Auto do Max 17000

15 Maj 2013, 08:02

Witam, rozglądam się pomału za zakupem samochodu.
W chwili obecnej użytkuję i bardzo sobie chwalę Renault Megane 2000r kombi 1.4 16v.
Roczne przebiegi jakie wykonywałem dotychczas to ok. 8 tys., więc diesel odpada.
Poszukuję samochodu który powinien posiadać następujące wyposażenie:
- klimatyzację,
- elektryczne szyby (+ ew. lusterka),
- wspomaganie,
- centralny zamek,
- dobrze by było gdyby posiadał seryjne wbudowane radio,
- 5cio drzwiowe.
Rocznik od 2005, moc powyżej 90 KM, kwota jaką chcę przeznaczyć to max 17000.

Zastanawia mnie kilka modeli, a mianowicie:
Renault Megane Grand Scenic, Renault Megane II kombi (jednak przy tych autach boję się nowej elektroniki, to już nie to samo co moje obecne renault).

Fiat Stilo - posiada mój znajomy wersję hatchback 1.8 16V, lecz jednak bagażnik jest tragicznie mały, ale chwali sobie za to dynamikę jazdy. Mnie by interesowała wersja kombi.

Seat Leon - pojemność bagażnika również nie powala, jednakże to Niemiec i części są ogólnodostępne i tanie.

Co możecie powiedzieć o wymienionych przeze mnie autach, a może macie swoje propozycję?
Chętnie przeczytam Wasze opinie.

Pozdrawiam
sebba87
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2000
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Renault
Paliwo: Benzyna

15 Maj 2013, 11:44

Kilka dni temu rozmawialem ze znajomym handlarzem, ktory bardzo zachwalal megane II. Dla mnie jednak to auto odpada ze wzgledow estetycznych. Ale podobno bardzo komfortowe jak na kompakta.
Pierwszy Leon na pewno nie bedzie sie umywal (i chyba szkoda 17tys. na tak konstrukcje z 99r.), a na drugiego kwota zdecydowanie za niska.

Stilo ma podobno drogie czesci.

Jak bedzie benzyna bez gazu to dodalbym do listy Focusa II i Astre III z 2004-2005, choc nie bedzie latwo wtej cenie
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

15 Maj 2013, 12:24

Tylko auto na benzynę bez gazu.
No dobrze, a jak jest z blacharką w oplach?
sebba87
Nowicjusz

15 Maj 2013, 13:03

Gdybyś troszkę naciągnal budżet to [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] . Poczytaj sobie opinie , najlepszy wybór w te pieniądze.
znawca44
Początkujący

Prawo jazdy: 12 04 1964
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: laguna III
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

16 Maj 2013, 07:47

Nawet się nie zastanawiałem nad tym autkiem. Poczytam opinie.
sebba87
Nowicjusz

16 Maj 2013, 08:15

Witam!

Słuchaj ja mam takie zdanie na ten temat.

Fiat Stilo samochód fajny ale tak jak jeden z Forumowiczów powiedział części są do niego drogie.

Opel Astra 3 III H 04-06 lub po liftingu 06-09 polecam wersje po liftingu choc nie wiem czy znajdziesz takową w tych pieniądzach,jeśli chodzi o blacharke w oplu to nie jest zle jednak czesci do tanich również nie należą wiesz.
Astra H z przed liftingu albo w koncu produkcji przed liftem czyli rocznik 06 powinienes jakos znalezc w tych pieniadzach aczykolwiek popieram inny pomysl np doskladanie troche kasy i kupno jakiegos fajnego zadbanego modelu ASTRY 3 benzyniaka.

Jesli mialbys do dyspozycji jakieś 20 tys+ to polecam Audi A3 2004 rok,bardzo fajny model,częsci nie tanie,ale za to jazda to wynagradza,wszystko zalezy od tego co chcesz hm

Ja rozglądałbym sie iwyłącznie za tymi dwoma modelami albo a3 albo astre 3 bym szukał bo to właśnie dwa fajne samochodu jednak audi bardziej do siebie przemawia ale za to jest niestety droższe:(
Pozdrawiam Mam nadzieje,że cokolwiek podpowiedziałem dodam jeszcze że 3 lata pracuje w sklepie motoryzacyjnym i mam rozneznanie w częsciach.
Bądz otwarty na krytke,nie wiesz wszystkiego o samochodach :)
rsstock
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: kraków
Prawo jazdy: 09 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Golf 3
Silnik: 1.8 90 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Green Future - ekologiczna przyszłość SKODY
    SKODA jeszcze bardziej angażuje się w działalność związaną z ochroną środowiska, wytwarzając ekologiczne samochody i wprowadzając efektywne wykorzystanie zasobów. Przyjęte przez SKODĘ działania "Green Future" mają ...

16 Maj 2013, 12:37

Chyba tak zrobię, że dozbiera do 20K i rozejrzę się za autkiem.
Ten Seat Leon ma naprawdę pochlebne opinie i bagażnik jak stodoła.
Audi nie chcę z racji tego, że ma mały bagażnik i źle mi się kojarzy.
Jeśli chodzi o Opla to zastanawiałem się również właśnie nad Astrą III w kombi
(mój znajomy ma II w kombi z 1999 i na prawdę jest zadowolony pomijając problem rdzy :P )
Nie dodałem, że niedługo przybędzie nowy członek rodziny stąd też chcę zmienić auto.
Co możecie powiedzieć o Seacie Toledo - jak kształtują się orientacyjnie ceny za materiały eksploatacyjne bo nie ukrywam, że teraz po głowie chodzą mi dwa modele: Toledo i Megane.
sebba87
Nowicjusz

16 Maj 2013, 12:46

W porzadku rozumiem rodzina sie powieksza heh trzeba wiecej miejsca i bezpiecznego samochodu:)

Toledo??
Powiem Ci,że Toledo bardziej przemawia za mna niz Mgeane:)
Ceny nie powinny byc wysokie,ale to tez w zaleznosci o co pytasz??
Bo jesli chodzi Ci o jakies elementy typu filtry,klocki hamulcowe i tarcze oraz czesc z mechaniki to bedzie ona wspolwymienna z innymi markami z VAGU czyli np ze skody lub audi lub vw.

Musisz mi jednak powiedziec czy chodzi Ci o toledo 3? bo ono idzie od 2004 roku:)
Wszystko tez zalezy od wersji bo np w przypadku reflektora cena zwyklego a xenona bedzie sie o wiele od siebie roznila musisz wziasc to pod uwage heh ale to taka pierdola bo wiadomo ze maska zderzak i blotniki np beda w tej samej cenie :)

Co do wlasnie takich elementow to moze byc roznie wszysto zalezne od stanu uzywanej czesci itp.
:)
Pozdrawiam
Bądz otwarty na krytke,nie wiesz wszystkiego o samochodach :)
rsstock
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: kraków
Prawo jazdy: 09 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Golf 3
Silnik: 1.8 90 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1997

16 Maj 2013, 14:30

Tak jak pisałem poszukuję samochodu +2005 r. Toledo III, a dlaczego nie meganka II ? Obecnie użytkuję I i pułap cenowy jeśli chodzi o części jest na prawdę bardzo zadowalający, czy aż tak mogą się różnic ceny w megane II ??
Nie ukrywam, że megane przemawia lepszym wyposażeniem za niższą kasę, jednakże nowy francuz to może być kiszka z elektroniką i tego się boję.
Co do tego Toledo to pewnie taki sam przedział cenowy co GOLF V.
sebba87
Nowicjusz