27 Cze 2018, 21:29
Witam,
Przymierzam się zakupu samochodu, ale mam mały mentlik w głowie w związku z czym zwracam się o pomoc do bardziej doświadczonych.
Otóż, budżet jakim dysponuję to 50 tyś. Chciałbym kupić auto na okres około 5 – 7 lat. Rocznie robię jakieś 15 tyś km. Z czego jest to 50/50 miasto/trasa.
Zdecydowałem się na diesela. W zasadzie to zdecydowałem się na dwa samochody i prosiłbym o jakąś pomoc odnośnie wyboru.
1. Audi A4 B8 – sedan, 2.0 tdi 170 km, manualna skrzynia, napęd quarto, rocznik 2008-2010, prawdopodobnie sprowadzony
2. Skoda Octavia III – sedan, 2.0 tdi 150 km, manualna skrzynia, napęd na przód , rocznik 2013-2014, na pewno salon Polska, pierwszy właściciel
W sumie nie uwzględniłem silników benzynowych bo po prostu boję się ich ze względu na bolączki olejowe koncernu VAGa. Od samochodu oczekuje, aby był dynamiczny, mało awaryjny, tani w eksploatacji oraz fajnie się prezentował.
Co byście wybrali? Może macie jakieś inne propozycje? Lepiej postawić na młodszą skodę, czy starsze audi? Jak z ewentualną odsprzedażą auta za kilka lat, tzn na którym mniej stracę?
Za wszelkie uwagi i opinie będę wdzięczny.