Samochód dla młodej osoby - Kwota do 6500PLN.

14 Sty 2019, 15:17

Hej - Natknąłem się na to forum, głównie dzięki konwersacji ze znajomymi, którzy powiedzieli mi aby najlepiej założyć tutaj konto, i zasięgnąć opinii innych użytkowników.

Przejdę do rzeczy - Tydzień temu sprzedałem swoje auto, nie mogę powiedzieć bo pofarcło mi się niemiłosiernie - Gość przyjechał po auto 250km, odebrałem go z dworca, nawet się nim nie przejechał mówiąc " Po co, przecież jechaliśmy z dworca i widze że działa" przejdę do rzeczy.

Czego wymagam? Dobrze aby miało 4/5 drzwi gdyż czasami musze kogoś przetransportować z rodziny ( jest to osoba starsza więc słabo żeby pakowała się powiedzmy na tylnią kanape) klimatyzacja ( najlepiej climatronic), i rocznik powiedzmy minimum 99 - To są moje jedyne wymagania, obejrzałem już sporo aut. Jednym nawet byłem na stacji diagnostycznej, przemiły diagnosta sprawdził auto, było na prawde zdrowe jeśli chodzi o progi, blachę, brak wycieków, hamulce nowe, zawieszenie i rozrząd też - Jednak że zrezygnowałem, bo 30minut po wizycje na stacji padła skrzynia biegów....

Co byście polecili do takiej kwoty? Dodam że wymogiem jest LPG oczywiśćie...

Do tej pory brałem pod uwagę:
1. A4 B5 1.6 lub 1.8 do tej kwoty jest kilka sztuk roczniki 97-99
2. A3 opcja 5 drzwi ( była jedna 1.6 z gazem ale za wolno zareagowałem i już się sprzedała)
3. Vectra B
4. Peugeot 307/307SW
5. VW Bora/Passat/Golf

Co byście powiedzieli? Dla przykładu znalazłem coś takiego:

Audi A4:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
[link do oferty na Olx wygasł]
Audi A3: Praktycznie wszystkie 3 drzwi, odpadają
VW Passat:

Peugeot 307:
[link do oferty na Olx wygasł] - Do wymiany lewy próg bo jest pognity.

I tak na prawdę z całego woj Łodzkiego, chyba tylko to mi wpadło oko, codziennie monitoruję OLX, otomoto, i inne portale i niestety nic ciekawego nie ma.
Tomaszzz
Nowicjusz

14 Sty 2019, 16:36

1.Świeży gaz to na plus ale coś tanio jak na polifta.
2.Ładna ale uwaga bo handlarz tylko silnik lipny ani to dynamiczne ani oszczędne..
3.Drzwi kierowcy wyglądają jakby były ruszane i handlarz do tego obstawiam stary 11letni gaz..
4.Świeży gaz i wygląda przyzwoicie,można obejrzeć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Sty 2019, 16:46

Barol napisał(a):4.Świeży gaz i wygląda przyzwoicie,można obejrzeć.

Umówie się na jutro - Jedyne co dostałem przez telefon, to że lewy próg do wymiany bo jest zgnity, trzeba wymienić jakąś gume z tyłu po prawej stronie bo zawieszenie tłucze na dziurach, oraz czasami jakaś blaszka brzęczy gdzieś w wydechu bo rezonuje.
Tomaszzz
Nowicjusz

14 Sty 2019, 17:27

Potrzebujesz aż tak wielkich krów? jak te niemieckie?
Poszukaj Golfa IV albo Octavię I jak musi być 5 drzwi bo A3 chyba do 99 było 3drzwiowe.
Poza tym na rocznik nie patrz w tym budżecie się bierze co jest i trzyma się kupy ale auta segmentu D gdzie zawias kosztuje 1/3 budżetu to średnia opcja wg mnie.
Poszukaj Golfa IV z 98-99 z 1,6 to na pewno trafisz na coś spoko.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

14 Sty 2019, 18:15

Pionek napisał(a):Potrzebujesz aż tak wielkich krów? jak te niemieckie?
Poszukaj Golfa IV albo Octavię I jak musi być 5 drzwi bo A3 chyba do 99 było 3drzwiowe.
Poza tym na rocznik nie patrz w tym budżecie się bierze co jest i trzyma się kupy ale auta segmentu D gdzie zawias kosztuje 1/3 budżetu to średnia opcja wg mnie.
Poszukaj Golfa IV z 98-99 z 1,6 to na pewno trafisz na coś spoko.

Nie lubię zbytnio takich małych aut, czuje się w nich klaustrofobicznie - Obecnie jako drugie auto w rodzinie mam G 4 1.4 w opcji 3d, to szczerze powiedziawszy nie przepadam zbytnio za tym autem ( Pewnie dlatego że jest 3drzwiowe i małe coś pokroju A3 a właściwie to samo)
Czy potrzebuje duże? Lubię duże auta w których czuje się komfortowo, bezpiecznie gdzie jest dużo przestrzeni - Do tej pory starałem się patrzeć takimi kategoriami. To że zawias jest wielowahaczowy, zdaje sobie z tego sprawę - Aczkolwiek mam też siwiadomość tego ze to są stare auta, i zawsze będzie w nich coś do roboty ( przyklad mojego G 4 1.4 - W grudniu odstawiłem do mechanika, i rachuneczek za wszystko wyszedł 2130zł).

Z racji tego że raczej jak mówiłem lubie większe auta, stawiałbym na coś pokroju Vectry B, Passata, Bory, A3 5 drzwi, no i ew Golf IV - Tyle ze w opcji 5 drzwi.
Tomaszzz
Nowicjusz

14 Sty 2019, 18:54

No ok rób jak chcesz..w golfie iv 1,4 wkład 2tys to sporo..no ale różnie bywa, natomiast no w Passacie wszystko może być zjechane bo to auta z wyższych segmentów i tam przebiegi bywają większe.

A tak sobie myślę że gdybyś dorzucił jeszcze z tysiaka to mógłbyś się rozglądać za takim Accordem VI jak mój, wg mnie spoko auto i wygodne chociaż ja myślę o zmianie z uwagi na to że dla mnie osobiście trochę mało dynamiczny dopóki się go nie rozkręci na obrotach.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Parkowanie równoległe w pięciu krokach
    Wielu kierowców jak ognia unika jednak parkowania równoległego, nawet jeśli w najbliższej okolicy właśnie takie miejsca są dostępne. Jak pokonać swoje obawy i dobrze wykonać ten manewr? Wiele osób uważa ...

14 Sty 2019, 19:50

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

15 Sty 2019, 02:11

Zobacz na te:
[link do oferty na Olx wygasł] tylko uwaga na rdzę poza tym auto całkiem fajne
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? trochę rdzy ma ale czego wymagać za tą kasę jeżeli progi i podłoga całe to brać
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

15 Sty 2019, 06:02

Ty serio z ta Mazda?
A4 tez jakies szalowe nie bedzie.
Barol
Awatar użytkownika

15 Sty 2019, 09:51

Barol napisał(a):Ty serio z ta Mazda?
A4 tez jakies szalowe nie bedzie.

Mazda 6 odpada, z racji tego że to chyba szybciej rdzewieje niż moja poprzednia 323 :D
Audi też odpada - Bo nie ma gazu, a gaz jest warunkiem koniecznym.

[link do oferty na Olx wygasł] - Co sądzisz? Trochę podejrzane, że ktoś 5 dni temu wydał pewnie z tysiaka na świeże OC, i sprzedaje od razu auto?
Tomaszzz
Nowicjusz

15 Sty 2019, 14:45

Tomaszzz napisał(a):[link do oferty na Olx wygasł] ... ycZW5.html - Co sądzisz? Trochę podejrzane, że ktoś 5 dni temu wydał pewnie z tysiaka na świeże OC, i sprzedaje od razu auto?

To akurat trzeba pomyśleć nad tym, że włożył i sprzedaje, ale np. ja też sprzedaje swoje auto (polo z av) a włożyłem miesiąc temu 3k zł w naprawy bo mam już lepsze auto. :wink:
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Sty 2019, 15:48

Krzychu napisał(a):To akurat trzeba pomyśleć nad tym, że włożył i sprzedaje, ale np. ja też sprzedaje swoje auto (polo z av) a włożyłem miesiąc temu 3k zł w naprawy bo mam już lepsze auto.

Byłem, jezdziłem tym Golfem. Co mam powiedzieć, w zawieszeniu nic nie stuka, nic nie puka - Auto z zewnątrz poobijane, brak centralnego zamka który jest ale nie działa, ręcznego nie ma w ogóle, silnik uwalony olejem. Więc chyba temat odpuszczam
Tomaszzz
Nowicjusz

15 Sty 2019, 16:09

Tomaszzz napisał(a):Byłem, jezdziłem tym Golfem. Co mam powiedzieć, w zawieszeniu nic nie stuka, nic nie puka - Auto z zewnątrz poobijane, brak centralnego zamka który jest ale nie działa, ręcznego nie ma w ogóle, silnik uwalony olejem. Więc chyba temat odpuszczam

Jak silnik zarzygany olejem to może być że poci się uszczelka pod deklem nic poważnego, ale no to może świadczyć, że auto nie jest zbyt zadbane, auto ma 20 lat to nie wymagaj idealnej blachy akurat, centralka to możliwe, że silniczek centralnego padł nie opłacalna naprawa raczej. Odpuściłbym. :no:
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Sty 2019, 16:14

Krzychu napisał(a):Jak silnik zarzygany olejem to może być że poci się uszczelka pod deklem nic poważnego, ale no to może świadczyć, że auto nie jest zbyt zadbane, auto ma 20 lat to nie wymagaj idealnej blachy akurat, centralka to możliwe, że silniczek centralnego padł nie opłacalna naprawa raczej. Odpuściłbym.

Dokładnie to mówił - Gdyby to było małe zapocenie to okej, ale ten silnik jest dosłownie cały zapierdzielony olejem spod tej pokrywy... Wiem że auto nie jest młode, zdaje sobie z tego sprawę - Ale bez przesady :D
Reasumujac: Cieknący olej, brak ręcznego, klimatyzacja nie wiadomo czy działa, nie działający centralny. Ogólnie osoba to handlarz, który ma swój warsztat samochodowy ( zapytany dlaczego sprzedaje, tłumaczy sie ze auto kuzyna który wyjezdza za granicę).

Za godzinę jadę jeszcze oglądać tego 307`sw. Tylko tam na pewno próg będzie do wymiany bo jest pognity.
Tomaszzz
Nowicjusz

15 Sty 2019, 16:16

Tomaszzz napisał(a):Za godzinę jadę jeszcze oglądać tego 307`sw. Tylko tam na pewno próg będzie do wymiany bo jest pognity.

Próg z wymianą i malowaniem to z 400-500 zł więc bez tragedii a dobrze jak gość sprzedaje tak jak stoi a nie zalepi jakąś pianką czy kitem podszpachluje i puści jako zdrowy :wink:
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika