Auto do zrobienia

02 Wrz 2013, 21:30

szybki napisał(a):
Yorgi napisał(a): Teraz tak, jeden z was napisał 240 dobra do rozbudowy, modyfikacji. Chciałbym żebyś napisał mi coś więcej na ten temat. Natomiast Pana szybkiego proszę o rozwinięcie tematu skarbonka bez dna

Ponieważ często ludzie mylą s13 200sx z s13 240sx dwa różne silniki jeden turbo a drugi N/A w tym turbo na początek musisz ogarnąć silnik a później może troszku pojeździsz w tym N/A musisz ogarnąć silnik a potem założyć turbo co jest mega nieopłacalne. Do tego jeszcze strasznie rdzewieją. S13 zrobisz ale jest to mega nie opłacalne.
Jeżeli szukasz JDM z jajem to znajdź s14 bez a z zajechanymi panewkami. S14 ma już następcę silnika z S13 200sx (ca18) jednostkę SR20det. Zrobisz panewki i praktycznie w serii masz 230KM z możliwością kręcenia dalej w zależności od $$$. Do tego w s14 jest lepsze turbo. Trzeba uważać na rdze.
Ogólnie wszyscy się rajcują s13/14 bo widzą je jak w drifcie się ścigają ale brane są ze względu na dobrze wyważoną lekką karoserie reszta zazwyczaj wędruje do śmietnika chyba że ktoś początkuje to jeszcze coś podłubie przy sr20 ale ca18 generalnie jest wywalany od razu.

Mysle ze i tak bylo by latwiej i taniej zalozyc turbo i ogarnac silnik w 240sx niz kupowac 200sx s13 ktory raczej przekroczy budzet a s14 tym bardziej . Tak czy siak mowiac o 200sx czy nawet 240sx mijamy sie troche z celem kupna dobrej podstawy do 5-6 koła .
deadwheel
Nowicjusz

Auto: Nie mam

02 Wrz 2013, 21:51

deadwheel napisał(a):Mysle ze i tak bylo by latwiej i taniej zalozyc turbo i ogarnac silnik w 240sx niz kupowac 200sx s13

Taniej wyjdzie na papierze, uturbianie N/A jest łatwe i przyjemne w teorii no i trzeba mieć kaske na taką zabawę. Generalnie kupując s13 za 5-6k trzeba liczyć około 10k w samo doprowadzenie oryginału do użytku+mody.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

03 Wrz 2013, 06:28

Kup sobie dużego Fiata albo 126p BIS,zrób i trzymaj jako lokate kapitału. Jak jesteś chętny to mam nawet namiary na jednego BISa do zrobienia.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Wrz 2013, 07:27

Co ma w sobie bmw? Nie umiem określić, najogolniej ma bardziej wilczy wygląd. Tak samo jak 240. Od razu powiem, że fiat odpada, może i fajnie one wyglądają jak już je ktoś wymodzi, ale jakoś tak. Z tego typu samochodów już bym wolał garbusa robić, ale nie takie było założenie. Ale dzięki za propozycję, po prostu nie mój typ.

Co do e30, no to silnik fajny, opis też zrobiony na taki żeby wyglądał na prawdziwy. Tylko, kurczę 3,5litra na start mnie zrujnuje. Może w poprzednim poście za mocno zaznaczyłem te 350koni, chodziło mi o taki wynik w jakiś odległeś przyszłości, może swap może jakieś modyfikacje. Teraz jestem za e30 ze 170, będzie łatwiej mi ogarnąć itp. Co do gazu jeszcze, tak się pytam bo u kumpla w Lanosie, jest coś takiego że jak dodasz za dużo gazu na start to potrafi mu wywalić taką uszczelkę którą trzeba później zakładać z powrotem, z tego co wiem to normalnie powinien tam być jakiś zawór upustowy i zalatwił by problem, ale to też pewnie kwestia nie zbyt dużych pieniędzy.

No i na deser Nissan, o tym że w klubach 240, 200 są robione na cuda, ale bez oryginalnych środków wie każdy, czym innym jest koszt. W każdym razie, rozumiem że odradzasz S13, a 14 nie jest w zasięgu moich pieniędzy, to już wydatek rzędu ~10koła. A chodziło mi o to żeby zacząć przygodę z czymś tańszym, a co przyjmowało by pieniądze. Swoją drogą poszukałem tych 240 i bardzo biednie na allegro. W bmkach mam po prostu większy wybór. Najgorsze jest to, że lubię japońców a i wygląd 240/200 mi się mocno podoba. Ale za takie pieniądze raczej nie dam rady niczego takiego kupić.
Chyba że macie pomysł na coś innego podobnego.
Yorgi
Nowicjusz

03 Wrz 2013, 08:03

Barol napisał(a):A BMW co ma w sobie? Kolejny zwykły nudny samochód.

No wiadomo, że lepszy był by lanos :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Barol napisał(a):Kup sobie dużego Fiata albo 126p BIS,zrób i trzymaj jako lokate kapitału. Jak jesteś chętny to mam nawet namiary na jednego BISa do zrobienia.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 68352.html
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 31039.html

Autor tematu wyraźnie napisał, że ma być to samochód z konkretną mocą...Żeby dużego fiata zrobić pod konkretną moc to trzeba wymienić wszystko... koszty będą kosmiczne.

Oba egzemplarze z linków nie wyglądają najgorzej jednak na 90% to poszpachlowane trupy bez podłogi. Zjeździłem swego czasu całą Polskę w poszukiwaniu zdrowego dużego fiata i wiem w jakim są stanie.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

03 Wrz 2013, 09:33

Yorgi napisał(a):No i na deser Nissan, o tym że w klubach 240, 200

jeżeli podobają Ci się nysy to zrób tak:
1) Szukaj s13/14 uszkodzonego lub z zajechanym silnikiem co w przypadku s13 i CA nie będzie trudne...
2) Doprowadź budę do uzyteczności czyli korozja, zawias, heble itp...
3) Szukaj silnika SR20DET najlepiej zajechanego
robisz w nim
-panewki
-zawory, Yki, sprawdzasz VTC
- wkładasz SRa do S13 silnik praktycznie pasuje P&P

Zalety s13 z SR
Zyskujesz lekkie auto z mocnym silnikiem
Bardzo duze możliwości prostego tuningu
Wiedza od A do Z
Skrzynia, dyfer jest nie zniszczalna, lepsze turbo t28
Dużo używanych graciszy

Wady
Auta są stare i masz pod maska turbo więc zawsze coś może sie wysrać.
Walka z rdzą jest droga i trzeba to zrobić dobrze

Jeżeli chcesz pójść na skróty kup sobie BMW e30 do dłubanina bedzie szybciej ponieważ masz łatwo dostępną wiedzę od AdoZ a do tego silniki n/a do wyboru do koloru.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dziewczyny na skutery - zakup jednośladu
    Skuter to idealny środek transportu dla tych, którzy chcą ominąć korki i nie korzystają z komunikacji miejskiej. Po niedawnej nowelizacji ustawy o kierujących pojazdami, popularność małych motocykli gwałtownie wzrosła. ...
    Prowadzenie samochodu pod wpływem stresu
    Prowadzenie samochodu to wieloaspektowe zadanie, wymagające koncentracji i spokoju. 1/3 kierowców przyznaje, że przynajmniej raz w tygodniu prowadzi auto pod wpływem stresu czy czując złość. Zdenerwowani kierowcy są ...

03 Wrz 2013, 12:42

Szybki, kurczę kusisz jak ch...a. I poszedłbym w tą opcję jeżeli bym nie musiał sobie kupować samochodu którym muszę się przemieszczać chociaż w małych odległościach, twój sposób blokuje mi taką możliwość bo od samego początku muszę furę rozebrać na części pierwsze i zostawić sobie taką na pare miesięcy. To jest problem.
E30 jest dużo prostszym rozwiązaniem ale i lepszym dla kogoś początkującego w samochodach (przeróbkach itp) znając życie jak we wszystkim apetyt rośnie w miarę jedzenia i za 2 lata będę szukał już czegoś innego lepszego, większego itp. I kto wie może wtedy się zdecyduje na Nissana, ale teraz po prostu brak mi kasy, wprawy i czasu a szkoda bo opcja wygląda mega dobrze.
Yorgi
Nowicjusz

03 Wrz 2013, 14:13

Jeżeli potrzebujesz jeszcze trochę pojeździć i nie masz czasu na długie przestoje to weź e30 będzie łatwiej i taniej.
szybki
Moderator - Tuning

03 Wrz 2013, 19:41

Nie,Lanos nie byłby lepszy bo to zwykły samochód do przemieszczania sie ale wystarczą chęci żeby zrobić z niego coś fajnego.
A co do BMW to jak już kiedyś pisałem nie przepadam za nimi i tyle :)
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

03 Wrz 2013, 19:44

Do lanosa jestem uprzedzony jak ch...a :P Może to jakiś wymysł ale po prostu, no nie :no:

Czyli jednym słowem zostaje mi stara dobra e30. Szkoda że nie udało się niczego z japończyków wyhaczyć ale nic na to nie poradzimy, za małe fundusze.
Yorgi
Nowicjusz

03 Wrz 2013, 19:46

Barol napisał(a):,Lanos nie byłby lepszy bo to zwykły samochód do przemieszczania sie ale wystarczą chęci żeby zrobić z niego coś fajnego.

A co masz na myśli z tym czymś fajnym :?: :D
szybki
Moderator - Tuning

03 Wrz 2013, 19:49

Nie bede sie wypowiadał na ten temat bo dla was to tylko zwykłe Daewoo :)
Barol
Awatar użytkownika

03 Wrz 2013, 20:23

A dla ciebie Lanos to... ?
dwajeden
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1991
Auto: Vectra C
Silnik: 2.0T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

03 Wrz 2013, 20:35

A amerykańce wchodzą w grę?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

03 Wrz 2013, 21:07

dwajeden a co Cie to obchodzi? Jak widać już rzadko polecam Lanosa ale inni dalej widzą mnie tylko w tym aucie no cóż,dla mnie koniec tematu to zaczął sie tylko niepotrzebny spam :wink:

Wracając do tematu to za 5000zł spokojnie kupisz ładne E34.
[link do oferty na Allegro wygasł] tylko ten przebieg :lol:
[link do oferty na Allegro wygasł] kozak :!:

Do poszukiwan można włączyć jeszcze Mercedesa W124 tylko pytanie czy Ci sie podoba?
Barol
Awatar użytkownika