AUTO KUPIONE OD NIEMCA ALE MA WŁOSKIE PAPIERY jak zarejestr?

20 Lip 2010, 08:42

Witajcie !
otóż mam problem - nie wiem czy jest on duży, czy da się jakoś z niego odpowiedno wyplątać.
Kupiłam auto od Niemca - ale mam włoskie papiery.
Jest dowód + wyrejestrowanie auta, na wyrejestrowaniu są dane właściciela z dowodu,
a na dowodzie na dole pieczątka jakiegoś komisu, no i na dodatek umowa kupna jeszcze z kim innym - nie wiem jak to się stało,że tego nie zauwazyłam.
Teraz pytania - co na to urząd celny?
czy nie powinnam mieć umowy z tym włochem co widnieje na dokumentach i wyrejestrowaniu? no i czy nikt nie czepi sie,że jest tam jakaś piezatka komisu/czy firmy włoskiej...? boje sie,że jak juz pójde do celnego to bedzie za późno by cokolwiek odkręcić i zrobić tak jak trzeba pomóżcie z kim w końcu powinnam mieć umowę?
m-sicher
Nowicjusz

Miejscowość: zielona góra

20 Lip 2010, 21:18

m-sicher napisał(a):boje sie,że jak juz pójde do celnego to bedzie za późno

Faktycznie trochę to zagmatwane.Myślę ze dobrze by było jak bys dorwał goscia ktory
się tym zajmuje zawodowo... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

23 Lip 2010, 08:24

1. Nikt nie będzie się czepiał, że kupiłaś samochód od kogoś innego niż ten co w dowodzie rejestracyjnym.
Najlepiej jak będziesz miała umowę z tym od kogo faktycznie kupujesz samochód - unikniesz ewentualnych problemów.
2. pieczątka komisu na dowodzie to stała praktyka we Włoszech - nie rodzi to żadnych kłopotów.

Jeżeli będziesz załatwiać wszystkie sprawy celno-skarbowe sama to tu możesz sobie wypełnić i wydrukować druki AKC-U, VAT-24, opłata recyklingowa, opłaty skarbowe a także wyliczyć akcyzę
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wiosenne pylenie to zmora nie tylko dla alergików
    Pyłki są zmorą nie tylko alergików, ale także kierowców bez względu na to, czy są na nie uczuleni czy nie. Dlaczego? Pyłki osadzające się na szybach samochodu potrafią ograniczać pole widzenia, a jazda w takich ...