się tym, że też ma być 'lekko sportowe'- prowadzenie, wygląd, osiągi. Dałem za swoją dokładnie 5100, i na dzień dzisiejszy, żeby było cacy mam do włożenia ok 1500zł (łącznie z robocizną)- co daje łącznie 6600zł za fajne, bardzo przyjemnie jeżdżące autko- polecam :)
kprzemek11
Nowicjusz

Auto: 323F BG 1.6 16V

17 Wrz 2011, 17:07

Może uda Ci sie znaleść Civica VI z początku produkcji ale jak już ktoś wyżej wspomniał napewno będzie do roboty.
Ja w tej kwocie porozglądał bym sie za madzią jak przedmówca wspomnial.
np taka [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Wrz 2011, 09:49

Witam wszystkich! Ja też powoli przymierzam się do kupna pierwszego auta. Ale myślałem by kupić je dopiero na wiosne, również zamierzam wydać podobną kwotę na auto i też interesuje sie civiciem i nie wiem czy V czy VI za czym lepiej się oglądać V z ostatnich lat produkcji czy VI z pierwszych...
Tak że podłączam się do tematu.
Tuki
Nowicjusz

Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.2 16V 80KM

18 Wrz 2011, 10:16

Dziękuje za sugestie. Mazda szczerze mówiąc średnio mi się podoba.. Będę się za nią rozglądał jeśli nie znajdę interesującej mnie Hondy.
Kolega ma fajnie stuningowana Honde VI, byłem wczoraj u niego i mówi ze auto mało awaryjne i fajne do tuningu. Trudno dostać dobra honde z silnikiem vtec za małe pieniądze, ale nic będę szukał auta podobnego do tego: [link do Otomoto wygasł] . Jest jeszcze jakieś auto oprócz mazdy w tym segmencie cenowym godne uwagi?
Adre
Nowicjusz

18 Wrz 2011, 13:46

Tak się zastanawiam i na myśl przychodzi mi tylko honda civic V i VI, mazda 323f i 626 V z pierwszych lat produkcji... które z tych aut jest najlepsze? naj mniej awaryjne? a może jeszcze jakies inne? Może toyota avensis?
Tuki
Nowicjusz

19 Wrz 2011, 15:05

ja hanie jak kupilem to sprzedalem sam nie wiem czemu, za to teraz posiadam oczojebna celice VI z 94, okazja byla bo rowna byla, to i wzialem no i komfort jazdy znacznie wiekszy, do tego sylwetka tego auta sprawia ze przyciaga wzrok baaardzo. no i dynamika. 1,2 bieg idzie bo idzie ale wpinasz 3 i juz jest magia. odciecie na 7,5k obrotow tez robi swoje. ogolnie samochod godny polecenia. mam silnik 1.8 116km i daje rade. naprawde. stylistyka samochodu przebija baaardzo duzo. no i auto nie wyglada jak z poprzedniego wieku. :)
objechani na 1/4 by ja+felka
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mrozy i okolice
Auto: Celica VI 1.8

19 Wrz 2011, 18:29

A co myślisz a mazdzie 323 C jest dwu drzwiowa w porównaniu do 323f ale już ma troche lepszy wygląd oczywiście zależy dla kogo...
Tuki
Nowicjusz

20 Wrz 2011, 00:48

no i dynamika. 1,2 bieg idzie bo idzie ale wpinasz 3 i juz jest magia. odciecie na 7,5k obrotow tez robi swoje. ogolnie samochod godny polecenia. mam silnik 1.8 116km i daje rade. naprawde. stylistyka

Stosunek masa/moc jak w "mojej" Corsie 1.4, bez urazy. :D
Jak jest się nastawionym na "lekko sportowo" to lepiej mocniejsze wersje, bo ponad 10s [topowa wersja ma troszkę ponad 6s...] do setki to nie szaleństwo. Sam o ile mi szczęście dopisze stanę się posiadaczem Celici, ale nie VI, tylko wizualnie bardziej mi się podobającej V. Też najsłabszej, ale nie mam aspiracji na prędkość/sport, wole jak auto wygląda i wystarczy że sprawnie się porusza. Autka same w sobie super, ale najsłabsze wersje to nie jakieś rakiety. Poczciwy Civic V w coupe jest i dużo lżejszy i trochę mocniejszy i przede wszystkim szybszy. Natomiast dużo gorzej wygląda.

Mazda 323, to jedno z aut których wybitnie nie lubię. Skoro zastanawiałeś się nad 626 to może bardzo blisko spokrewniona z nim Mazda Xedos 6? Pasuje do Twoich wymagań, a komfort i wyposażenie najlepsze ze wszystkiego co tutaj się przewinęło. Sprawdź, może przypadnie Ci do gustu. ;)
"Kup mocne sportowe auto, załóż gaz"
"Nawet dobre zapalniczki są na benzynę"
Atreyu
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Wrz 2011, 22:05

stosunek mocy do masy stosunkiem. ale przy 140 mocy juz brakuje, tu dopiero zaczynasz konczyc 3 bieg. auto jest dynamiczne i mimo wszystko jest to zwawy samochod i lekko usportowiony. w te lekko ponad 10s tez nie wiem czy wierzyc bo mi ponizej 10s sie kreci. jest czym poszalec jest wygodne siedzisko, zawieszenie nie lubiace dolkow ale generalnie wygodnie + piekny srodek :) a co do civicow coupe po 1 ciezko znalezc nie zajechany po 2 malo tego sprzedaja po 3 kolega ma 1.5 i nie dal rady po 4 lzejszy niecale 100kg. no i po 5 lekko usportowione samochody maja tendencje do wypadkow. :)
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Wrz 2011, 17:35

Nie mówię że nie żwawy, choć na co dzień to czy ma się 8, 9, 10, czy 11s do setki aż tak bardzo nie widać. Może inaczej, pod kontem osiągów, przy tej mocy, ten model się tak bardzo sportowo nie wyróżnia, pod kontem wyglądu jak najbardziej. To takie auto jak choćby Eclispe w podstawowej wersji. Ja byłbym osobiście zadowolony, ale jak autor szuka z naciskiem bardziej na "sportowe" niż "lekko" to najlepiej coś 150km+.

Civic waży tonę. Celica V waży 1300kg, Celica VI 1100kg. VI konstrukcyjnie bliżej do V, ale skoro mówisz że to tylko 100kg, to pewnie masz rację. ;)
diabl0001 napisał(a):coupe po 1 ciezko znalezc nie zajechany po 2 malo tego sprzedaja po 3 kolega ma 1.5 i nie dal rady po 4 lzejszy niecale 100kg. no i po 5 lekko usportowione samochody maja tendencje do wypadkow.

O wadze pisałem wcześniej, a o Celice można napisać dokładnie punkt po punkcie to samo co wymieniłeś tutaj... ;)
"Kup mocne sportowe auto, załóż gaz"
"Nawet dobre zapalniczki są na benzynę"
Atreyu
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Wrz 2011, 16:23

Atreyu napisał(a):O wadze pisałem wcześniej, a o Celice można napisać dokładnie punkt po punkcie to samo co wymieniłeś tutaj... ;)

jak o kazdym usportowionym samochodzie. Celina tyle dobra ze przy tej wadze przodu nie ma nadmiernego upalania kol itp itp. a co do tego ze slabo to typ w almerze co sie chwalil ze tam ma 127kuca na twincamie ciezko mial dojsc do tej mojej Celiny. ale to tylko po miescie i tez do konca nie przeciaglaem bo spalanie przy ciezkiej stopie zabija :) ogolnie co do civica w takich cenach szybkosciowo porownywalnie natomiast jezeli chodzi o dizajn to toyota wyprzedza duuzo civica. dlatego sie na to skusilem, w koncu sam Hanie ujezdzalem jakis czas :) oczywiscie mozna szukac wersji gt wtedy przy 175 kuca ta celina musi sie ladnie zbierac :) przy 1.8 taki sukces ze podaz na ten rodzaj silnika jest wiekszy niz na 2.0 :) ogolnie
civic, celica wydaje mi sie dobrym rozwiazaniem :) jezeli chodzi o awarie w toyocie jak i hondzie powinno ich nie byc jezeli bedzie sie dbac na biezaco o samochod :)
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

01 Paź 2011, 17:31

Witam ponownie :) Byłem zdecydowany na kupno Civica V coupe + nastawiłem się na tuning tego modelu.
Dziś dostałem nieplanowany zastrzyk gotówki i mam do wydania powiedzmy 10tys na samo auto. Jest sens za ta kwotę celować w Eclipse 2g albo Celice VI?
Adre
Nowicjusz

01 Paź 2011, 19:34

Ja bym sie skłaniał tu Celice.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012