Auto godne uwagi do kwoty 20-30tyś zł

05 Mar 2021, 18:01

Cześć,
Mam problem z wyborem dobrego auta. Aktualnie jeżdżę BMW E60 z silnikiem M54B30.
Nie mogę narzekać - prowadzi się pewnie, auto jest przestronne i ciężko mi się z nim rozstać. Jednak odkąd zacząłem bardziej „szanować” pieniądz póki nie mam ich aż tak wiele i z uwagi na to, że nie jestem zapalonym fanem motoryzacyjnym, żeby wrzucać oszczędności w auto zdecydowałem się na zmianę. Serwis jest zbyt drogi, ponieważ każda naprawa boli. Zazwyczaj nie są to małe kwoty. Wiedziałem na co się pisze, jednak myślałem ze będzie tego mniej a jestem taki, ze nie lubie, jak mi coś nie gra w aucie.

-Jakiego szukam auta.. przede wszystkim:
Możliwość założenia LPG
-W miare możliwości tania eksploatacja i niska awaryjność
-Min. 2010 rok produkcji
-Tylko benzyna

Może być SUV, może być małe autko. Lubie i takie i takie :)

85% jazdy miasto, ale nie chce żeby przy prędkości 120 km/h nie dało się rozmawiać z powodu hałasu a auto dusiło się na 4000 obrotach.

Czytam te tematy, oglądam recenzje, listy aut i nic nie może mądrego mi przyjść do głowy. Proszę o poradę! Jakie auta polecacie w przedziale 20-30 tyś biorąc pod uwagę w/w punkty?

Dodam, ze co raz częściej zastanawiam się nad Astra J 1.4t. Nowsze auto, ładnie wyglada, podoba mi się te wnętrze Opla. Czy jest to dobry wybór? Czy mimo silnika 1.4 w środku nie będzie hałasu na trasie? Zdarza się raz/dwa razy do roku trasa na 2 tys. km. :)
Pozdrawiam!
kobik99
Nowicjusz

06 Mar 2021, 00:21

Szczerze mówiąc to w sumie nie ma takiego auta, za 35k by się coś znalazło
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

06 Mar 2021, 00:29

Dzieki za odpowiedz!
Co zatem proponowałbyś za 35k?
kobik99
Nowicjusz

06 Mar 2021, 00:35

A może Fiat Bravo 1.4 T-Jet 150km albo Honda Civic Ufo?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Linki przykładowe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

06 Mar 2021, 03:15

Wyglądają spoko. Na ogół myślałem o tej Hondzie, ponoć cieszy się niezawodnością. Lecz mam kilka pytań:

1. Jak wyglada komfort jazdy na trasie? Czy można jechać 150/160 po autostradzie i swobodnie rozmawiać?

2. Polecane są w Hondzie Civic skrzynie automatyczne? Myślę nad tym rozwiązaniem przy kolejnym aucie.

3. Ponoć skrzynie biegów mają jakąś większą bolączkę w tym modelu?

Sporo jeżdżę po mieście, ale jak już wyjeżdżam nie chce się na trasie męczyć tylko jechać w miarę komfortowo. Może nie aż tak jak w aktualnej E60 - gdzie naprawdę jedzie się super, ale zależy mi, żeby jazda była przynajmniej poprawna.

4. Co myślicie o wspominanej przeze mnie Astrze J? Przypadła mi do gustu względem rocznika i wyglądu.

Ew. polecacie jakiś inne auto? Nie musi to być mały silniczek, ważne, żeby auto w całości nie było aż tak drogie w serwisowaniu tylko przeciętne i mało awaryjne.
kobik99
Nowicjusz

06 Mar 2021, 10:16

kobik99 napisał(a):1. Jak wyglada komfort jazdy na trasie? Czy można jechać 150/160 po autostradzie i swobodnie rozmawiać?

W każdym kompakcie będzie głośno przy takiej prędkości. Szczególnie z taką szlifierką pod maską i stosunkowo słabym wyciszeniem jak chąda

kobik99 napisał(a):4. Co myślicie o wspominanej przeze mnie Astrze J? Przypadła mi do gustu względem rocznika i wyglądu.

Astra J ogólnie jest spoko. Problem w tym, że jest ciężka jak na swoją klasę i te 140 koni pod maską nie czyni z niej dynamicznego auta.

kobik99 napisał(a):Ew. polecacie jakiś inne auto?

Laguna 2.0 (bez gazu) lub 2.0T (pod gaz)
Volvo V50/S40 2.4/2.5T
Mondeo 2.0/2.5T
C5 2.0/140

Możesz też polecieć trochę bardziej "egzotycznie" - wygodne auta w dobrej kasie i niskimi kosztami
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOP 10 wskazówek oszczędnej jazdy hybrydą
    Oszczędnej jazdy (EKO) musimy się nauczyć. To nie jest tak że wsiadasz do hybrydy i już jesteś ekologiczny. Oczywiście w pewnym sensie tak ale chcąc wykorzystać potencjał tego napędu trzeba pamiętać o pewnych zasadach dzięki ...

06 Mar 2021, 11:24

kobik99 napisał(a):1. Jak wyglada komfort jazdy na trasie? Czy można jechać 150/160 po autostradzie i swobodnie rozmawiać?

Komfort w trasie nie jest zły. 150/160 spokojnie Honda jedzie, dobrze się prowadzi, dobrze wyprzedza. Trochę głośno, ale w każdym kompakcie przy takiej prędkości jest głośno.
Chciałbym natomiast przestrzec Cię przed jazdą po mieście lub dziurawych drogach. Honda jest mega twarda, nie myślałem że będzie tak źle dopóki nie zacząłem nią jeździć. Wszystkie dziury i nierówności czuć, do tego zawieszenie jest głośne, czasem coś wyda z siebie dźwięk mimo, że wszystko jest okej.
Zupełny brak komfortu podczas jazdy po typowych polskich drogach jest głównym powodem dlaczego mam w tym roku zmienić te auto.

kobik99 napisał(a):2. Polecane są w Hondzie Civic skrzynie automatyczne? Myślę nad tym rozwiązaniem przy kolejnym aucie.

Podobno klasyczny automat jest okej, ale biegi trochę wolno zmienia i zabiera trochę z osiągów.
kobik99 napisał(a):3. Ponoć skrzynie biegów mają jakąś większą bolączkę w tym modelu?

Nie zauważyłem. Skrzynia ma krótki skok (na plus). Czasami "dwójka" nie chce wejść do końca i odskakuje bieg (przez rok jazdy zdażyło mi się to 3 lub 4 razy).

Ogólnie żałuję, że nie kupiłem Guiletty, bravo lub Delty.
A teraz z racji powiększenia się rodziny celuję w Lagunę 2.0T z lpg.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV

06 Mar 2021, 13:09

Czy C5 nie jest dość kosztowne w utrzymaniu?

Laguna odpada przez wygląd, volvo również.

Przypadło mi do gustu jeszcze mondeo. Nie wyglada zle.
kobik99
Nowicjusz

06 Mar 2021, 13:39

kobik99 napisał(a):Czy C5 nie jest dość kosztowne w utrzymaniu?

Auto jak auto. Dopóki nie szukasz jakiegoś egzotyka to wszystko tej samej klasy i rocznika kosztuje podobnie. Chyba, że Ci robi różnicę 20 złotych na klockach czy 30 na amortyzatorze, który co kilka lat wymieniasz.
Jedyną drogą rzeczą w c5 może być zawieszenie hydro ale po pierwsze musiałbyś kupić auto z takim zawiasem (a był opcją więc większość egzemplarzy ma zwykły wielowahacz) a po drugie musiałby on być mocno styrany/drutowany
Invi
Forumowicz VIP

06 Mar 2021, 14:11

Słyszałem sporo o problemach z elektroniką, że lubi szaleć. A jak z LPG nie ma problemu?

Dodatkowo, czy skrzynia automatyczna nie jest wadliwa w tym aucie?
kobik99
Nowicjusz

06 Mar 2021, 14:35

C5 jest kozak :D
iskupaut
Nowicjusz

06 Mar 2021, 16:27

Właśnie co bardzo mi przypadło do gustu. Nie wiem co ze skrzynią, chciałbym bardzo automatyczną, ale jeżeli ma być wadliwa to wole pomachać manualem. Dodatkowo ten gaz, mam nadzieję, że C5 znosi go bez problemu. Co myślicie?
kobik99
Nowicjusz

06 Mar 2021, 17:16

Gaz bez problemu, automat to prosta konstrukcja i nie powinno być większych problemów ale wiadomo - kwestia odpowiedniego serwisu
Invi
Forumowicz VIP