Mazda 3 hatch. 2006/07 1.6 czy Civic VII 5d hatch. 1.6 04/05

14 Maj 2013, 21:56

Od jakiegoś czasu rozglądam się za autem jednak w drodze selekcji zostały mi na dzień dzisiejszy dwa w których siedziałem i o których coś wiem. Niestety przejechać się nie miałem możliwości...

Civic VII 2004 1.6 benzyna hatchback 5d po lifcie
lub
Mazda 3 po lifcie czyli koniec roku 2006 1.6 benzyna hatchback 5d

Honda jednak przy zakupie będzie tańsza z racji wieku o 2 lata starsza. Trochę uboższa w zakresie wyposażenia.
Z wad, które znam to nieszczęsne łożyska wałka sprzęgłowego, kiwający się fotel, czyli wyrabiające się tulejki, rdzewiejąca klapa bagażnika, piszczące sprzęgło, parujące reflektory.
Część z tych problemów to w sumie chyba raczej banały, oprócz łożysk.
Honda mniej pali w stosunku do Mazdy 3, Honda wymaga okresowej regulacji zaworów.
Jeśli chodzi o Hondę to interesuje mnie wersja z min. 4 poduszkami i automatyczną klimatyzacją oraz pełną elektryką szyb. Co zapewne w Hondzie jest uznane za ekstrawagancję, a co w Maździe jest chyba standardem.

Mazda 3 hatchback 1.6 benzyna.

Mazdą zainteresowałem się dopiero od niedawna. Gdy usiadłem w tym aucie to od razu urzekło mnie wnętrze. Estetyczne, wszystko na swoim miejscu, bez dziwactw.
Co mnie przeraża to informacje dotyczące potwornej tendencji do rdzewienia tych samochodów i co za tym idzie fatalne zabezpieczenia antykorozyjne i słaba powłoka lakiernicza.
Auto pali więcej niż wspomniana Honda. Raczej gazu nie planuję zakładać mimo, że ponoć Mazda cechuje się dobrą tolerancją na instalację gazową.
mazda 3 na podłodze forda Focusa, nie wiem czy zawieszenie też jest od Focusa I czy II?

Kwestie o których nie wiem nic.

Jak wypada kultura pracy skrzyni biegów w Hondzie, a jak w Maździe, jak z żonglerką biegami?
Jak wypada kultura pracy zawieszenia, chyba oba auta są trochę twardsze, ale mam nadzieję, że nerek nie odbija?:)

Jak wygląda kwestia kultury pracy układu skrętu/kierownicy, gdyż tutaj są obie konstrukcję trochę inaczej rozwiązane.

Czy warto pakować się w Mazdę? Do mazdy należy pewnie dołożyć z 9-10 tyś złotych względem Hondy, gdyż nie chce wersji przed liftem.

Prosiłbym o obiektywną analizę za i przeciw. Oraz jakąś sugestię na co się bardziej ukierunkować.

Ważna jest ekonomiczność samochodu i bezawaryjność, nie przepadam też za nadmiarem rdzy.

Auto będzie stało w garażu.
QwertyD
Nowicjusz

Miejscowość: Dębica

14 Maj 2013, 23:30

Może zbytnio się nie rozpiszę bo zbyt słabo znam te samochody żeby tu "mącić"... Aleeee miałem z Nimi styczność i osobiście bardziej przemawia do mnie Madzia ;).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

16 Maj 2013, 15:05

A jak sprawa korozji w Mazdzie3? BO przyznam, że obawiam się korozji, czytając forum mazdy jestem przerażony wręcz faktem, jak te auta rdzewieją.
I jak wypada sprawa ekonomiczności w Mazdzie 3 1.6 benzyna hatchback?
QwertyD
Nowicjusz

Miejscowość: Dębica
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2UR-FSE
    Kolejną 5-litrową V-ósemką, która otrzymała znaczek Lexusa jest motor o oznaczeniu 2UR-FSE. Ten niemal 400-konny silnik z bezpośrednim wtryskiem paliwa nigdy nie występował w pojedynkę. Lexus łączył go z dodatkowym ...