Auto między 15-20k przy moim użytkowaniu

24 Sie 2017, 17:16

Dzień dobry wszystkim.

Chciałbym Was prosić o pomoc w wyborze samochodu. Może zacznę od tego, że z opłatami (przegląd, rejestracja, ubezpieczenie na siebie bez zniżek, mechanik na start, ew. zagazowanie) chciałbym się zmieścić w max 25k.
Jeśli zaś chodzi o to jak auto będzie używane, to raczej głównie trasa. Mieszkam w Warszawie ale sporadycznie bym tu go używał, jedynie po jakieś zakupy. Tak to co 3 tyg do teściów (2x 200km), rzadziej do siebie (2x 500km), do wyrwania się za miasto w weekend i co poniedziałek do Łodzi na zebranie działowe. Z tego też względu rozważam możliwość zagazowania auta od razu po zakupie. Nie jeździłem nigdy dieslem, więc jeśli polecicie któryś z modeli z jakimś konkretnym motorem to takiego poszukam.

Jeśli zaś chodzi o modele samochodów jakie mi się widzą (nie mylić z Waszymi sugestiami), to:
- Volvo S40,
- Audi A3 8P,
- Audi A2,
- Citroen C4 I Coupé,
- BMW Seria 1.
(Kolejność przypadkowa)

Czy coś z powyższych będzie Ok? Jeśli tak to z jakim silnikiem? Będę bardzo wdzięczny za rzeczową pomoc. Ilość aut na portalach ogłoszeniowych przyprawia o ból głowy... chociaż jakieś sugestie co do modeli i motorów a to już bardzo mi pomoże :-)

Dzięki za zainteresowanie
MroziQ
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 01 2009

24 Sie 2017, 20:01

Ewentualnie Fiat Bravo?
MroziQ
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 01 2009

24 Sie 2017, 20:44

Jeśli myślisz o LPG to najlepiej pomyśleć o Citroenie z 2.0 oraz Fiat Bravo dobrze by było z 1.4 T-Jet ale chyba nie osiągalny w tym budżecie silniki dobrze znoszą elpidżi. I jeszcze chyba Volvo, w ałdi a2 brak silników jedynie 1.4 ale to się nadaje jedynie podjechać do sklepu a nie na trasę, a w A3 jedynie 1.6 MPI reszta ciężko i kosztowne gazowanie.

Spójrz na Mazdę 3 / Forda Focusa np 2.0 - płyta podłogowa ta sama co Volvo S40

Popatrz jeszcze na Kię Ceed / Pro Ceed 2,0 lub Hyundaia I30 2.0 - często egzemplarze ze środkiem w skórze.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

24 Sie 2017, 20:51

A2, A3, BMW 1 odpadają.

Volvo ok, Citroen też, Bravo też ok ale w tym budżecie to raczej nie poszalejesz z silnikami. Jeśli S40 to i Focus, tu i tu bym patrzył na 2.0 (Focus ewentualnie 1.8).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007