Auto do 8-10 tysięcy jakie?

14 Paź 2014, 11:21

Witam,

Mam do przeznaczenia na samochód 8-10 tysięcy i 10 tyś to raczej taka górna granica. Samochód miałby mi służyć do dojazdów do pracy ok 7km więc zwróciłbym się w kierunku benzyny diesel odpada nie zależy mi szczególnie na ekonomicznym aucie ale też żeby spalanie nie było przesadnie duże tak 7-8 litrów było by okej.

Zależy mi na aucie z prostym silnikiem benzynowym tanim w naprawie i nie zbyt drogim w eksploatacji. Myślałem póki co nad :

Golf IV
Honda Civic 6gen w hatchbacku lub też liftback 5d
Seat Leon 1 tylko nie wiem czy do 10 tyś kupię?
Audi A3 hatch
Astra G ale silniki podobno palą olej nie wiem ile w tym prawdy :P Jak ma mi spalać tyle samo oleju co benzyny to ja dziękuje
Dziękuje za pomoc w wyborze Auta :)
kamil922
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 04 1988
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda Civic IV gen
Silnik: 1.5 Benzyna 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

14 Paź 2014, 11:30

Golf, A3, Leon nie 1.4 i 1.6 bo dużo palą i nie jadę.
W Golfie najlepiej 2.0 8v 115KM a w Leonie/A3 1.8 125KM
Astra jak coś to nie 1.6 16v. Najlepiej 1.6 8v 75/85KM albo 1.4 16v <--- taki mam w swojej.
Civic- najlepsze rozwiązanie, dobry 1.4 90KM albo 1.5 V-Tec. mało palą i dobrze jadę.
Poszukaj jeszcze Rovera 25/45 oraz Focusa 1.6 16v
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Zimowe przygotowania do jazdy samochodem
    Nawet niewielka warstwa śniegu na przedniej szybie ogranicza widoczność, a zalegający na dachu auta śnieg może doprowadzić do niebezpiecznej sytuacji na drodze, gdy pokrywa z lodu i śniegu zsunie się nagle na przednią szybę ...