Auto klasy średniej +/- 35k PLN

15 Gru 2020, 14:09

Dzień dobry,
aktualnie mam w posiadaniu samochód Volvo S40 2005r 2.0d.
Po kilku latach myślę nad zmianą na nowszy, lepszy samochód ;)

Jeżdżę 60% miasto/40% trasy, rocznie ok 15/20k km. W grę wchodzi tylko Benzyna/Benzyna+ LPG. Fajnie gdyby silnik byłby łatwy w przyszłości do zagazowania.

Moc silnika nie chciałbym aby była mniejsza nić 150km (a napewno nie mniej niż moje 136km w volvo ;) )
Nie chcę auta sportowego, ale także też nie takiego który zamula na światłach. Poprostu coś żwawego ;)

Co do marki... Nie chcę żadnego auta Niemieckiego ani Franuskiego. Bardziej skłaniam się nad markami takimi jak: Honda, Volvo, Toyota, Lexus, Mazda.

Klasa auta też nie może być niższa niż moje volvo, aktualnie cenię sobie wygodę siedzeń, wygłuszenie auta, oczywiście jak wszyscy bezawaryjność i niskie spalanie (12l w mieście będzie bolało ;( ).

Może to być Hatchback, Sedan, lub Kombi.
Obecnie nie jestem żonaty i nie mam dzieci, ale autko zamierzam mieć przez następne 5 lat także kto wie, może się przydać coś większego ;)

Chciałbym coś w automacie, ale jeśli dany model skrzynię manualną będzie miał bezawaryjną, a z automatem mogę wydarzyć się problemy to raczej wybiorę manual.

Budżet tak jak w temacie, chciałbym przeznaczyć ok 35k PLN nie wliczaczając kosztów startowych.

A, i mam 23lata, jeśli jest to istotne.

Moje pierwsze, głębsze spojrzenia celują w:
-Honda Accord XIII - cholernie podoba mi się wizualnie.
-Honda Civic IX - wyróżniający się spośród tłumu ;)
-Volvo S60/V60 - S piękna, V pojemniejsza ale trochę... niemłodzieżowa.. (?)
-Mazda 3 - podobno mechanicznie spoko, ale z korozją trzeba uważać.

Dajcie wskazówki na jakie auta zwracać uwagę.
Auto zamierzam kupić w ciągu kilku miesięcy, dlatego wszelkie propozycję dokładnie prześwietlę ;)
Heinz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 10 1996
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Nie mam

15 Gru 2020, 15:16

Jak cenisz wygode i wygłuszenie to civica i accorda od razu mozesz wyrzucić ze swojej listy :>
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

15 Gru 2020, 15:41

Do tego accord rdzewieje bardziej niż starsze chądy :mrgreen: Mazda 3 technicznie spoko, zostaje temat korozji. S60/V60 ogólnie spoko ale lpg zamontujesz chyba tylko do jednej wersji silnikowej, do tego 35k na benzyniaka to lekka bieda.

Zerknij sobie na aurisa, avensis, astre 1.4t/1.6t
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Gru 2020, 07:51

to jeszcze trochę doskładam i chyba zdecyduje się na S60/V60. Dzięki za poradę ;)
Heinz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 10 1996
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Volkswagen i Porsche łączą siły
    Przyspieszony proces integracji umożliwi połączenie działalności związanej z produkcją samochodów już z dniem 1 sierpnia 2012 - Volkswagen Group w pełni przejmuje kontrolę nad działalnością Porsche uzyskując pozostałe ...