Auto do Holandii... nietypowe wymagania 30-50k zł

19 Kwi 2021, 11:56

Czesc!

Tak jak w tytule, szukam w miare nowego (powiedzmy od 2014-15 roku), malego auta do jazdy po Holandii. W tym kraju podatek drogowy placi sie od wagi auta i rodzaju spalanego paliwa, wiec zalezy mi glownie na lekkim aucie benzynowym. Automat to duzy bonus :).

Jesli chodzi o uzytkowanie, to dziennie pokonuje okolo 35 km, co 2-3 tygodnie jakis dluzszy wypad (100-200 km), raz/dwa razy do roku wyjazd do Polski (1000km). Pracodawca zwraca mi koszty dojazdu do pracy, wiec benzyna mi absolutnie nie przeszkadza.

Troszke poczytalam na forum i moimi faworytami sa:
1. Hyundai i20/i30
2. Kia Rio/Ceed

Nie znam sie kompletnie na autach, wiec bylabym wdzieczna za dodatkowe porady (jaki wybrac silnik itp itd.)

A rozpietosc budzetu wynika z tego, ze troszke mnie ciagnie w kierunku mocniejszego/dynamiczniejszego auta i bylabym sklonna wydac wiecej gdyby pojawiloby sie cos godnego uwagi. Fiesta ST (lub chociaz ST line) wydaje sie bardzo ciekawa, chcialabym posluchac Waszych opinii.

I jeszcze dodatkowe pytanie, jesli chodzi o auta powypadkowe: bardzo maly procent ogloszen to auta bezwypadkowe, jak najlepiej podchodzic do tej kwestii? Pytac sprzedawce o rodzaj szkod i liczyc na uczciwosc czy kompletnie olewac te bite auta?

Z gory dziekuje za odpowiedzi! :)
ewkaaa
Obserwowany

19 Kwi 2021, 16:48

I jeszcze dodatkowe pytanie, jesli chodzi o auta powypadkowe: bardzo maly procent ogloszen to auta bezwypadkowe, jak najlepiej podchodzic do tej kwestii? Pytac sprzedawce o rodzaj szkod i liczyc na uczciwosc czy kompletnie olewac te bite auta?

"powypadkowy" to już dość poważne słowo, sprawdź definicję wypadku i kolizji

A co do tematu
zdecyduj czy szukasz segmentu b (fiesta, Rio, i20) czy c (ceed/i30)
pomyśl, czy ważniejsze jest dla ciebie posiadanie "ciekawego" auta pokroju st czy bezproblemowego jak rio, bierz pod uwagę zdecydowanie wyższe koszty utrzymania st względem prostej kia (swoją drogą jeśli się nie mylę to w nl jeździcie 100kmh na autostradzie i chyba ciężko uzasadnić zakup st czym innym niż zachcianką)
Nowe rio w polsce zaczyna się od 52k. Jeśli przy zakupie kierujesz się rozsadkiem i masz zamiar trochę tym autem pojeździć to warto dorzucić te kilka tysiaków i kupić nówkę
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km