Auto do 7 tys.

12 Sty 2019, 13:27

Witam, serdecznie. Nastał dla mnie czas najwyższy na kupno pierwszego auta. Wcześniej jeździłem autem rodziców tj. rover 220 sd 2.0 diesel. Prawo jazdy posiadam od ponad roku. Szukam czegoś na dojazdy do pracy około 15 km, najlepiej benzynę do pojemności 1.6 ze względu na koszt opłat. Nie posiadam wymagań co do wyposażenia auta i bardziej zależy mi na poprawnej mechanice niż stanie wizualnym. Co do aut o których myślałem to golf 4, seat Leon, rover 25. Jeżeli jest taka opcja to mimo niskiej pojemności nie chciałbym aby auto było strasznym mułem. Auta szukam w Koszalinie +100 km. Liczę na waszą pomoc :)
torreto123
Nowicjusz

12 Sty 2019, 15:24

Pojemność nie jest jedynym wyznacznikiem wysokości oc. Za takiego golfa 1.6 zapłacisz prawdopodobnie więcej niż za volvo 2.0 czy jakieś suzuki

BTW szukaj tego co masz blisko w i dobrym stanie. golf mechanicznie może być, podejrzewam, że dobrego leona za 7k nie kupisz - fonaboje vag skutecznie utrzymują chore ceny. rover może być jak chcesz

jeśli ma być tanio to dobrym wyborem będzie astra g. nudne to strasznie ale się nie psuje a nawet jak coś się zdarzy to części śmiesznie tanie. Popatrz na takie z silnikiem 1.4/90
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Sty 2019, 15:53

Astra nie wydaje się najgorszym wyborem jednak, z tego co się orientowałem to ciężko dorwać egzemplarz z wmiare zadbaną blacharką. Co do oc to jakie marki wychodzą najtaniej i czym się kierować ponieważ na internecie ciężko znaleźć jakieś konkretne kryteria. Jeśli jest możliwość to prosiłbym o poszukanie jakiegoś ogłoszenia na Olx w mojej lokalizacji bo dla mnie praktycznie wszystkie aukcje wyglądają podobnie. Z góry dziękuję.
torreto123
Nowicjusz

12 Sty 2019, 17:26

Invi napisał(a):podejrzewam, że dobrego leona za 7k nie kupisz

1.6 kupi spokojnie.

torreto123 napisał(a):z tego co się orientowałem to ciężko dorwać egzemplarz z wmiare zadbaną blacharką

7k spokojnie wystarczy na zdrową sztukę a swoją drogą więcej bym za nią nie dał no chyba że była by to Bertonka albo jakieś OPC..

Zerknij na te:
[link do oferty na Olx wygasł] - rzadko polecany model ale jeśli faktycznie od nowości w jednej rodzinie to musiał służyć raczej bezawaryjnie.
[link do oferty na Olx wygasł] - świeży gaz,świeży przegląd,zrobione zawieszenie i rozrząd (dopytaj czy ma to jakoś udokumentowane) tylko cena trochę niska..
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - wrzucam jako ciekawostka,po zdjęciach wygląda całkiem przyzwoicie,opis też całkiem przyzwoity ale jak zawsze jest jakieś ale,cena trochę zastanawia choć masz pod nosem..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Sty 2019, 18:12

Z tych propozycji najbardziej przemawia do mnie stilo oraz passat, tylko martwię się szczerze mówiąc o ubezpieczenie. Wiem że strasznie się tego czepiam ale mam dopiero 22 lata i nie mam opcji podpisania się pod kogoś żeby wyrabiać znizki, a jak wiadomo dla takich osób jak ja koszta ubezpieczenia są ogromne.
torreto123
Nowicjusz

12 Sty 2019, 18:38

To Passata sobie odpusc bo zaplacisz jak za zboze..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

12 Sty 2019, 22:55

torreto123 napisał(a):Co do oc to jakie marki wychodzą najtaniej i czym się kierować ponieważ na internecie ciężko znaleźć jakieś konkretne kryteria
proszę bardzo [link do mFind wygasł]
https://www.otomoto.pl/oferta/mercedes- ... 4bb4ac5a39 - wrzucam jako ciekawostka
odważnie, Baleron na KE Jetronicu dla świeżaka :wink:
Ostatnio edytowany przez mike, 12 Sty 2019, 23:02, edytowano w sumie 1 raz
Powód: uzupełnienie info
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

12 Sty 2019, 23:08

Dlatego napisałem że jako ciekawostka..
Barol
Awatar użytkownika

16 Sty 2019, 19:02

Z sprzedającym stilo nie udało mi się niestety skontaktować. Dziś znalazłem takie cudo
Wiem, że troszkę zapłacę za tę ubezpieczenie ale cena kusi. Czekam na wasze opinie.
torreto123
Nowicjusz

16 Sty 2019, 19:08

Doły drzwi standardowo lecą jak w większości A3,brak klimy,jak stan ok to 4k max można dać..
Barol
Awatar użytkownika

16 Sty 2019, 19:12

Wytłumacz proszę o co chodzi z tym że doły drzwi lecą.
torreto123
Nowicjusz

16 Sty 2019, 19:23

rdzewieją
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Sty 2019, 13:11

Dzwoniłem do gościa progi rdzewieją, a co do ceny to nie ma opcji żeby zszedł ponizej 4600 zł.
torreto123
Nowicjusz

17 Sty 2019, 18:20

4600zł a cena w ogłoszeniu 3900zł? Ogólnie patrząc na przebieg widać że auto tyrało jako firmowe,nawet jeśli progi do zrobienia to cena mocno okazyjna i według mnie handlarz.. Ja bym odpuścił..

A może taka Vectra? Masz pod nosem i jak na Vectre wygląda na bardzo zdrową,koszt opłat to około 700-800zł.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

17 Sty 2019, 20:00

Fakt może źle się napisałem. 4600 powiedział gościu od a3. Co do vectry to wygląda pięknie tylko że strasznie się cykam brać auta od handlarza :(
torreto123
Nowicjusz