Czesc!
Tak jak w tytule, szukam w miare nowego (powiedzmy od 2014-15 roku), malego auta do jazdy po Holandii. W tym kraju podatek drogowy placi sie od wagi auta i rodzaju spalanego paliwa, wiec zalezy mi glownie na lekkim aucie benzynowym. Automat to duzy bonus
![Uśmiechnięty :)]()
.
Jesli chodzi o uzytkowanie, to dziennie pokonuje okolo 35 km, co 2-3 tygodnie jakis dluzszy wypad (100-200 km), raz/dwa razy do roku wyjazd do Polski (1000km). Pracodawca zwraca mi koszty dojazdu do pracy, wiec benzyna mi absolutnie nie przeszkadza.
Troszke poczytalam na forum i moimi faworytami sa:
1. Hyundai i20/i30
2. Kia Rio/Ceed
Nie znam sie kompletnie na autach, wiec bylabym wdzieczna za dodatkowe porady (jaki wybrac silnik itp itd.)
A rozpietosc budzetu wynika z tego, ze troszke mnie ciagnie w kierunku mocniejszego/dynamiczniejszego auta i bylabym sklonna wydac wiecej gdyby pojawiloby sie cos godnego uwagi. Fiesta ST (lub chociaz ST line) wydaje sie bardzo ciekawa, chcialabym posluchac Waszych opinii.
I jeszcze dodatkowe pytanie, jesli chodzi o auta powypadkowe: bardzo maly procent ogloszen to auta bezwypadkowe, jak najlepiej podchodzic do tej kwestii? Pytac sprzedawce o rodzaj szkod i liczyc na uczciwosc czy kompletnie olewac te bite auta?
Z gory dziekuje za odpowiedzi!
![Uśmiechnięty :)]()