Auto do gazu max 11 tysięcy

01 Lis 2016, 10:40

Raczej musi być sprawny skoro ktoś nim robi trasy Polska - Szwecja.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Lis 2016, 10:46

Nie zaprzeczam ale sam juz wiem ze w passacie jest sporo rzeczy ktore w zadnym stopniu nie wplywaja na bezpieczeństwo jazdy a mnie doprowadzaly to flustracji ^^
Woda w tym aucie to prawdziwe przekleństwo, sam siedzialem 3 dni na działce i wszystko uszczelnialem, potem stuki pod deska rozdzielcza, w prawie kazdym passku z tego co czytałem na ich forum ze "luzuje" sie coś przy podszybiu od wewnątrz i przy skrecaniu jest odgłos jakby ciągle sie tam cos ruszalo i "latalo" (uwierzcie mi bardzo denerwujące) a nie warto tego robic bo żeby sie tam dostac trzeba wszystko zdemontować, od kanału tylnego tam gdzie popielniczka z tylu po wszystkie elwmwnty deski rozdzielczej.
Kolejna sprawa to poduszka pod, amortyzatorem ( gość na stacji nazwal to poduszka mcpersona, ale mi sie wydaje ze w tym modelu nie ma takiej poduszki) nie wpływa na bezpieczeństwo a tak stuka ze cale zawieszenie zaczalem wymieniać zeby te dzwieki wyeliminować.
Tylko tyle zdążyłem zaobserwować przez rok uŻytkowania, chyba ze trafilem na ferelny model ale woda w aucie i stuki pod deska to wady fabryczne tych modeli, a z woda naprawde robi sie niekiedy nieciekawie, u mnie akumulator stal w 1/3 wysokości w wwodzie :D
rarytas22
Początkujący

Prawo jazdy: 06 06 2010
Auto: honda civic 6

01 Lis 2016, 10:52

Z tą wodą to raczej standart bo kumpel w B5 też tak miał :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

01 Lis 2016, 11:04

Ciesz się, że ta woda nie zbierała Ci się w serwo hamulcowym co się często zdarza jak na tak niebezpieczną usterkę
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Lis 2016, 11:28

rarytas22 napisał(a):Nie zaprzeczam ale sam juz wiem ze w passacie jest sporo rzeczy ktore w zadnym stopniu nie wplywaja na bezpieczeństwo jazdy a mnie doprowadzaly to flustracji ^^
Woda w tym aucie to prawdziwe przekleństwo, sam siedzialem 3 dni na działce i wszystko uszczelnialem, potem stuki pod deska rozdzielcza, w prawie kazdym passku z tego co czytałem na ich forum ze "luzuje" sie coś przy podszybiu od wewnątrz i przy skrecaniu jest odgłos jakby ciągle sie tam cos ruszalo i "latalo" (uwierzcie mi bardzo denerwujące) a nie warto tego robic bo żeby sie tam dostac trzeba wszystko zdemontować, od kanału tylnego tam gdzie popielniczka z tylu po wszystkie elwmwnty deski rozdzielczej.
Kolejna sprawa to poduszka pod, amortyzatorem ( gość na stacji nazwal to poduszka mcpersona, ale mi sie wydaje ze w tym modelu nie ma takiej poduszki) nie wpływa na bezpieczeństwo a tak stuka ze cale zawieszenie zaczalem wymieniać zeby te dzwieki wyeliminować.
Tylko tyle zdążyłem zaobserwować przez rok uŻytkowania, chyba ze trafilem na ferelny model ale woda w aucie i stuki pod deska to wady fabryczne tych modeli, a z woda naprawde robi sie niekiedy nieciekawie, u mnie akumulator stal w 1/3 wysokości w wwodzie :D

Jest to jawny hejt wieśvagena :D łokoj przybądź wytłumacz nam że źle nie jest źle tylko z innej strony dobrze... :naughty:

To po co interesujesz się tymi "tanimi" skarbonkami... ostatnio łysy30 wklejał link z fajnym avene1 2,o dokładnie w Twoim budżecie i z małym przebiegiem.
Kupiłbyś takie auto i miałbyś czas żeby znowu psychicznie przygotować się na przygodę z passatem a do tego ile kasy zaoszczędzonej... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

01 Lis 2016, 11:47

W żadnym wypadku nie hejtuje, radość z jazdy moim passkiem w 1,8t była świetna bo śilnikowo nie miałem do czego się przyczepić, ale 3 dni spędzone na działce jeszcze w święta Wielkanocy przy walce z wodą zapamiętam dłuuugo :P
Szczególnie wycieraczki które zdejmowałem pół dnia bo żeby dostać się pod akumulator trzeba to wszystko zdemontować :P
Powiem tak, nie przykuwam uwagi na passacie, po prostu jakby przypadkiem trafił się fajny to czemu nie ale nie przykuwam mu dużej uwagi.

@szybki : w sensie że avensis ? :P
rarytas22
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jakie są rodzaje/style tuningu? - opisy
    W tym temacie przedstawiamy style i rodzaje tuningu. Jeżeli znacie jakiś rodzaj tuningu który nie został jeszcze opisany to zapraszam do dodania go poniżej wraz z opisem i jeżeli to możliwe zdjęciem samochodu który ...

01 Lis 2016, 11:51

Tak Avensis :wink:
Barol
Awatar użytkownika

01 Lis 2016, 11:57

ta jedyna średnio mi się podoba no ale jak powiedziałem potrzebuję w miare szybko auta a budżet nie za duży więc co ja mogę stawiać za warunki :D
rarytas22
Początkujący

01 Lis 2016, 12:14

Fajną opcją może być też Octavia 1.8t ale to już segment niżej niestety.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

01 Lis 2016, 12:18

To juz fajna opcja bo szczerze mówiąc osobiście wole bardziej postawne auta, ale pewnie te same bebechy co passat ? Tzn wielowachacz siedzi z przodu ?
rarytas22
Początkujący

01 Lis 2016, 12:49

Własnie nie przez co jest sporo tańsze w utrzymaniu niż Passat.
Zawieszenie Octavii I to prosty układ oparty na kolumnach MacPhersona z przodu i belce skrętnej z tyłu. Jest trwałe a wymiana podstawowych elementów nie wiąże się z dużymi kosztami.
Barol
Awatar użytkownika

01 Lis 2016, 13:58

Super wiadomość, czyli bardzo dobre rozwiązanie dla mnie taka skoda, ale na całym olx, na całą Polske nawet z tym silnikiem jest ich bardzo mało ;s

[link do oferty na Olx wygasł]

Takie coś najlepiej by mi odpowiadało ale ta oferta baaardz oddalona ode mnie

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Petarda ale tak słyszałem sprowadzonych z Radomia się nie kupuje :P
rarytas22
Początkujący

01 Lis 2016, 14:14

Na internetach są firmy które oferują sprawdzenie auta przed kupnem za opłata oczywiście (200-300zł).
Barol
Awatar użytkownika

01 Lis 2016, 14:48

Z reguły przed wyjazdem na oglądanie auta umawiam sie z miejscowym mechanikiem lub stacja diagnostyczna zeby mozna bylo podjechać obejrzeć, sprawdzic itp. Wtedy daje max 50zl :p
Swoja drogą jak do weekendu nie znajde nic.to prawdopodobnie pojade sprowadzic do Niemiec
rarytas22
Początkujący

01 Lis 2016, 15:30

Tylko w takim przypadku ponosisz koszty dojazdu

Akurat raport z takiej firmy, ze zdjęciami itd to bardzo fajna opcja jeśli masz daleko do auta. Z pomocą takiego raportu o stanie auta kupiłem swój obecny samochód. Zamiast jechać 600km własnym autem, z drugim kierowcą itd zapakowałem się do pociągu z gotówką w kieszeni i mając świadomość stanu technicznego wiedziałem, że jadę kupić ten konkretny egzemplarz.
Zapłaciłem 450zł za raport, zaoszczędziłem na paliwie potrzebnym do przejechania 1200km, "wynagrodzeniu" dla kumpla, który musiałby jechać ze mną i ewentualnych kosztach mechaników/stacji już na miejscu.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km