Auto do 7 tysięcy

19 Sie 2013, 20:36

Siemano ;)

Mój stary poczciwy uniacz zostaje właśnie jedzony przez rdzę, a konserwacja przewyższa wartość samochodu, więc przymierzam się do kupna czegoś "nowego". Mam do wydania max. 7 tysięcy, i mało czasu na kupno, bo za miesiąc się przeprowadzam (studia). Od auta oczekuję głównie niezawodności, żeby nie był podatny na rdzę jak Uno i mało palił. Moc nie jest strasznie ważna, i tak będzie mi potrzebny głównie do jazdy po mieście. Wybrałem kilka ofert civiców i golfów IV, warte te auta są chociaż podjechania i obejrzenia? I jak wygląda sprawa części do Civica, albo Mazdy 323?

civic

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

golf iv

mariusz100
Nowicjusz

Auto: uniacz

19 Sie 2013, 20:50

Na Golfa masz troszke za mały budżet. Może zainteresuje Cie Carisma? Nie będzie rdzewieć jak Civic czy Mazda.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Sie 2013, 21:03

Może Opel Astra F? Silnik 1.6 8v to dobra jednostka pod gaz i w miarę przyzwoicie się nim jedzie. W tym budżecie znajdziesz taką z końca produkcji i z polskiego salonu. Od razu po kupnie najlepiej ją zakonserwować bo lubi ją ruda.
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Sie 2013, 21:32

Ople mnie nie przekonują za bardzo.

A Corolla albo Polo?
mariusz100
Nowicjusz

Auto: uniacz

19 Sie 2013, 22:16

Carisma polecana przez barola to niegłupi pomysł ale niestety carisma lubi rdzewieć i to często w miejscach bardzo niebezpiecznych, widziałem już pordzewiałe kielichy w takim samochodzie...

Od jakiegoś czasu mam astre f z silnikiem 1.6 8 zaworowym taką jaką poleca kon146.
Samochód spełnia u mnie funkcję typowego woła roboczego do czego nadaje się idealnie.
Jeżeli nie wymagasz od samochodu zbyt wiele i patrzysz na samochód czysto praktycznie to może to być strzał w 10.
Części są po prostu śmiesznie tanie, tak tanie, że nie opłaca się kupować używek. Samochód prosty jak budowa cepa. Silnik 1.6 8v w mieście sprawdza się dobrze, dzięki stosunkowo dużemu momentowi obrotowemu zbiera się całkiem sprawnie. Można go tanio zagazować, idealnie sprawdza się instalacja II gen. koszt 1200-1500zł.
Ale nie ma róży bez kolców... Hamulce hamują bardzo średnio... zawieszenie mimo iż długo wytrzymuje to jest zbyt miękkie a jakość wykonania wnętrza też nie zaskakuje.
Jednak po przesiadce z uniaka powinieneś być zadowolony.

Ja polece Ci kilka zupełnie różnych samochodów:

Jeżeli, któryś z nich Cie zainteresuję to pisz, postaram się coś doradzić.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

14 Gru 2013, 18:27

Panowie, nie chce zakładać kolejnego tematu o tym samym więc zapytam tutaj. Dostałem zastrzyk kasy i pomyślałem nad tym by zmienić auto. Obecnie jezdze Oplem Vectrą A 95r 1.8 8V 90km/66kW z LPG, jest to moje pierwsze auto i viki jest świetna, jako pierwsze lepszego nie mogłem mieć. Jednak brakuje mi klimatyzacji i szybek elektrycznych, pozatym chciałbym coś mocniejszego ale zeby nie paliło dużo więcej. Teraz vectra łyka LPG ok 15l w miescie i 10l na trasie, wiem ze takie spalanie mogę uzyskać przy silniku 1.8 16V albo nawet czasem mniejsze. Do zagospodarowania mam ok 7tyś, z racji tego ze mam auto to moge kupic cos tanszego i doinwestowac albo poczekac i dozbierac troszke jesli bedzie warto. Ważne żeby samochód był nie mniejszy niz obecna vectra, mialo 5 drzwi i najlepiej sedan, w grę wchodzi autko tylko z LPG (bądź tańsze do zagazowania), skrzynia manualna. Patrzyłem na takie samochody jak:
Vectra B, Rover 420, Rover 620, Audi a4 (raczej nie ten budżet). Może macie jakies inne propozycje co warto wziac? Co do napraw to w vectrze praktycznie wszystko robilem sam i mimo ze nie mam doswiadczenia w mechanice to wszystko ogarnialem, chcialbym tą przygode z mechaniką kontynuowac takze prosta budowa rownież jest zaletą :)
Raiz3n
Obserwowany

Auto: Vectra A 1.8 CAT 95r
Silnik: C18NZ 90KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

14 Gru 2013, 19:57

Szukaj Vectry B z silnikiem 1.8 Uwaga na rdze.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Gru 2013, 20:18

kon146 nie widziałem VECTRY B która by pod przednią szybą nie gniła często jest tak że przy wymianie szyby przedniej nie ma na czym położyć kleju ogólnie ból tego samochodu to rdza jak piszesz

jeśli ktoś nie wierzy niech zadzwoni, albo podjedzie do zakładu gdzie wymieniają szyby i się zapyta o podszybie do VECTRY B masakra później woda przecieka do środka itp

za 7 koła poszukałbym coś typu AVENSIS model T22 kto wie może byś coś kupił przed liftem ??? albo toyota carina E??? z silnikiem 1.8 o oznaczeniu 7AFE ??? dużo info znajdziesz na avensis.info
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: FORD FOCUS mkII
Silnik: 1.6tdci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005

14 Gru 2013, 21:27

valia napisał(a):za 7 koła poszukałbym coś typu AVENSIS model T22 kto wie może byś coś kupił przed liftem ??? albo toyota carina E??? z silnikiem 1.8 o oznaczeniu 7AFE ??? dużo info znajdziesz na avensis.info

Jeżeli Aven1 benzynowy to najlepiej przed liftem.
Za 7k bedzie na styk, z duża dozą ryzyka 1,6, silnik jest w miare żwawy i super oszczędny.
Opcją jest też Carina za 6k będzie taka z minimalnym przebiegiem.
Silnik o którym wspominasz 1,8 jest to zwykły motorek z rodziny FE montowany praktycznie we wszystkich tojkach od 92r. i jest mega trwały.
Problem ogólnie z tymi samochodami jest taki że w DE bardzo są drogie bo nie potrzebują mechanika więc niemcy ostro te auta cenią.
Najdroższe są wersje 2,0 3sfe które palą mniej od polo 1,4 :D a mają 128KM :wink:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Gru 2013, 21:43

miałem avensisa T22 wagon z 98r w wersji SOL

niestety gazownik spier....dolił sprawe i mi motor zepsuł silnik LEANBURN z ubogą mieszanką spalin w kolektorze dolotowym są klapki w 8 kanałach, a w 8 ich nie ma mało tego że na to trzeba uważać montując LPG mój gazownik PAPUDRAK nie ściągnął kolektora dolotowego, wiercąc, a następnie gwintując nie muszę mówić ile opiłków wpadło do cylindra a następnie metalowa kulka wyleciała i zatrzymała się przed katalizatorem... ale to inna sprawa

SILNIK OGÓLNIE BEZAWARYJNY był dopóki gazownik go nie zepsuł - zaznaczyć należy że jest ręczna regulacja luzów zaworowych... poza tym więcej miejsca jak w passat B5 trwałe zawieszenie no i komfort bajka! po prostu auto "pływało"
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: FORD FOCUS mkII
Silnik: 1.6tdci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005