Auto do zrobienia

06 Wrz 2013, 13:37

Koszt swapa zależy od tego jaki silnik jest w samochodzie przed przekładką.
Najlepiej robiąc swapa mieć drugi kompletny samochód obok i robić przeszczep. Kupując tzw. ,,kompletny zestaw na swapa" jak często reklamują sprzedający bardzo często taki kompletny nie jest, napiszę więcej, nigdy nie jest kompletny. Zawsze wychodzi w praniu, że brakuje a to wiązki a to dyfra czy wydechu i zaczyna się latanie + dodatkowe nie planowane koszty.
Moim zdaniem jak zaczynasz przygodę z e30 lepiej kupić już gotowy samochód.
Swap na m52 za 3 tys z robocizna ??? :mrgreen: nierealne bądź totalne druciarstwo-prowizorka :mrgreen:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

08 Wrz 2013, 09:32

Oczywiście że na początek nie myślę o żadnych swapach, po prostu zapytałem ze zwykłej ciekawości, o koszt bo widziałem to na allegro :).

Dobra jednym słowem temat do lekkiej hibernacji aż uzbieram powoli pieniądze i będę się rozglądał za e30, widziałem dzisiaj w żyrardowie e30 na sprzedaż bardzo ładnie utrzymana wszystko oryginał ale wersja 130konna za 11 koła?
Yorgi
Nowicjusz

Auto: Nie mam

13 Wrz 2013, 09:43

Post pod postem, aby odświeżyć temat.

A więc w dalszym poszukiwaniu samochodu wpadłem na coś takiego.
[link do oferty na Allegro wygasł]
What do u think about it?
(Nie chodzi mi dokładnie o tą aukcję, tylko o samochód, czy za taką cenę kupię coś co ma jeszcze koła) . Urzekł mnie wygląd, no i że to supra, wcześniej nawet nie patrzyłem bo wydawało mi się że ceny będą znacznie wyższe. Do tego silnik z tyłu. mniam.
Yorgi
Nowicjusz

13 Wrz 2013, 12:23

Silnik z tyłu? Jaki? Gdzie? Chyba napęd na tył, jak już.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

13 Wrz 2013, 13:30

A bo wysłałem nie tą co chciałem. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Yorgi
Nowicjusz

13 Wrz 2013, 13:39

Części do ewentualnego remontu/ tuningu zarówno supry jak i mr 2 będą dużo, dużo większe niż w wypadku e30.
Jak już interesuje cię ,,egzotyka" to może Pontiac fiero?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjne modele Lexusa
    Prezentowane na wystawach motoryzacyjnych koncepty Lexusa, zapowiadają kierunki rozwoju stylistyki i technologii samochodów seryjnych. Wielokrotnie zdarzało się jednak, że trafiający na rynek nowy model był niemal ...

13 Wrz 2013, 15:02

Gdyby nie automat, kurczę podobają mi się samochody w takim stylu.

Co do Supry/ mr2 cena częsci jest aż tak powalająca?

Dobra wycofuje się z pytania, poczytałem, popatrzyłem i już za samą benzynę bym zbankrutował.

Jednym słowem tego typu samochody nie są do jeżdżenia na dłuższe wycieczki, mr2 ma zbiornik na 40l benzyny... pali 15 xD
Yorgi
Nowicjusz

13 Wrz 2013, 15:23

Jak nie masz kasy to lanosik i gazik lpg. Głupie zbudowanie E30 328i to koszt około 20 tys pln.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Wrz 2013, 08:50

Jak byś był zainteresowany to mam od niedawna ładną e30 co prawda 1.6 ale silnik jak nowy, praktycznie technicznie samochód jest w stanie jak z fabryki, z nowymi hamulcami, nowym sprzęgłem.... Wnętrze również extra. Buda całkowicie zdrowa,, pod maską jedna mała dziurka, koszt zaspawania może z 50zł. Z książką serwisową i przebiegiem 210tys i co najważniejsze samochód BEZWYPADKOWY :mrgreen: Chce za nią 6,5 tys, ktoś napisze, że dużo ale znajdź nie zgniłe, proste i bezwypadkowe e30 w tej cenie ;)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Wrz 2013, 09:16

kirin88 napisał(a):Części do ewentualnego remontu/ tuningu zarówno supry jak i mr 2 będą dużo, dużo większe niż w wypadku e30.

Sądzę że będą podobne tak na oko :D

Yorgi napisał(a):Dobra wycofuje się z pytania, poczytałem, popatrzyłem i już za samą benzynę bym zbankrutował.

W przypadku MR2 chyba coś źle poczytałeś.

Ogólnie tak troche błądzisz mówisz o autach skrajnie różnych. Twoja propozycja e30 o tyle jest dobra że ceny części są naprawdę niskie chociaż jak zaczniesz bawić się w tuning to może już nie być różowo.
Mr2 jest fajnym autem wizualnie, technicznie ma ciekawe rozwiązanie czyli silnik z tyłu no i w serii 156KM, jest autem ładnym, bardziej oryginalnym niż e30 no i nie ma wizerunku BMKowego. Po zrobieniu w niej kilku detali takich jak felgi, lampy, dokładki wygląda naprawdę kozacko. W prowadzeniu bokami może być upiredliwa, przy dużych prędkościach nawet niebezpieczna ale wszystko w granicach normy. Co do tuningu to na spokojnie można szukać sobie silnika 3sgte od MRki z Angli gdzie prz prostym swapie zyskujesz już parametry o których inne auta mogą sobie pomażyć.
MR2 na 100% wyjdzie drożej ale fajniej.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Wrz 2013, 18:37

Nie warto wyrzucać kasy na renowację e30, to najzwyklejszy popolous, to, że dresiarze naoglądają się takich na klasyczny.com czy innym skupisku rycerzy ortalionu w internecie to nic nie znaczy, założysz na to BBS'y i gwint i dalej będzie to symbol imprez w osadach do 500 mieszkańców a nie klasyk.
Te auta są warte odnowienia:
JDM
Początkujący

Prawo jazdy: 27 06 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Lexus
Skrzynia biegów: Manualna

15 Wrz 2013, 09:27

Ciekawe rzeczy piszesz JDM, no nie wiem gdzie Ty mieszkasz, ale Ci zazdroszczę, że tak często widujesz E30 na drodze, bo w trójmieście to ich jak na lekarstwo. Niezłe masz kompleksy ogólnie z tego co widzę, w tej cenie jaką ma autor tematu nie zrobi z gnijących JDM nic co będzie miało podejście do E30 i nawet szybki, który również jest fanem JDM to potwierdza, tylko Ty masz jakieś klapki na oczach i mózgu wklejając jakiegoś civica z myśli technicznej na poziomie fiat 126p z czasów gdy jeszcze japończyki tłukli auta na poziomie dzisiejszej chińszczyzny, bo taka prawda. Japońska motoryzacja na początku to był najgorszy szmelc, tak jak teraz chińska. Ten Nissan już fajniejszy, ale co z tego skoro dostępność częsci itp. żadna, szlaki raczej mało przetarte. Po prostu takie auto to kosztowny kłopot w praktyce, do tego dodać japońskie blaszki z papieru i mamy bigos jak ta lala, bo znalezienie budy JDM powyżej 15 lat bez korozji to jak szukanie igły w stogu siana.

Żeby nie było sam uwielbiam wiele modeli aut z kraju kwitnącej wiśni, ale jestem realistą.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Wrz 2013, 10:33

U mnie w mieście jest do wzięcia ładna E30.
[link do Tablica wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

15 Wrz 2013, 15:38

Zaden stary pojazd nie moze miec dobrej blachy- choc bywaja ( te najdrozsze) robione z aluminium jak BMW 600 czy mercedes Luxusowy Mitsubishi V8 itp!To oczywiscie marzenie dla chlopelka,ktory ma 10K zlotowek!Ale BMW- modele na Szwecje- Skandinavie sa dobrze zabezpieczone antykorozyjnie- spody jak u hondy Acura i cala wierchuszka japcow galwanizowane!
Ja akurat mieszkam na Poludniu gdzie nie ma sniegu a wiec i soli i z dala od morza- Oceanu!A mimo to widuje starsze niz 10 lat samochody wlacznie z volvo dziurawe i to zupelnie niewazne jakiej marki!!nawet japce z tanich modeli!!Choc od conajmniej 10-15 lat japcowe sa od spodu galwanizowane!Najszybciej rdzewieje tanderta szwanzowata!
BMW zas i tego typu z tylnim napedem sa przeciez niebezpieczne w prowadzeniu!Niedawno widzialem w naprawie karoserii Vovo 6 cyl i odpowienik- Lexus z podobnym 3,5l silnikiem - oba ponad 10 lat ale zadnej rdzy nie bylo!Subaru gnije tak samo zwlaszcza nadkola-mialem Outbacka 1996.Nowsze maja inna konstrukcje nadwozia.Forester i Impreza zwlaszcza!I zaczynaja gnicie pewnie w innych miejscach!?
Koles marzy o gruchotach i to paliwozernych?O to najlatwiej i maja niewielkie przebiegi- bo tylko idioci godza sie by to dziadostwo zuzywalo tyle paliwa!
300HP maja wszystkie subaru i Mitsu AWD z turbo!Rozgladajcie sie w tym przedziale takie Volvo 5 cyl 2,4l maja okolo 250 i wiecej loszadzi a sportowe maszyny czesto sa walniete - niektore niegroznie tylko blacha!To mozna taniej kupic!najlepiej pozwiedzac aukcje walmietych gdzie za pare tys mozna czasem znalezc najbardziej paliwozerne pojazdy do 10 lat nawet!
W USA najdrozsze sa Hondy i Toyoty zwlaszcza pick up truck i SVV albo 4x4!
Sam niedawno trafilem z 2010 r nissana Xterra 4x4 za 6500$ ten sie kulal wiec niewielkie uszkodzenia- tylko blachy z 1nej strony!Zadnych zawieszenia czy silnika +!z niewielkim 35K mil przebiegiem!Ale nowy to prawie 30K$ wiec sadze,ze po zreperowaniu- wymianie blach:blotnik
prawe drzwi pasazera i moze maski koszt okolo 1000$I malowaniu bede mial tak mlody i swietny ale paliwozerny pojazd- ciagnik za okolo 9-10 K$- dla wnukow!No i swietnie bedzie sie nadawal tylko do ciagania campera do 2500kg!Lub yachtu!jezdzic na codzien bede wspanialym civiciem tez tam kupionym wczesniej za 2500$ z uszkodzonym bagaznikiem z 60K mil przebiegiem i wymienionym najwazniejszymi podzespolami po 100 tys km!choc 10 letnim!
na sprzedaz sie nie nadaje bo stary rocznik ale do wlasnego uzytku- doskonale!
Zycze Cierpliwosci i unikania POkomuszych cwaniaczkow i sprowadzaczy!Kupuj na aukcjach!

von Rygel
vonRygel
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: nissan,honda,
Silnik: 2,4l- 140KM
Typ: SUV
Rok produkcji: 1997

15 Wrz 2013, 16:17

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]