Auto do 6 tys w gazie.

04 Lis 2016, 13:51

Opis nieaktulany. Mam polo 6n2, czyli inaczej Polo III FL, rocznik 2000. 1.4 16V (75KM)
Autobahner
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 06 2015
Auto: VW Polo Classic

04 Lis 2016, 13:54

Barol napisał(a):O panie to do żyda z tym

Dokładnie. Ciężko będzie wyciągnąć za nie więcej niż 2500 zł. Sprzedałbym jakiemuś handlarzowi i próbowałbym odzyskać kasę z OC (oni mają swoje "komisowe", dużo tańsze od standardowych).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

04 Lis 2016, 13:59

Dokładnie tak jak przedmówca prawi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Lis 2016, 23:34

Panowie trochę się pozmieniało, gdyż w tym samochodzie były zmieniane amortyzatory, łożyska, nowe tarcze hamulcowe, nowe klocki hamulcowe, caly uklad wydechowy, co prawda jakieś 1,5 roku temu, ale samochód w tym czasie był u mojego dziadka i dziadek zrobił może wtedy 6tys km. w ciagu roku, 10tys km temu rozrzad. Dzisiaj byłem u dziadka znowu, zna się na samochodach, kiedyś był mechanikiem, ale już emeryt niestety. Mowił, że to nie jest uszczelka pod głowicą, więc teraz mam dylemat, może tylko zrobie to sprzęgło + zmienie oponki na zimowe i będę śmigał jeszcze jakieś 1.5 roku ? Bo z tego co się rozglądam to nic sensownego za 6 tys nie ma, myślałem żeby dozbierać do kwoty co najmniej 15 tys zł i dopiero się bawić w wymienianie samochodu. Jakie jest wasze zdanie ?
Autobahner
Nowicjusz

05 Lis 2016, 07:26

Jeśli nie uszczelka to co? Jakaś nieszczelność w układzie chłodniczym? Skoro auto ma robić wiele km powinno być sprawne. Osobiście nie byłbym w stanie jeździć autem, w którym coś nie działa, no ale każdy ma inny próg bólu. Zawsze możesz poszukać czegoś z mniej cenionych marek, np. jakiegoś Deawoo, w tym budżecie znajdziesz dopieszczonego Lanosa z LPG i jeszcze zostanie Ci kasa. A po 1,5 roku kupisz coś, co Ci się podoba.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

05 Lis 2016, 10:32

Za 6k też coś znajdziesz spokojnie,np użytkownik galakty niedawno kupił ładna Megane za 5500zł,sam mu podrzucilem link :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy polskie autostrady są warte swojej ceny?
    Jakość autostrad w Polsce to temat, który budzi w kierowcach wiele emocji. Polityka inwestycyjna w infrastrukturę drogową, w tym autostrady, jest jednym z kluczowych wyzwań dla polskiego rządu. Wysokie koszty przejazdu, ...

05 Lis 2016, 11:45

Dokładnie, ale najpierw objeździłem komisy i naoglądałem się szrotów do 6k. Wtedy zrozumiałem, że auta trzeba szukać jak okazji, siedzieć na ogłoszeniach całe dnie, odświeżać i dzwonić. Barol podesłał godzinę po wystawieniu przez właściciela, popołudniu już kupiłem. Podejrzewam, że na drugi dzień by jej i tak nie było, za dobry stan i za mało za nią wołał.

Na pewno Golfa 4 w super stanie nie znajdzie bo u nas VAGi mają zawyżone ceny. Lanos fajna opcja, nie jest brzydki, części tanie, niektóre albo wszystkie miały ocynk, na gazie dobrze chodzą, mocy też coś tam miały te większe wersje.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

05 Lis 2016, 13:13

Panowie, cos z układem chłodzenia, to na pewno nie uszczelka pod głowicą. Mam teraz ciężki orzech do zgryzienia, potrzebuje fury na 2 lata i to wszystko, myśle czy moje polo da rade. A co do ABS to padł czujnik ABS, bede musial jedynie wymienić czujnik. Co sądzicie ?
Autobahner
Nowicjusz

05 Lis 2016, 13:15

Ja bym się wolał pozbyć.
Barol
Awatar użytkownika

05 Lis 2016, 13:32

Wymieniony cały układ wydechowy, klocki,tarcze,amortyzatory,lozyska,rozrzad. Przyciemniane szyby (fakt to nie wiadomo co, ale jest, jeden woli, drugi nie.). I mówicie żeby się pozbywać ? Do zrobienia mam próg + czujnik ABS + opony nowe i to wszystko. :?:
Autobahner
Nowicjusz

05 Lis 2016, 13:37

Moje zdanie jest takie, że szukasz na siłę pretekstu do zmiany auta :wink:
Owszem, UPG to już grubsza robota, ale czujnik ABS, sprzęgło czy progi ogarniesz za grosze. Co więcej, wcale nie masz gwarancji, że gdy kupisz auto za kilka k, silnik będzie w świetnej kondycji - wbrew pozorom w takich autach UPG jest częstą awarią (miało się kilka razy na sprzedaż taki wóz).
Jak dla mnie lepiej zrobić to, co masz obecnie, bo wiesz co masz
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

05 Lis 2016, 13:41

A masz pewność że to nie jest uszczelka pod głowicą?
Barol
Awatar użytkownika

05 Lis 2016, 13:45

Właśnie nie szukam na siłę samochodu, tylko właśnie chciałem poznać wasze argumenty za i przeciw. Ja jestem za tym, żeby dalej śmigać moją polówką, bo tak jak powiedziałeś, wiem czym jeżdżę, a nie wiadomo co kupie następnego. Chciałem się tylko was doradzić czy remont jest opłacalny, ale doszedłem do wniosku, że chyba tak. I powiedzcie jeszcze jedno, moj 1.4 16V wytrzyma jeszcze ze 2 lata ? Juz mam najechane 261tys. Jeśli chodzi o uszczelkę to 100% pewności nie mam, ponieważ uwierzyłem na słowo dziadkowi, ale nic na to nie wskazuje, jedynie ten płymn chłodniczy który mi się często kończył i w ciągu 2 miesiecy dolewałem 3 razy. Ile mechanik weźmie za zdiagnozowanie czy to faktycznie uszczelka ?
Autobahner
Nowicjusz

05 Lis 2016, 13:46

W razie "W" można kupić używany silnik.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

05 Lis 2016, 13:51

Zawsze możesz też zrobic remont silnika (około 2000zł) i masz wmiarę pewny motor.
Barol
Awatar użytkownika