Auto, którego ma szanse zostać klasykiem

27 Cze 2018, 20:07

Witam,
Poszukuje auta, które będzie wyjątkowe i za 30 lat będzie czymś w rodzaju białego kruka. Zastanawiam się nad Porsche GT3, GT4 lub 718 Spyder - to auta obecnie z certyfikatem za około 100k euro. Następnie przyjrzałem się dość mocno Alpinie (BMW) - rocznie sprzedaje się ich 1700 wiec też są rzadkie i mógłbym mieć go miał od nowości. Moze jakiś mercedes - nie znalazłem nić poza AMG GTR co mogło by być godne uwagi. BMW - może nadchodzące M8?
Czy ktoś z Państwa zastanawiał się nad podobnym tematem i mógłby mi doradzić co może być wartego uwagi. Nie chciałbym wydać więcej jak 500tys netto ale nie jest to sztywna granica - zawsze można zarejestrować w Czechach.
Proszę o pomoc, pozdrawiam Arek
ret2
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 05 2000
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi A4 B9
Silnik: 1.5
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

27 Cze 2018, 20:27

raczej nie to forum
Zobacz jakie tutaj są w 80% tematy

-jakie auto za 3/4 tys, po CC
-mazda 323 za 1800zł warta 0,7ł/kg przeżarta na wylot kupić/nie kupić
-auto za 3-4-5 tys
-zamienie komputer na auto jeżdżące
-no od czasu do czasu auto do 10 czy 20 tys

a tutaj klasyk za 500 tys. :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

27 Cze 2018, 20:31

Kup to co Ci się podoba i było wyprodukowane w serii limitowanej. Czy GT3 to dobry wybór? Dla mnie nie, ale co ja tam wiem. Nie to forum, zgadzam się :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

27 Cze 2018, 21:04

Może ja jestem dziwny ale uważam porsche za plebejską markę. Zamiast plastików poszukałbym np 964 targa, drożeją już od jakiegoś czasu.
Popatrzyłbym też na pierwszego e-type'a. Prezes Filipiak wozi się takim po mieście, piękna sprawa.
Z czegoś bardziej współczesnego możesz zerknąć na alfę 4c (8c kosztowała w salonie 170k ojro a teraz, po 10 latach średnia cena to 250k)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Cze 2018, 17:46

ret2 napisał(a):szukuje auta, które będzie wyjątkowe i za 30 lat będzie czymś w rodzaju białego kruka. Zastanawiam się nad Porsche GT3, GT4 lub 718 Spyder - to auta obecnie z certyfikatem za około 100k euro. Następnie przyjrzałem się dość mocno Alpinie (BMW) - rocznie sprzedaje się ich 1700 wiec też są rzadkie i mógłbym mieć go miał od nowości. Moze jakiś mercedes - nie znalazłem nić poza AMG GTR co mogło by być godne uwagi. BMW - może nadchodzące M8?
Czy ktoś z Państwa zastanawiał się nad podobnym tematem i mógłby mi doradzić co może być wartego uwagi. Nie chciałbym wydać więcej jak 500tys netto ale nie jest to sztywna granica - zawsze można zarejestrować w Czechach.
Proszę o pomoc,

temat jest trudny ponieważ trzeba się na tym bardzo dobrze znać... to że auto stanie się klasykiem to jedno ale pewnie na myślisz też o jakieś lokacie funduszy czyli przyroście wartości.

I tak jak klasykiem z danej półki cenowej może stać się wiele modeli aut tak już wzrost wartości nie jest oczywisty już nie wspominając o tym żeby coś być do przodu.

Powiem nie skromnie auta łączące klasyka i lokatę za podaną kwotę raczej są wątpliwym tematem.

Podam prosty przykład:

Honda nsx legenda, japońskie Ferrari itp. Nowa kosztowała około 500-600tyś.zł. przez dłuższy czas można ją było nabyć za około 100-150tyś.zł. na tą chwilę trzeba za wersje FL dać około 300tyś.zł oczywiście liczę orientacyjnie przeliczając ceny z euro na złotówki.
Więc laik twierdzi o rany jak się można wzbogacić tylko jeżeli nie kupiło się używki to cały czas jesteśmy w plecy. Nie wspomnę że utrzymanie takiego wynalazku w ryzach technicznych też do tanich nie należy...

Ogólnie temat bardzo obszerny i trudny a literki AMG/M/RS/Alpine nie są gwarantem powodzenia.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda CX-5, nowa generacja modelu
    W środę czyli w przeddzień salonu w Los Angeles, Mazda zaprezentowała zupełnie nową generację modelu CX-5. Ten kompaktowy SUV w 2012 roku dał początek nowej, wielokrotnie nagradzanej gamie modelowej marki, wykorzystującej ...